Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

És még egy idevágó szervós kérdés...
Ezekből (ilyenekből)... 90VDC motorokból viszonylag sok van a piacon... A szervóvezérlő végfok (motorhajtás) mennyire bírja ill. mennyire bonyolítja meg a dolgot 90V-ra... sőt... azt is írtátok, hogy az indítás pillanatában nem árt ha még van plusz fesz...???

000000000

Én nem írtam ilyet, és nem is értem a felvetett
problémát. Szerintem azért a hobby CNC célokra
bőven megfelel a 12-48V közötti tartomány is.

bmejdz9nu

Értelek... csak itt a ebben a topikban felmerült, hogy pl. egy 36V-os motort hajtani pl. 48V-ról... nem rossz - egy adott pillanatara (inditáskor) nagyob (túl)áramot lehet neki adni...
Amit persze minden motor kibír... és ez jól jöhet....
A másik dolog ha jól értem...pl. ez a motor... ha jó szervó célokra... akkor a teljes teljesítményét (90V-os..-nál) nem lehet kihasználni mert a vezérlők csak max 50V-ot tudnak adni nekik(?).... persze erről már elvinne egy elefántot is... tehát nem kritikus a dolog...
A tartomáány 12-48V természetesen elég.... sőt...  
de csak azért kérdeztem mert ilyen 90VDC motorból sok van a piacon.... persze kisebb feszről is teljesen jól működnek...

000000000

Szia!
Ezeket a motorindítási ötleteket nem értem,
szerintem ez másképpen van, de mindegy.
Manapság nem gond egy 100V-os power FET,
így a )90V nem probléma.
A 90V-os gyakori motor tápvesz adatot
nem tudom honnan vetted DC 200W alatt??
Szerintem Te kevered az AC szervo motorokkal,
ott valóban ez gyakori, sőt ennél magasabbak
is.

bmejdz9nu

Utánna néztem ennek a 90VDC "szabvány" dolognak és motoroknak.
Csak amerikában ipari szabvány a 90VDC...
Europában a 180VDC-s motorok a megfelelőjük...
Ezekhez gyártanak vezérlőket direkt a hálozati feszültségről... (logikus már...)
http://www.electricmotorwarehouse.com/Dayton_dc_motors.htm" TARGET=_fnew>itt egy pillanat alatt lehet látni a dolgot...
De akkor nekünk ez az amcsi szabvány jobb mint az europai...
Úgy vettem észre azok a motorok a "finomabb járásúak" amiket szélgenerátor építéséhez is ajánlanak ill. használnak... lehet ebben a megközelítésben valami "tudományos" kapcsolat?
Mert talán a szélgenerátornak - persze fordítva - hasonló feltételeknek kell megfelelni mint a szervó???

000000000

Szerintem Péter azzal keveri a plusz feszültség dolgot, hogy régebben azt mondtam (és ezt mostr is tartom), hogy a PWM-es szabályzás szereti ha van egy kis feszültség töblet mögötte. A jó szervovezérlő eleve tartalmaz áramkorlátot és ha van fesz tartaléka, akkor javítható kissé a dinamika (arra gondolok, hogy ha a PWM 100%-ra kinyit indításkor, akkor nem emelhető a nyomaték tovább, de ha van tartalék, akkor lehet kis ideig trükközni még).

000000000

Néhány tengelyvégre szerelhető encoder:
http://www.q-tech.hu/SIKO/siko21.htm" TARGET=_fnew>Kölső encoderek.

e3h0cv4ph

És ezek milyen árban lehetnek, mert a honlapjukon nem találtam? TT

000000000

Fenet tudja! Kérdezd meg tőlük...
(Engem is érdekelne ha megtudod!)

000000000

Szia!
Ezek profi ipari encoderek, a legolcsóbb is 25 ezer Ft. A komolyabbak akár 60-70 e.-be is kerülhetnek, amikor utoljára érdeklődtem Náluk.
Minőségben ezek egyenrangúak a Baluf, Hengstler,
Omron, Heidenhain, ... katagóriájú cuccokkal,
azok is ilyen árfekvésűek. Sajna nem Hobby CNC
árú mérőelemek. A több milliós CNC  
szerszágépekhez ezek kellenek viszont.

e3h0cv4ph

Köszi.
Azt hittem olcsóbbak, mert van ott köztük pl. az IG06 v. IG16 -os, ezek olyan egyszerűbbnek tünnek, meg van köztük 512 imp/ford, aztán azért gondoltam hogy hobby gépre valók. TT

4mjnxdwuu

Nálunk is vannak ilyenek, idő/szögelfordulást néznek vele.  ha jól emlékszem olyan 35 eFt volt. Pár már szétment ( nem bírta ha hirtelen pofánvágta a nyomaték ) Egy szakaszoló tengelyén... 0 és kb 60* között egy robbanás erejével...

000000000

...ezek az encodeerek a rablas kategoriaban vannak arazva sajnos. Szerintem egyszeruen semmi olyan nincs bennuk ami a tomegtermeles mellett indokolna ezt az arat...

dg8n4i8x

Az iparban ez már csak így megy... Amúgy a megbízhatóságuk és strapabíróságuk elképesztő ezeknek a cuccoknak még mostoha körülmények között is.

000000000

Azért ezek nem közönséges pár 100 oszású, A, B
kimenetű relatív digitális encoderek. Néhány
"apró" különbség a teljesség igénye nélkül:
- abszolut, 16.000 imp/ford kódtárcsa rendszer
- 10-15 ezer ford/min max. fordulatszám
- busz illesztésű kimenetek
- 1000 m/s2 (ez 100g gyorsulás!!) elvislése 10 ms-ig
- IP64, 65 védelem
Ilyen dolgot nem lehet "konyhaasztalon" gyártani,
nyilván ezt ismeri el az ipari CNC piac ezeknél
a termékeknél.