Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Az encoderben az EGYETLEN gyartasi szempontbol kinos dolog maga a tarcsa...szerintem.

Ez a tarcsa viszont NYILVAN millioszamra keszul egy alkalmas gepen-gepsoron, szoval az onkoltsege gyakorlatilag kozelit a nullahoz...

Az opto olvasofej es az elektronika mivel chip es NYÁK gyarto technologia..szeriaban szinten kozel NULLA gyartasi koltsegu, az árat ennel is a gyarto pofa nagysaga szabja meg.
Kontraszt: 1 PC alaplap pl. parezer Ft es
azert ehhez kepest egy encoder elektronikaja kb. NULLA erteku...

..es hat maga az elektronikai beltartalom sem egy "atommaghasito" megoldas, erosito, AD, logika,...szoval semmi csucs technologia.

A haz es a csapagyazas szinten kb. egy jobb forgacsolo uzem szinvonala muszaki-gyartastechnologiai szempontbol semmi kulonos nincs benne.  

...extrem gyorsulas es fordulat ?
Ugyanmar...anyagvalasztasi-meretezesi kerdes, semmi mas. Ebben a meretben azert eleg sok anyag siman kibirja ezt az igenybevetelt.....  

Szoval felall a szor a hatamon amikor az iparban hasznlatos arakat muszaki-ygartasi okkal akarjak magyarazni..mert AZ NEM indokolja oket.

Amikor 80-100 eFt-ert mar komplett robogot lehet kapni..amiben SOKKAL tobb igenyesen megmunkalt alkatresz van mint egy encoderben
...akkor szerintem eleg vicces a muszaki magyarazat.

A hazai forgalmazok szorozzuk be 2-3-al a kinti KISKER arat hozzaallasa meg egyenesen  
nevetseges ...es megis veszunk toluk alkatreszt :-(

Gondoljatok bele, hogy amikor egy kicsit nagyobb tetelnel mar tudnak engedni 40-50%-t !!!! akkor az mekkora arrest is jelent ?!

Nagyjabol 200-250%-t....bizony.

Ezert en mar amit csak lehet behozatok kinntrol
(USA-Tavol_Kelet) mert GYORSABB es sokkal OLCSOBB mint itthon megvenni, ahol a mags arhoz meg raktar KESZLET sem tartozik altalaban...

Pl. a 1,5-2,0 Nm-es bipolaris stepperek ara brutto 5-7 eFt-ra jon ki, amit itthon a jobb helyeken is 10 eFt korul mernek, de inkabb a 15-20 eFt a jellemzo arsavja az "iparnak" elado cegeknel....

bmejdz9nu

Nem bírom ki...
A robogó gyártási példádat...
Ez volt amitől kínában majd leesett az álam... amiket itt olcsón árulnak kb. 200e ft egy robogó... ott 30-45e ft ugyanaz... A helyi lakosoknak ennyi pénze van rá azért... sok is van belőle... szőrnyű sok...

000000000

Szia Tomasz!
Úgy látom, Neked minden szinte nulla költségbe,
és problémába kerülne ezen ipari encodereknél.
Én azért mondanék egy nem 0 adatot. 12.000 1/min
és 16.000 imp/ford felbontásnál 3.2MHz-el
"száguldanak" az információk kifelé. Nevetséges
lenne erre azt mondani, hogy ez pár forintból
megoldható műszaki probléma.
Mindamellett világosan kell látni, hogy mint
minden termék általában, így igen széles árskálán
kaphatók a CNC technika építőelemek is.
Vehetsz gyári kész encodert 3.000 Ft-ért is,
motort, és vezérlőt szintén. Ugyakkor az
ezerszereséért is vannak.
A Te és a Felhasználó felelősége ott van,
hogy egyenszilárdságú rendszert építsél, és
ezekhez a műszaki paraméterek/ár viszonyt optimalizáljad. Nyilván egy Hobby CNC gépbe
nem fogsz beépíteni egy 100W/200.000 Ft-os profi
szervomotort, ugyanakkor ha ez egy űrszondába
kell, akkor nem tesznek be egy ablaktörlőmotort.
Ez ilyen egyszerű, azért mert létezik ipari
felhasználás, nem kell agyon szidni ezeket a
neves és nagymúltú mérőelem vagy szervomotor
gyártó cégeket.
Drága, az tény, én is utálom a magas áraikat,
de elfogadom a műszaki adatlapok kijózanító
tényszámait, mert Veled ellentétben én nem
ismerek ezekre nulla körüli költségű megoldásokat.

dg8n4i8x

Amú gy ezeket nem gyártják milliószámra, ne hasonlítsuk össze mondjuk egy mobiltelefonnal amit szinte mindenki megvesz. Ilyen cuccokat is legalább annyi gyártó gyárt mint mondjuk mobilt, de felhasználó ezred annyi sincs, így a fejlesztési költségek is kissebb darabszámra oszlanak el, ez viszont iszonyat pénz! Tapasztalatból tudom...

ra8nsmk6w

Nem szivesen bocsátkozom bele egy meglehetősen partalannak tünő vitába.Véleményem szerint az igazság valahol a félúton lehet. A legjobb példa erre egy mindenki által ismert merevlemezes meghajtó lehet. Ebben az alkatrészben minden megtalálható ami egy enkóderben is sőt sokkal több, finom mechanika,motorvezérlés,csapágyazás,elektronika,szoftver.Az árképzésben szerepet játszik az, hogy nem hétköznapi felhasználásra készül és valószinű, hogy a felhasználó is "ipari"felfogású, az árat továbbszorzó.Magam is mindent szétszedek ami a kezem ügyébe kerül, egy enkódert is a töredékéböl elő lehetne állitani csak versenyhelyzetet kell teremteni.

