Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Nagyon nagy méretű 3D-s dolgokat akarok készíteni és nem szeretnék kockáztattni, hogy lépés tévesztés legyen amikor már több napja marok, és dobhatom el az egészet. Ezért állok át a szervóra.

000000000

Ez attól is függhet, milyen a mozgató orsód
menetemelkedése, mekkora valós felbontást
szeretnél, a nagyobb motorban mennyi a
nyomatéktartalék, stb...

000000000

A 11. mechanikát akarom szervósítani. 16x5-ös a golyósorsóm, lépteccsel  2,5-ös lassításom van most. Ilyen felbontást szeretnék a szervónál is.

svejk

Helló!
Akkor most gyakorlatilag 0.005 mm a felbontásod ugye?
Ezt a mechanikát szerintem egy 80 W-os motor 1: 1-ben símán elviszi. A felbontás megtartásához pedig egy 250 fizikai osztású encoder elég.

000000000

Akkor csak annyi a teeendő, hogy a step motor
helyére kerül a szervo és a 200-as encoderrel
is pont 0.01 mm lesz a felbontás. Ha pedig ez
nem elég, akkor a szervón az X4 üzemmódot kell
beállítani, így negyedelni lehet, persze ennek
már megvannak a kockázatai. Összességében én
azért azt javasolnám, hogy a 200-as encoder egy
ilyen gépnél éppen még jó, kis sebességeknél
ugyanis már a step-dir elv miatt "léptető
jellegűvé" válhat a hajtás.  

000000000

Szia Svejk!
Szerintem álló asztalos gépnél durva dolog
lenne egy 80W-os motorral direktbe hajtani
egy 5 mm-es orsót, ami így saccra cipel vagy
20-30 kg X, Y, Z mechanikát is, a forgácsoló
erőkről nem is beszélve!

svejk

Hali!
Igazad van,az álló asztal elkerülte a figyelmemet!
Bár nálam próbára le lett terhelve 30 kg -al az asztal és ha nem is teljes gyorsuláson de azért elbírta (4-es trapéz)
Képről itélve az RC gépénél is limitálni kellene a gyorsítást egyébként is.

000000000

Köszi a tanácsokat. Meghagyom 2,5-ös lssítást és a 200-as encoderű motorral kezdem a kisérleteket. Csak akkor cserélem nagyobbra, ha kevés lesz a teljesítmény.

svejk

Hajrá!
Végül is az eredeti felállással és szervoval még így is töbszörös sebességet tudsz elérni mint a léptetővel.

000000000

Sok sikert kívánok hozzá!

000000000

Hát én már kezdeném, de még nincs nálam István vezérlője.

000000000

Napok kérdése, türelem!
Teljesen készen vagyok vele, csak a kollegákat várom, hogy mindent megvegyenek hozzá és összerakják az első szorozatot (foto még azért nincs róla mert csak a tesztpéldány áll az asztalomon).

bmejdz9nu

Megszámoltam #826-osban leírt motorban a "kommunator" hány érintkezőből áll: 40 osztásos, mindegyikhez külön vezeték megy ez egy jellegzetessége egy "szervó jellegű" motornak? (2 szénkefés..)
(nem kellett szétszedni mert az oldalán van "ablak")

000000000

Szia Péter! Kösd rá a motorodat egy szkópra, és
dinamóként forgassad a tengelyét egyenletesen
kézzel. Minél inkább az egyeneshez közeli DC
(minimálisak a hullámok, zajok, tüskék) indukált
feszültséget látsz, annál inkább szervo
a motorod kefe és kommutátor rendszere.

bmejdz9nu

Holnap ráteszem a szkópra... jó ötlet!
egyébként elszámoltam... 42 részes...
1 voltról már megy nagyon szépen...totál egyenletesen... persze lassan... 5V-ról már leszabja az ujamat... (és ugyebár 90V-os...)
Azért érdekel mert lehet, hogy lesz párja... tök ugyanilyen...