Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

ra8nsmk6w

Mondanál egy-két tanulságot a generátorral kapcsolatban? Az üzemeltetésre gondolok

bmejdz9nu

A csúcsáram az csúcsáram... azaz azt bőven tudják... de ezt csak gyorsításhoz lehet használni... (rossz azaz alul méretezés = probléma)  
azaz ha "álllandóan" gyorsít akkor előbb vagy utóbb felmelegszik...
Ez a melegedés gyors is lehet ha kicsi a motor... ezért is "nem kedvelem" a kicsi motorokat mert könnyen a másvilágra lehet küldeni...azaz nekem olyan kicsi motorom nincs is itthon amelyiknek a csúcsárama 25A alatt lenne... azaz egy Gecko 20A-es limittel ki tudnám csinálni...(lemágnesezni)
Mekkora a motor tartós árama? Először azzal terheld meg és járasd. Ha igaz ez az infó akkor nem fog túlmelegedni... utánna lehet a csúcsáramon gondolkodni... hogy mekkora "többletre" képes...

svejk

Az igen!!
És ezt mekkora fordulatszámnál adja le?

svejk

Áram-feszültség ennél a teljesítménynél?
Esetleg valami jelgörbét vattél fel?
Elég nagy menetszámúnak látszik a tekercs meg ugye a kialakítás miatt gondolom áramgenerátoros jellegű a cucc.

Farkas Ádám

Igen valóban áramgenerátoros a jellege. Az 1kw az a max. volt kb olyan 350-400 as fordulaton.  

000000000

icsit megpörgettem a szervo motoromat a Gyíkkal,az encoder 500.ra van állítva.http://cnctar.hobbycnc.hu/Vbody/DSCF0885.wmv" TARGET=_fnew>video

bmejdz9nu

Micsoda jó impulzus generátorod van... :)

3vv2btrhv

Kéne egy VIDEO készitö tamfolyam , vagy topik , hogyan lehet ezt rendezni vágni feliratozni , stb .

000000000

Veszprémből küldte a Microclub, egyik állásban jelgenerátor, másik állásban ftekvenciamérő, meg vagyok vele elégedve.

000000000

Igazad van Tibor,bocs a minőségért, ezt még meg kell tanulnom, mint még annyi mindent.

svejk

Ma sikerült egy eredeti (étsd: nem volt szétszedve) Videoton gyártmányú TMT-2 tárcsás motort tesztelni ,méregetni. (Annyiban különbözik a TM-1 től hogy ezen plusz van egy tachogenerátormely szintén tárcsás kivitelű)
A ráírt adatok alapján:
Un=24V
In=5,5A
N=2000 1/min
Pf=130W (a kis f a felvettet jelentheti)

Mérések alapján:  
Üresjárási fordulat=2250 1/min
A névleges 5,5 A-ra terhelve 1900 1/min-re esik  
vissza a fordulat.
Álló helyzetben a tartó nyomaték 5,5 A-nál 0,55  
Nm (madzagos teszt súlyokkal 50mm-es erőkaron)
Ez így már elég használható kategória.

Ha valaki birtokába kerül ilyen motor,  
--SZÉTSZEDNI TILOS !! --még ha a csápágyak zörögnek is, mert a mágnesek elvesztik erejüket és csak utólagos felmágnesezéssel javítható! (mely egyenlöre nem ismert pontosan számomra, de megpróbálok kísérletezni vele. Szerencsére a felmágnesező tekercs benne van.)

A szétszedett motort ezekről az adatokról lehet megismerni:
Üresjárási fordulat= 4600 1/min
A névleges 5,5 A-ra terhelve 3900 1/min-re esik  
vissza a fordulat.
Álló helyzetben a tartó nyomaték 5,5 A-nál  0.26 Nm  

Sajnos amivel szombaton játszottam már volt
szétszedve (tudtomon kívül) így a beragasztott  
plusz mágnesek csak javítottak rajta , de nem  
értem el vele a gyári eredményeket.
Üresjárási fordulat=3500 1/min
A névleges 5,5 A-ra terhelve 2800 1/min-re esik  
vissza a fordulat.
Álló helyzetben a tartó nyomaték 5,5 A-nál 0,35  
Nm lett.

Tehát gyakorlatilag szétszedés után a mágnes ereje felére csökken, ez megmutatkozik a fenti adatokban is.

Mindezek tükrében azért mégis megkísérelném a teljes mágnescserét (ha lenne mágnesem :) )
És akkor lehetne az alacsony fordulatszm miatti a direkt hajtásban gondolkozni. (pl. lenne egy 1000-es fordulatú 1Nm-es moci belőle)

Összességében a legnagyobb előnyét a jelentős pillanatnyi túlterhelés elviselésében látom.
Tehetetlenségi nyomatékot nem állt módomban mérni, és még szervo körben sem teszteltem.

még egy megjegyzés:
a fenti videoton moci még egy nagy hátránya a nem megfelelő kefeminőség. értem ez alatt hogy hiába 15 mm-es a kefe, a kis rugónyomás nem tudja legyőzni a az aránylag merev kefehozzávezetés vezetékének fizikai merevségét, igy csak 2-4 mm tud a kefe kopni utána a rugó nem tudja a vezetéket utánahúzni. Kiszerelés, megigazítás  után megint jó addig a pár mm-ig.  

svejk

Barátaim...túl van már megint misztifikálva a dolog :)
(még jó hogy Tibor45 nem ér rá,  biztos elvette volna a kedvemet :) :))
A szétszedett motort 15 perces előkészület után, a következő áramkörrel kicsit megdelejeztem  :)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/T%e1rcsa%20moci%20videoton/delejez%e9s.jpg" TARGET=_fnew>delejezés

3 db 10000 uF 100 V-os kondi feltöltve 80 V-ra
25 A-es 400 V-os thirisztoron keresztül a mágnesező tekercsre sütve.
A gyujtóáramkör egy laposelemér egy mikrokapcsoló és egy 47 ohmos ellenállat. :)

Eredmény: Fordulatszám visszaesett 2800-ra
nyomaték felment 0,42 Nm-re
Most mennem kell melózni éjszakára, folyt. köv. valamelyik nap :)))
Előre!

svejk

Ezekután természetesen a #4721-ben levő "szétszedni tilos" hatályát veszíti :) :)

4mjnxdwuu

Hogy állapítottad meg a jó polaritást, kéz szabály, vagy a javaslatom ??

svejk

Egyszerűbb volt tápegységről meggerjeszteni. Alig észrevehetően ,de megváltozott a mágnesmező 10A-nál.