Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

4mjnxdwuu

nekem szétszedés előtt 24 V 0,7A
szétszedés után  2 db kb 1-1,5 A, másik kettő 0,7-1 A Fordulatot nem tudom, csak durva viszonyítási alapnak kérdeztem, Ha azt mondtad volna, hogy 50 mA [#nevetes1] kidobtam volna..

4mjnxdwuu

Hali, az melyik? Középen egy tornyos, x-y, vagy  egy torony x-y +forgó tálca, vagy két torony, sima x-y ?
Itt néha van jó cucc,.. de kell az infó ( jókor jóhelyen) 2-évente van ilyesmi, csak 10 percet késtem és 2 db golyos orsót vágtak el lánggal, pedig a fele cucc még fenn volt a kocsin.
Jó a moci ár, kb 3-4 moci áráért itt az egész gépet elviheted...[#dumcsi]

svejk

Sajnos ahogy széthúzod rögtön veszít a mágnes az erejéből. (úgy mint a sokak által ismert HP laserjetIII léptetőmocija, most nem tudom a pontos tipust)
Szétszedés előtt álló helyzetben 0.34 Nm nyomatékot mértünk 5.5 A-nál
utána csak 0.26-ot :)
Viszont így már meg is fejtettük az annak idején Motoros által is kérdezett vastag pár menetet a mágnesek közt.
Ebben is van ki volt vezetve mindkét vége aztán tőben lecsípve és matricával letakarva.
Miért? Mert összerakás után a gyárban ezen a tekercsen keresztül erősítették fel a mágneseket és utána nincs rá szükség. illetve most, szétszedés után megint van :)
Tehát irány a Mágnes kft. felmágnesezni, vagy házilag készíteni, vagy....
Sajnos a régi gyártású mágnesek ilyenek voltak..

bmejdz9nu

Bizony - bizony... azok a mágnesek közötti vastag drótok a felmágnesezésre szolgának...
(Itt ebben a topikban a #600-as bejegyzés körül már voltak találgatások a Misi motorjával kapcsolatban - ami ugyenez... :)
Szétszedés után... azok a lahetőségek vannak amiket írtál...
DE! Mi lenne ha ezeket a mágneseket lecserélnénk Neodim mágnesre? Az Ebay.de-n van egy mágnes nagyker... igen nagy választékkal...
Egy "csodamotor" lehetne belőle... [#fejvakaras]

4mjnxdwuu

na ez még egy jó ötlet, Köszike, vajon mekkora áram kell mennyi ideig, pár száz x ms-ig..? Nem gond.. ( pár ezerig oké vagyok ) (sorbakötöm egy TC-vel[#integet2][#hehe]

svejk

x feszültségre töltött y kapacitású kondenzátor pakkot kell rásütni egy több száz amperos tirisztoron keresztül (ezt is találsz ott :))
Figyelj a motor két oldalának mágnespolaritására.
Nehogy semleges mezőt csinálj :)
Persze semmi garanciát nem vállalok a fentebb leírtakért, de ha lesz egy ilyen motorom biztos kipróbálom.

bmejdz9nu

Polarítás egy jó kérdés :) de az idő ... gondolom minnél több annál jobb... sok-sok kondi kell... :)

svejk

Még valami:
Ehhez a motortipushoz bizony kicsit más vezérlő kell mint ami a hobby berkekben előfordul.
a moci ugye 24 V-os tehát elég az 50V-os vezérlő de igen nagy áramerősségek uralkodnak. 1 Ohm alatti az armatúra ellenállás, és ha megnézed a gyári adatlapot 70 A!  lehet a maximális áramerősség.  
És bizony a jó dinamikához kell is az atom neki..:)

svejk

Nem az idő számít, hanem az impulzus erősség.
Ezt túlválasztva valószínű tönkre is lehet tenni a mágnest.

svejk

Mágnescsere?
Valószínű megtáltosodna :)
Érzésre az eredeti kb. átm 24mm-es 15 mm hosszú mágnes erejével felér egy kezem ügyében levő kb. 25 x 8 x 3 mm-es újfajta mágnes lapocska, melyet AC szervo forgórészéből termeltem ki.

4mjnxdwuu

Ja max fesz 43V környéke,  
végül is növelhetem az áramot addíg mig a két pajzson nem látom, hogy rákapcsoláskor homorodik...[#vigyor3]
[#nemtudom] Vajon mennyi az annyi..

bmejdz9nu

Szerintem is... a gyorsuláshoz azaz a jó dinamikához sok-sok áram kell és viszyonylag kevés feszültség mellett (pl. 24V).
Ezt próbálgattam is... 5A-10A mellet még hulla :) szerintem (talán túlzok?:) de egy 50A-es "áramlökés" is szükséges lehet a gyorsítási szakaszban...
Ehhez a motorhoz szükséges  lenne egy "speciális" szervó vezérlő... ami ezt tudja biztosítani...

bmejdz9nu

Holnap utánna nézek...
Mennyire lehet fontos a mégnes átmérője? ... és ha nincs olyan magas henger... lehetne e alá tenni "vasat" helykitöltőnek ? :)

crgs7u9wg

itt van egy hasonloan erdekes motor, majdhogynem hazi keszitesu, napcellas auto kerekebe teszik:

http://www.engg.ksu.edu/solarcar/about/EEpictures/motor/image009.png" border=0>

http://www.engg.ksu.edu/solarcar/about/motorblurb.html" TARGET=_fnew>KEREKMOTOR

bmejdz9nu

Ez egy érdekes technika... de ha végig gondoljuk a célt... már szinte logikus...
De ami az érdekes ezekben a "tárcsa" motorokban... hogy nem is kis fordulatúak... (ezt nem gondoltam :)