000000000

Hobby szintre (és talán kicsit magasabbra is)nem látom problematikusnak egy encoder legyártását! Természetesen nem a Marsra kell küldeni (oda tényleg nem való), de nekünk biztosan megfelelne (sőt)! Maga az "elekronika" (optokapu) gyári cucc (nagyon sok minden kapható itt nálunk, olyanok amiket "gyári" szervokban is látok), tehát ez adott minőségű. A tárcsát meg lehet oldani nyomtatva, marva, fotózva (mind réses, mind reflexiós kivitelben is), szerintem ez sem gond (lásd Svejk-ék 500-as tárcsáját)! Szerintem a "legkritikusabb" pontja a jó futási minőség, beállíthatóság és a ház+tengely+csapágy összehozása, ami szinte "csak" eszterga kérdése és szaktudásé!
Itt nem kell óriási fordulatokat (lásd a Mach3 max frekijét!) és gyorsulásokat alapul venni (röhelyes is lenne hobbi szinten), szóval sima metamid is megfelel![#vigyor2]
Ezzel senki nem akar az "iparral" versenyezni, de pl. egy Mach3-as nem is arra való (bár sokan próbálkoznak a megközelítésével, ami persze nem tilos)!

bmejdz9nu

Igazad van... csk egy pontos gyártási kialakítás kell... ennek már mennie kellene...

ra8nsmk6w

A file tárba feltettem egy képet (hard disc enkóder) kb 15 éves ha jól emlékszem segate, nem is ez a lényeg de az a müködési elv ugyanaz.Természertesen ez még mindig nem a reprodukálható kategória, viszont jól látható az ár és a vele kapott müszaki tartalom.Egyébiránt egy HDD is van nyereség nem is kevés.

dg8n4i8x

Amikor ezeket a HDD-ket gyártották még ipari áron voltak! Most igaz kidobálják de én 93-ban a 210Mb-os vinyót 30000-ért vettem, az áátlagkereset ennél kevesebb volt akkoriban... Szóval nem volt épp olcsó technika... Az egy dolog. hogy most fillérekbe kerül az ilyesmi, a piac is bővült azóta! Persze az igaz, hogy tényleg sok az amit egyes kereskedők elkérnek...

ra8nsmk6w

Ez mind igy igaz már ami a hdd árát illeti, viszont az tény, hogy az enkóder a hdd egészének csak egy hányadát teszi ki, árban is.

000000000

Az egész szervo témában szerintem nem az
encoder a probléma (vagy veszel, vagy
csinálsz...), hanem az, hogy szervomotort
nem lehet csinálni, azt meg kell venni, és ez
a húzósabb tétel, és az egész hajtás minőségét
eldönti.

bmejdz9nu

Én láttam egy olyan szervómotort...  
ami olyan kicsi szériában készülhetet, hogy magán hordozta a "kézimunka" jegyeit...
(nem hazai)

000000000

...hat igen a szervo motor is a tularazott termekek egyike manapsag. Annal is nehez megerteni, hogy miert ...annyival dragabb az atlag motornal, mikozben a gyartasa kb. ugyanaz a folyamat...

Errol pl. a mi a velemeny?
(cirka 100-120 USD a pardarabos ára)

000000000

...ne erts felre!

Nekem NEM nulla koltsegu a gyartas mert nincs  
uzemem es piacom ahhoz, hogy olcso legyek...

De szakmamnal es munkamnal fogva ralatok az ilyen termekkor gyartasara...olyan helyeken ahol napi 3-5-10-15 ezer darab, DC motor es egyeb elektromechanika keszul.

Egy ablaktoro motor gyari onkoltsegi ara pl. NEM eri el a 600 Ft-t, itt a nagynevu multi magyar uzemeben gyartva....kinaban plane nem!

Azt is biztosan allithatom, hogy a masik  uzemukben ahol "szervo minosegben" gyartanak DC motorokat, sem haladja meg a gyari ar az 1500-2000 Ft-t  (ezekbol lesz aztan pl. a MAXXON es sok mas igen markas motor a megrendelotol fuggoen)

Szoval azt hiszem nem tevedek amikor azt momdom
ezeknek a cuccoknak (motorok, encoderek, kuplungok, stb)  az onkoltsgei ara kozel nulla :-)

Mas kerdes, hogy a kereskedemi lanc (es a support hatter) koltsegei miatt a gyari ar nyilvan sokszorozodik...

Ezzel egyutt is a "tomegaru"-nak a  kiskerara meg mindig az 5 eFt kornyeken kell(ene), hogy jarjon.

Nem vitatom, hogy az un. "IPAR"-ban az arat nem
a termek ara szabja meg!...hanem egyeb ott sokkal FONTOSABB szempontok.  

Gyors es hatasos szakmai hatter tamogatas, rendkelzesre allas, stb, stb, ami mivel jol fizetett emberek alkalmazasat/mozgatasat igenyli
akar az egesz foldon...nyilvan csak a magas eldasi es support arbol mukodtethetok...

Tovabba nem vitattom, hogy piacgazdasagban  
az arat altalaban sem az eloallitasi es forgalmazasi koltseg szabja meg...hanem altalaban az, hogy a vevo mennyit ad erte
es hogy a verseny milyen eros...

Ettol meg nem art tudni ajanlatkeresnel, hogy megis mekkora lehet az alkusav szelessege...

Mert listarabol a 40-50%-ot szinte default engedmeny es nemritkan akar 60-70% engedmenyt is ki lehet verni kishazanban...