Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

svejk

A conrádost nézd az barátib ár, de nekem egyébként is van kb.30-40 db úgy hogy életem végéig elég lesz :)

svejk

Ez így egy 32mm átmérőjű tárcsán 500 fizikai osztás azaz 2000 impulzus / fordulat.

000000000

A levilágítók által használt film 0,1 mm vastag (vagy inkább vékony) de a felbontása jó. Erről készíthető kontaktmásolat síkfilmre, ami 0,18 mm-es, tehát jóval merevebb. A 20 kHz-es opto 500-as felbontásnál max 2400 f/perc, ami nem túl sok. Célszerűbb egy infra LED és egy nagysebességű infra fotodióda össeházasításából készíteni az érzékelőket. Megfelelő maszk (szintén film) alkalmazásával a 90 fokos fáziseltolás is pontosan beállítható. A TTL illesztést és a "négyszögesítést" egy Smith-trigger egyszerűen megoldja. A tárcsa rajzát ACAD-al készítem, és ebből Corellel csinálom a levilágítható fájlt.

bmejdz9nu

Ha Ha...  
A fekete humor: Akkor nagyon nagyon beteg lehetsz...

svejk

Azért az a 2400-as fordulat nem olyan rossz!
Kb. egy 4800-as üresjáratú motorhoz bőven elég  úgy is max. ezen a fordulaton érdemes még használni. ( de mint írtam feljebb is működik)
Ez a síkfilm jó hír, merre induljak? Nyomda?
Régebben én is csináltam házi optot jó volt csak 200mm-es átmérő kellett :).
Nézd meg a gyári adatlapját:  
4 opto-pár van benne, ablakkomparátorok lencse a párhuzamos fénysugárhoz (ezért is nem olyan vészes ha kicsit kóvályog a tárcsa)
Szerintem ezért a pénzért nem érdemes vacakolni vele és a méret is számít.

000000000

Remélem tévedsz![#circling]
Mint írtam, én vevő lennék stabil beszállítókra!

000000000

Vannak képek a motorról (D. Laci töltötte fel őket):
http://cnctar.hobbycnc.hu/D.Laci/dcmotor0.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/D.Laci/dcmotor1.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/D.Laci/dcmotor3.jpg" border=0>

000000000

Szia Svejk!
Én azért óvatosabb lennék egy házi készítésű,
500-as encoder esetén az X4 üzemmóddal.
Nagy fordulaton erősen megnő a pozícióvesztés,
írányváltási hiba lehetősége. Ilyenkor ugyanis
sokkal fokozottabban kell tudni az encoder
A, B csatornáinak a 90 fokos fázisszöget
adott tűréssel megvalósítani, a "lassú" PIC-es vagy
AVR-es jelfeldolgozás erre még rátesz egy
nagy adag kockázatot. Végeztél Te már
ellenőrző méréseket ezzel kapcsolatban?

svejk

Péter erről (#945) lemaradtam !
Szóval ,#957-ben láthatod a motoromat és a tárcsámat.
Én azért leírom az árat: kb .700 Ft egy A4-es oldal levíilágítása ha montírozható a teljes filmszélességre.
Sajnos a méret kötött az opto miatt tehát a vonalaknak 150 LPI-nek kell egymástól lennie.
(persze léteznek rosszab  és jobb felbontásu optok is ,de nekem ez van sok :) )
És a méret is optimális ,50-60mm átmérő dobozostól.

svejk

A x4 üzemmel nem tudok mit kezdeni az optóból ez jön ki .
A fáziseltolást a tárcsa adja az opto a  0.7-1.4 -es arányt "megeszi" (adatlap).
természetesen nekem is a vezérlőm a 2000-es felbontást lebutítja (beállítható) 500-ra hogy a mach le tudja kezelni. (illetve a vezérlőm is csak 104 Khz-ig jó)
Egzakt mérésekre nincs módom,felszerelésem, de többen meg tudják erősíteni hogy a gyakorlatban nem fordult elő emiatt lépésvesztés.

bmejdz9nu

Na akkor nekem már csak a vasmag gyártás jut...

000000000

Most látom, olyan érdekes ennek a motornak
a tengelye, mintha egy csigahajtáshoz lenne
kialakítva. Hogy lehet ilyen geometriára
ütéspontosan feltenni, és rögzíteni egy
szíjtárcsát, vagy bármit?

bmejdz9nu

Találtam egy németet akinek van 100 db Denso ablaktörlő motorja... rendeltem mintát, de még nem jött meg...

svejk

Hmm.. most nézem ez nem teljesen az én verzióm! ??
Mégis meg tudod oldani?