Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Valszeg lassú a srver (nekem is szokott lenni ilyen), bár most nálom jól megy.

000000000

A teszte során ez a típusú servo motor kiemelkedően jó dinamikákat mutatot:
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Servo/Smotor%20011.jpg" border=0>
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Servo/Smotor%20012.jpg" border=0>
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Servo/Smotor%20013.jpg" border=0>

Ha ilyeneket találtok, termeljétek ki, mert nagyon jók! Erre érdemes építeni!
Adatai:
50W
24V
400-as Encoder
Dinamikája elsőosztályú!!!

e3h0cv4ph

De hol lehet ilyet találni? Miben keressük ezt?

000000000

Sajnos azt én sem tudom! Ezeket kölcsön kaptam!

e3h0cv4ph

A #754-re: És csak álló helyzetben próbáltad, vagy küldtél neki impulzussorozatot a MACH-tól, mert szerintem akkor ki kell jönnie a hibának.

000000000

Kikötöttem az egyik csatornát (B-t) és megpöcköltem a tengelyt (elszált mint a győzelmi zászló)![#lookaround]

000000000

Egészen pontosan annyi gerjesztéssel gyorsúlva szált el, mint amennyi kell a +1-ről a 0-ra való beállásra (integrátor setuptól függően), de mivel folyamatosan 0 ás +1 között ugrált, nem vette le a gerjesztést (a motor szépen felgyorsult egy valamilyen max környéki sebességre).

e3h0cv4ph

Esetleg azt próbáld meg, hogy kap a STEP jelen a PC-felől (vagy jelgenerátorról) egy folyamatos impulzussorozatot és közben "elszakad" az encoder vezetéke, akkor mit csinál.
Talán ez még érdekes lehet.

000000000

A PID vezérlő már egy előkészítet előjeles error jelet (alapjelet) kap, ez nem külömbözik a Step vagy a mechanikai eltérésből származó error adatokban. nincs különbség, hogy a step vagy az Encoder miatt keletkezett a diffi.

000000000

Most úgy tűnik nekem, hogy nem lehet megoldani a problémát tisztán szoftveresen!

000000000

Az említett szituban az éppen aktuális error szint befagyasztódik (az elszakadás pillanatában) és +-1 értékkel váltakozva marad (így a motor megy mint álat)!

e3h0cv4ph

Ezt értem, de ha folyamatosan növekszik az alpjel (a STEP inkrementálja) akkor ha ez eléri a 10 impulzust és 2s-ig fennáll akkor (általad említetten) hibát ad.
Vagy valamit nem jól értelmeztem?

e3h0cv4ph

De csak az enkóder szakad el a STEP jel nem. És akkor miért fagyasztódik be?

000000000

De nem növekszik!!! Az aktuális szinthez képest +-1 váltakozik 8ugyan úgy mint amikor áll a 0-hoz képest vagy 0 és +1, vagy 0 és -1 az iránytól függően)!
Nincs folyamatos növekmény vagy csökkenés, csak két szonszédos érték váltakozása (a szakadt csatorna miatt egyszer +1 utána -1, helyben topog)!

000000000

ha véletlenül 10 Step hiba felett szakad el, akkor működik a Sleep védelem, de mi van ha alkatta (és ez a normális állapot)?!