Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

D.Laci

Bakker ezt jol megcsináltad!!!
A te lelkeden szárad majd ha Tibor vissza adja a diplomáját! :)

svejk

Á, dehogy! Ő most biztos jókat mosolyog rajtam, vagy ami rosszabb hüledezik, hogy mekkora hülye vagyok.
Engem pusztán a kiváncsiság és a kísérletezés hajtott, holott azért sejtettem az erdményt a gyenge elméleti tudásommal ellenére is.

svejk

Ha valaha egyszer lemegy a neodimium mágnes ára... :) :)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/T%e1rcsa%20moci%20videoton/T%e1rcs%e1k.jpg" TARGET=_fnew>Mágnes várta

bmejdz9nu

http://shop.ebay.com/items/Neodymium-Magnets_W0QQ_nkwZNeodymiumQ20MagnetsQQLHQ5fIncludeSIFZ1QQLHQ5fPrefLocZ2QQLHQ5fBINZ1QQ_mPrRngCbxZ1QQ_mvtZ1QQ_sopZ15?fcid=93&fpos=&gbr=1&save=Save" TARGET=_fnew>Nézd "végig" itt a mágneseket... lehet, hogy olcsóbb mint a németektől... ( Ebay.com-on pl. az USA-ból...)...  
... és gondolj közbe a "leértékelődő :) dollárra:) 1Euro = 1,5 USD :) meg sajnos a forint-ra...:)
Sőt ha jól mértem nem is metrikus a mértet a Videoton motorban. (ez elég érdekes... :)

000000000

Gratulálok a motorodhoz, annak meg külön örülök, hogy megosztottad valünk a tapasztalataid.

A polikarbonát ragasztásáról ezt írja az http://www.ezermester.hu/2000-1/ragaszt.html" TARGET=_fnew>Ezermester: Szerves oldószerekben oldhatók, így ragasztani is könnyû. Metilén-kloriddal vagy toluollal közvetlenül is összeragaszthatók.

000000000

Továbbra is kérem a segítségeteket!!!  Hozzájutottam egy gyártósorból kiállított sokfunkciós cnc géphez. Amiről a számomra fölösleges dolgokat lepucoltam és maradtt 4 db szervómotoros hajtás, vezérléssel. Megkaptam a beépített PC-t is, csak a vinyót kiszedte belőle valaki. Ezért nincs vezérlőszoftver sem. A gond az, hogy PC vezérlőkártyákon keresztül ment a CNC vezérlése, ami 60 pólusú csatlakozókon keresztül küldte, illetve fogadta a jeleket. Az általam ismert és hozzáférhető szoftverek tudomásomszerint ezt a kártyát nemtudják kezelni. Ezért, volt, az előző kérdésem, (#4784)  tud e valaki megoldást ezeknek a szervómotoroknak a nyomtatóportonkeresztülli vezérlésére. A vezérlőszekrényben bennevan a 4 DB. motorvezérlő is.  Bármien segítséget elfogadok, elméleti vagy gyakorlatit is. Válaszokat várok, ide a fórumba vagy magánban is.  

Köszönöm, Szalai György hozzászólását, amivel egyetértek ezért írtam ide.  

bmejdz9nu

Nem akarom elvenni a kedvedet... de ez szinte a "lehetetlen kategória"... amit írsz...
Ha motorok kefés DC-k akkor az már egy "használható" dolog... én is "árulok" :) 3 db "lehetetlen" Sanyo Denki vezérlőt... 15.000 ért... persze már 10.000-ért is odaadnám :) , hogy ne nálam porosodjon... :)

000000000

Ahogyan Péter is írja, a meglévő vezérlőkkel megoldás szinte lehetetlen (semmi infó és szoftver...)! Szerintem a motorok és encoderüket felmérve, egy hozzá illő vezérlő csere, a megoldás!
Vagy a forrástól érdeklődni...

svejk

Csinálj képeket a motorról, kitüntetetten az adattábláról, és minél részletesebb,több képet a vezérlőpanelokról. Az encodert se felejtsd ha van rajta tábla.
A táp és a végfok ha szerencséd van használható lehet a motorokkal.
Jöhet magánban és megpróbálom szerényen véleményezni a lehetőségeket.

000000000

Köszönöm a segítőszándékot, de szerintem túl könnyen eldobatnád velem az egésszet ugy ahogy van. Egyébként kefés motorok vannak a cnc-ben.

000000000

A vezérlőről még semmit nem írtam. Miből következtettél arra, hogy lehetetlen? Sajnos képeket nemtudtam felrakni a felhasználók mappába. Egyébként, egy alighasznált többmilliós amerikai gép. A beszerző helyről nincs támogatás. Valaki leirhatná hogy én is értsem hogyan lehet, kell?

fs9s63xkf

Szevasztok!

Egy kis tájékoztatás a gépről: Minden Galil :). "Sima" DC servo motorok vannak rajta, csak a vezérlőjével van gond, nem fogad csak +-10V-ot. A vezérlő kártyával (Galil DMC1040) ez nem okoz problémát, mivel ha jól tudom, akkor az képes ezt is pozíció vezérlésben hajtani. Tehát nem igaz, hogy csak főorsó szabályozására való egy analóg bemenetű vezérlő ;) Nem véletlenül kerül a kártya 2000$-ba :) A probléma ott van, hogy a Mach3 az ISA buszt ha jól tudom nem támogatja. :(
Egyik megoldás lehet, ha szerzel egy PCI-os Galil kártyát ami hasonlóan képes analóg vezérlésre. Használtan már nem olyan drágák.
Másik megoldás ha lecseréled a servo vezérlőket Step/Dir rendszerűre és akkor a Mach3-al párhuzamos porton keresztül tudod hajtani.
A második megoldás az egyszerűbb. Nincs tapasztalatom sajnos a Galil kártyák és a Mach3 kapcsolatáról de valakinek itt a fórumon már működik ha jól tudom. És mindenképp a második a profibb megoldás szerintem :)

Üdv.:
Tibor Zoltán

000000000

Az előbb jól össze kevertem a választ Istvnnak. Hejesen így hangzik.
A vezérlőről még semmit nem írtam. Miből következtettél arra, hogy lehetetlen? Sajnos képeket nemtudtam felrakni a felhasználók mappába.Valaki leirhatná hogy én is értsem hogyan lehet, kell?  Egyébként, egy alighasznált többmilliós amerikai gép. A beszerző helyről nincs támogatás.

x4rhew5r3

Folytatnám Tibor Zoltán lehetőség listáját.
Harmadik megoldás: éppen most dolgozom egy +-10V analog bemenetű vezérlő Step/Dir-es meghajtásával. Ez kefés és kefe nélküli vezérlőket is illeszti step/dir környezethez.
Ha érdekes, akkor a többit magánban....

svejk

Érdekes ennek a gépnek a hirtelen nagy ismertsége..
Danibá küldött tegnap este magánban egy pár képet amin egyértelműen egy MS-12-80 vezérlő van, mely analóg bemenettel rendelkezik és tacho jelet fogad. A leírásából egyértelmű hogy maga a vezérlő nem tud pozíciószabályzást.

Erre ma kiderül hogy Pl. Te Psychobilly jobban ismered a gépet mint maga a gazdája. Te már tudod a PC-s kártya tipusát is.

Egyébként ma reggel azt ajánlottam Danibának, hogy nézzen utána a PC-s kártyának mert valószínű az dolgozza fel az encoder jelét is.

Ezekután hogy segítsen az ember ha rész információkat kap?? És még le is lettem cseszve Danibá részéről hogy mellényúltam.

Na ennyit a segítő jószándékról:(