Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Hobby célra nincs szükség abszolút jeladóra(főleg, mivel nincs ami lekezelné a jelet), viszont az inkrementális típus is 25 ezernél kezdődik, de az még vacak műanyag tokozású!!
Az igazán ipari kivitelűek sajnos 50e Ft-nál kezdődnek..
Egyértelmű, hogy olajos, ipari környezetben nem lehet sufnituning kódtárcsákat használni, főleg ott, ahogy több milliós gépek éppsége múlik ezen.  
Hobby gépekhez szerintem túlzás ilyen encodereket használni, mert ez túllő a hobby kategórián.

000000000

Hobby célra lehetne hobby Encodereket gyártani! A tárcsa nyomtatásához van már free szoftverünk is és optokapukat is kapni több választékban!
Egyedül a mechanikai kialakítást (ház+tengely+csapágyozás) -t kellene megoldani. Svejk-ék egy eszterga géppel ezt is megoldották! Valami olyasmi kellene!

svejk

Sziasztok!
A trafó kérdést nem lehet igazából megkerülni.
Még ha 180 V-os is a motorod akkor sem tudod közvetlen a hálózatról működtetni, mert itt már szinte kötelező az 1:1 -es leválasztótrafó (gondolom alapvetően érintésvédelmi okokból)
Legalább is amik a környezetemben vannak ipari masinák mind le vannak választva, még a három fázis is. Zavarszűrést is könnyebb igy megoldani.

svejk

De ettől függetlenül én jobban szeretem ha nem kell 100 V fölé menni, mert afölött a félvezetők is hamarabb halnak :) (áram/feszültség-meredekség stb...). Sokkal precizebb tervezést igényel. (
Úgy hogy nekem tetszenének ezek az USA 90 V-os mocik.

svejk

Igen, az egyensúlyt érdemes megtartani.
Az én vezérlőm /motorom mellet elég hülyén nézne ki egy 30 vagy még többezer forintos encoder... így maradt a házi kivitel, de nem csalódtam benne.  

svejk

"tárcsa nyomtatásához van már free szoftverünk"
Ezen mit értesz?  
Van free AutoCAD-ed vagy Corel-ed?
Ha más egyszerűbb, és tényleg free akkor közzé tehetnéd.

000000000

Még talán Ti találtátok azt kis VB alkalmazást, amivel tárcsát lehet tervezni és nyomtatni! lentebb megtalálható (mindjárt megkeresem)!

000000000

Bocsi, Encoder #136-ban van:
http://users.adelphia.net/~skbosko/Robot_top.htm" TARGET=_fnew>Encoder tervező prg.

Szalai György

Szerbusztok, szép napot mindenkinek!
Hobbi célra szerintem nem biztos, hogy a gyártás a legköltséghatékonyabb.
Nem jut eszembe szebb kifejezés. Mert szerintem a szemétből építkezés az.
Na jó, nem a konyhai hulladék és nem is ami a kisbabák körül képződik, de ami másnak felesleges, értéktelen kacat, esetleg azt sem tudja mi az, attól kis pénzért is szívesen megválik (ha nem gyűjtő) és ez nekem a leg… Na ezt nem írom le még egyszer. Ipari hulladékot meg bőven termel ez a világ, csak meg kell találni és újrahasznosítani. Ebben jók lehetünk. Csinálják is páran. És mindenkinek hasznos. Szervezetten persze hatékonyabb lehetne, de azt hiszem, bennem tönkremenne a szemétdombon kapirgálás varázsa, ha ott is munkautasításom lenne. A múlthéten vettem egy kis kefés motort 1000Ft volt az ára. Nem körmöci arany, hanem inflációs. Ennyiért a Konrád is adott volna, de a végén ott az a jó kis gyári encoder, acéltárcsával. Szét nem szedném, hanem majd összekuplungolom a nagymotorommal, hogy a kis csúszócsapágya ne is kapjon oldalterhelést. Örökéletű lesz.
Szóval a veszélyes hulladék bontása jó üzlet ma. Meg kell keresni, hogy hol teszik, fel kell építeni a kapcsolatokat, (Ez is intelligencia, nem csak a műszaki.) És ott kell lenni jókor, jó helyen. Ennél kedvezőbben én nem jutok alkatrészhez, csak ha magam bontom. Szóljon, aki jobbat tud. A bajom az, hogy az összes telepen nem lehetek ott egyszerre, de törekszem rá.
Erről eszembe is jutott egy másik mondásra, csak ez nem sex portál.

