Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Árpi!
Szeretném kiegésziteni azzal, ha ne talán egy profi idetéved az vegye észre, ez egy HOBBY oldal. Kezdők-től a haladók-ig mindenki megtalálható! És még az is elképzelhető, hogy az is tanul aki profi. Hisz Zoli már említett egy lehetőséget. Minél kevesebből a lehető legjobbat. Amin elmélkedhet mindenki magának.
Üdv balkari
u.i. a hangnem az nem iskolai végzetség kérdése,
hanem "intelligencia"

000000000

Na Árpi is megkapta a magáét [#vigyor5]

tumnmsi57

Hello mindenkinek

összegyűjtöttem némi anyagot a BLDC motorokról és vezérlésről. 90%-a BLDC
http://cnctar.hobbycnc.hu/Fraser%20(SZVZS)/" TARGET=_fnew>http://cnctar.hobbycnc.hu/Fraser%20(SZVZS)/

Kristály Árpád

Köszönjük!!!
Egy kis segítség elkél....

http://onlinefordito.micom.hu/index.php?page=1&submit=web

Nekem nagyon bevált!
Hallihó!

000000000

vthgizrff

Szia Árpád!
Valóban félreértettem. Bocsánatot is kérek érte. Amit itt leírtál, azzal mindenben egyetértek.

Szalai György

Fér még ide betű? Annyit írtatok három nap alatt míg nem voltam itt, hogy alig értem a végére, de kezdek már megvilágosodni. Ahonnan jövök ott másképp gondolkodásra oktattak, pedig még a sima sem megy rendesen.  Szervószerű olcsó motort akartok alacsony fordulaton nagy nyomatékkal járatni, pedig az olcsó léptetőt arra találták ki nektek. Olcsó léptetőt próbáltok magas fordulatra ugratni, mikor arra ott az olcsó permanens kefés.
Felismerés: Az olcsó stepper meg az olcsó mágneses kefés, egymásnak komplementerei.
Persze hogy ez egy sor új kérdést vet fel. Hibrid rendszer? Egy tengelyen a kefés meg a léptető. Két kommersz olcsóbb mint egy profi. Egy egyszerű elektronika meg eldönthetné, hogy a paralel portról éppen érkező step jel most pont gyors vagy lassú. Megmunkálunk, vagy pályát váltunk. Azután engedélyezhetné valamelyik vezérlő működését. Megmunkáláskor léptető, üresjáratban szervószerűség. Érdemes beszélni róla? A hallgatás is vélemény.
Hátha ez teszik a szervógyaúr hitetleneknek is.
Minél kevesebb pénzből a lhető legjobbat!

e3h0cv4ph

Van realitása a dolognak, bár az ehhez kapcsolódó elektronika meglehetőssen bonyolult lenne, hiszen kéne bele egy eljes léptetőmotor vezérlő (vezérlés, végfok, stb...) és kéne bele egy teljes szervóvezérlő (vezérlés, végfok, stb...) és még valami ami ezt a kettőt szinkronba hozza és számolja az összes lépéseket és ...
Ez így már szerintem igen drága lenne, ezért már lehetne kapni egy félprofi (v. profi) szervóhajtást. De ez csak az én véleményem.

Üdv: TT

Kristály Árpád

Segítség!
Profi servo motorokon két pár szénkefét elkalmaznak.... Lehet e ilyet utólag csinálni, va e értelme, szerintetek?
Gondolom, hogy nagyobb  nyomaték stb.
 Ha tévedek javítsatok ki.
Várom a véleménytek....
Hallihó!

Szalai György

Reggeli agymenés. Űberelem az előző írásomat. A léptető, mint 200 osztású AB encoder, segíti az olcsó kefést pozícionálni. Az ellenállással (vagy izzóval) jól leterhelt stepper, terhelt generátorként, segít fékezni az olcsó, nagy tehetetlenségű kefést.  Na ez már tényleg sok. Térdig járnánk az elektronikában. Az encoder legyen inkább egy második léptető, olyan kicsi, amit régi vinyókból szoktam belezni. Azok úgy is kicsik szerszámnak, viszont vannak köztük 400 lépésűek is.

000000000

Nem feltétlenül a nagyobb nyomaték, hanem az egyenletesebb rángatásmentes járás a cél kis fordulatokon. Ha áttekercseled a forgórészt fele kommutátorlépésűre és beteszel még két állórészmágnest 90 fokkal elforgatva a meglévők mellé (pontosabban négy teljesen azonosra cseréled a meglévőket) plusz két kefetartó...  
Szóval nem egy egyszerű eset.

bmejdz9nu

000000000

Na ez mire jó?
1 LPT port 1 tengely és minden PID-et a PC csinál LPT porton keresztül![#levele]