Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Jelenleg csak vékony vaslemezt tud vágni  a gépem. max 0,2 mm vastagot, de az is nagyon, függ milyen ötvözetű. Mennél vékonyabb a lemez annál szebb nálam a vágás.
Ezért mértem meg a gyárit és amikor láttam, hogy 0,05 mm akkor döbbentem rá, hogy ezt én is meg tudnám csinálni, de ilyen vékony anyagom nincs.

000000000

0,1 mm-es korrózióálló lemezem van, ill. ez beszerezhető. Ha próbára érdekel, küldök egy (két) A4-es darabot.  
Ui.: Bár magam ellen beszélek, mert én a 0,1-es rúgókemény foszforbronz kétoldali maratásával küzdök szintén enkódertárcsaügyileg. A korlemez maratása még nem megy, pedig az lenne az igazi.

000000000

Kísérlet céljára jó lenne.
Az is igaz, hogy most vagy öt olyan dolgot csinálok ami rengeteg időmet elvisz, de remélem ezzel is tudnék foglalkozni.

000000000

Van valami nemet igen preciz hezagololemez szett. Esetleg abbol kiprobalni a 0.1mm-est? A vekonyabb mar, pl. a 0.08mm olyan, mint az alufolia. Nincs tartasa. De a 0.1mm-es meg jo lenne szerintem.

bmejdz9nu

A #826 motor párja nem lett az enyém... [#rinya]
Ebay árverés... fukar voltam...

svejk

Sziasztok!
Nem értem miért nem próbáljátok ki a filmes tárcsát egyszerű, és olcsó.
A gyakorlatban jól vizsgázott nálam.
Az olcsón beszerezhető optok legnagyobb hányada 150 LPI, ami azt jelenti hogy egy vonalnak 0.085mm-nek (3.3 mill) kell lennie. Ezt maratással házilag folyamatos eprodukálhatóssággal szerintem kétes megoldani.
A filmlevilágítók papiron 2400 DPI-t tudnak.
Igaz jobb lenne vastagabb film, de ha két tárcsa közé szorítva csak kb.5mm van szabadon akkor tárcsa tengelyirányú ütése nem gond.
A gyakorlatban a tárcsa még ha faltól-falig kóvályog is az opto résében akkor is működik.

bmejdz9nu

Majd utánna nézek nincs e vastagabb film.
Nekem van levilágítóm a cégnél, de csak 1200-as hardveresen (interpolár 2400dpi - régebbi modell)
Lehet állítani a film vastagságát a gépen, így gondolom létezik vastagabb is.... szinte biztos mert nagyformátumú dolgokhoz a vékony nyúlik...

De a nyomdaiparban, fotiparban használnak un. síkfilmeket is...

Ha nagyon finom marást(?) kellene végezni... akkor vannak előre érzékenyített nyomdai (alu) lemezek is...
Ez most a legkorszerűbb teknika a nyomdaiparban. (Nálunk is a levilágító azóta pihen...)
Így készül az újság.. most.... ez 3600 dpi-s ha jól tudom...  
Ha akartok ilyet... csináltathatok a nyomdában... 70x100cm-es a lemez... pdf... ből... (ekkora a gép befogó..) nem drága... nagy megrendelő vagyok ott...

000000000

Leírnád a pontos menetét, hogyan készül a "Svejk" tárcsa? Kíváncsivá tettél :)

svejk

Biztos létezik vastagabb film mert gyárilag is azt használják, de akiknél én szoktam levilágítani mindenki azt mondta hogy nincs.
És ezt a nyomdai az alulemezt teljes keresztmetszetben át tudják marni? Nem hiszem.
Te láttad a tárcsámat tudod miről van szó.

000000000

Ja, és milyen opto-kaput használsz? Ha jól emlékszem, refleksziós kapu, aminek 1 oldalon van az adó és vevő része. Mekkora a max. használható frekvencia?

bmejdz9nu

Nem szedtem szét a motorodat... küldjél egy képet... képeket. Szívesen segítek egy jó magyar szervómotor kifejlesztésében... főleg ha Svejk márkáról van szó...

Film: Biztos van, csak a rendelhető min. mennyiség 1 tekercs.... (ez nálam 33m).
Árat itt nem illik írni mert ez egy jó pénzes buli a levilágítás...
Én is letagadnám ha bejönnél az utcáról...

Lemez: nem tudom milyen vastag... kb. 1mm-es...
tötál pontosnak kell lennie... tudod miről van szó? Ez az előre érzékenyített lemez megy be a levilágítóba... (nincs lemezkontaktolás és alávilágítás probléma.. tehát film nincs közben...)
Az alut jól lehet maratni... a kontúr meglesz azon a felén.... ha érdemes...

Mekkora a tárcsa? ugye jól gondolom, ha nagyobb akkor könnyebb kivitelezni és tartani a pontosságot? Ha egy kicsit felméretes lenne... nem a microveresnyben vagyunk...

svejk

AutoCAD vagy Corel  progiban megrajzolod, nyomdászoknál, reklámstúdióban filmre levílágíttatod.

svejk

svejk

Nem jó a link , de ott keress rá a GP1A-ra.

svejk