Láttátok? IGBT is van a Vaterapiacon A 230V-ot lekezeli. De 230V szerintem nem sok műhelybe van. Jó, ha 215V. Aztán feledésbe merültek a régi jó tirisztoros technikák, pedig hobbira kisfeszültségen szerintem még mindég ideális. Leválasztó trafót én nagyobb teljesítményű gép előtt (1kW fölött) még sehol nem láttam, azt gondolom a jó földelés a megfelelő érintésvédelem, persze ha nem ogremocsárban lakik az ember, akkor kiegészíthető Fi relével. Már nem csak az NDK típus kapható és az áruk is megfizethető. Amúgy is jól jön a lakásba ha kell még a háziasszony, meg a gyerekek. Főleg az orosz vasaló mellé.
Szóval, örülnék a 190V-os motornak, csak olcsó legyen.

svejk

Ez tényleg qrva jó...
Én meg meg mit össze nem bénáztam az autocad/corel párossal az enyémhez ..:(
(tudniillik nem igazán értek ezen progik kezeléséhez)
Hiába ha az ember nem olvassa a fórumot figyelmesen....
Köszi!

000000000

Feltöltöttem a File tárba is, hogy nehogy idő előtt eltünjön a Netről!
http://magiist.fpn.hu/Programok/Encoder_desingerV2.zip" TARGET=_fnew>Encoder Desinger V2.0 (3MB)
Meg itt a képe:
http://users.adelphia.net/~skbosko/images/Encoder_Screen_Shots/ss2.jpg" border=0>

000000000

Ebben igazad van, de pl. nekem egy stabil, megbízható és bármennyi mennyiségben reprodukálható forrás kéne! A bontókból származó minden csak nem garantáltan reprodukálható, egyforma és megbízható!

svejk

Igen ,én is sokat guberálok csak sosem azt találom mire szükségem lenne.
ha arra várnék , hogy megtaláljam a 3 servomotoromat encoderrel ,sosem lett volna működő gépem.
Így megcsináltam, nem került többe, sokat tanultam,és még az építés öröme is megvan.

Kristály Árpád

Hallihó!
Rossz helyen guberálsz....
Na a viccet félretéve, találtam valahol, egy olyan megoldást mint régen volt a műszerpotik tengelyének fixálására, egy kontrászható anyaféleség, melyre felfogaható lenne az encoder tárcsa. Bármely motor végére melynek kiáll a vége.
Ez egy lépcsős kiképzésű, az egyik anyával van felfogva a tárcsa a másik fele hasított hasonlóan a patronhoz és az szorítja reá!
Természetesen a belsőfúratnak szorosan kel illeszkedni a tengelyhez, valahol a neten gyártanak ilyen megoldást!!!!
Szerintem nem is olyan rég itt láttam egy más témában belinkelt dolognál!!!
Apropó...Csakhát kupi van és nehéz megkeresni.
Hallihó!

bmejdz9nu

Csak az encoderhez...
Annak utánna néztem, hogy kedves ferdszemű gyártóink mit tudnak... motort nem, mert arrafelé nagyon rossz minőségűek az "ablaktörlő motorok"... csinálnak persze... de még nem Svejk(R) minőségű...
De encodert gyártanak többen is... ennek kellene utánna nézni... a légi szállítása is egyszerűbb és olcsó....(kicsik)
Guberálás szerintem nem kifizetődő... egyszer szívsz míg megtalálod - mosodszor amire rájössz hogyan megy... tehát ha nincs más megoldás csinálni kell... nem lehetetlen...szerintem.