Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia!
Használhatsz pl. encoder jel osztásra is alkalmas
szervót, és a problémád megoldódott. Vagy külön
ilyen áramkört is alkalmazhatsz.

000000000

Tehát a magas, 2000-es felbontás miatt csak nagyon kis fordulatszámon lennék képes üzemeltetni a motorokat. A mach 45khz-ét alapul véve 1350f/min lenne a csúcs, ha jól számolok. Ha 3 motort használok, akkor ezt még osztani kell 3-mal? A vezérlőkön inkább szorzókat látok, Profi2s 2x, Geckodrive 4x. Ezzel csak rontanék a helyzeten.
Lehet osztót is vásárolni?

HJózsi

A Mach3-al a kiszámolt határfrekit nem kell tovább osztani több motor (tengely esetén). A G320-hoz van előosztó, a G340-ben pedig benne van... Én is használok egyet, működik ... Itt a topikban is találsz részleteket...

HJózsi

Még egy kiegészítés, a Mach3-at 100kHz-ig lehet megkergetni, amit kellene is tudjon megfelelő gépen. Egy 1.3GHz-es gépen szépen fut 65kHz-el...

Egyújabbgépépítő

Most készültem el az EC240-es motorokon alapuló gépemmel. Úgy tesztek alapján simán megy a gép 4000mm/perc sebességgel. Ehhez a MACH maximális 100Khz sebességét ki lehetne használni. De amíg csak egy tengelyt hajtok ezzel a sebességgel nincs is gond, amint 2 tengely mozog iszonyatos rángatásba kezd a MACH. Különben egy 2.4 GHz-es gépet használok kifejezetten a MACH ajánlása alapján installálva.

HJózsi

Gratulálok! :)  
Elvileg amúgy nem szabadna másképp viselkednie, ezt ők állítják magukról. Hallottam ugyanakkor, hogy 75kHz fölött lehetnek gondok. Rövidesen tesztelek én is, majd beszámolok...

Egyújabbgépépítő

Gyengébb gépen hajlamos "kifagyni" 75kHz-en is. Gyorsjáratban elindítom és nem áll meg, csak ha felkoppan.

HJózsi

Gondolom kigyomláltad az XP-t és szép a driver teszt ... (?) Az új verziónál már a driverteszt során állítgathatod a driver frekit...

Egyújabbgépépítő

Igen a teszt nagyon szép és egyenletes. Minden ki van szedve az XP-ből. Elindítottam gyorsjáratba és vészstoppal kellet megálítani. Ekkor cseréltem le 2.4GHz-es gépre. Ez már sokkal jobb volt. Elindítottam egy teszt futást, mikor a végén gyorsjáratba ment vissza 0-ra iszonyatos rángatásba kezdett, le kellet venni a sebességet 2500-ra. Nekem úgy tűnik a MACH nem használható max sebességen csak ha csúcsgépen futtatom.

HJózsi

Menjünk a Mach topikba ...

000000000

Hello!
Olvasgattam a topikot, sokat lehet belőle okulni.
Én nem értek az elektonikához és csak pislogok nagyokat.

A #4673-ban olvastam, hogy előfordulnak olyan motorok is, amik extrém nagy áramokat is igényelnek (Svejk:70A!).
Ezt milyen tápegységgel lehet elérni?

Köszönettel!

bmejdz9nu

Csak egy pillanatra kell igen nagy áram (max a gyorsítási szakaszban) de ilyen extrém nagyságú... ez is csak a tárcsamotor esetében...ami egy elég érdekes szervómotor... minden előnyével és hátrányával... :) - szerintem.

000000000

Sziasztok!
Ide írom, mert ide tartozik.
Hihetetlen, amit itt összehordtok-kavartok egy motor
árammérés kapcsán. A probléma nagyon egyszerű:
Minden normális szervóban van ugye egy
kis értékű (0.01-0.05 Ohm-os)
ellenállás a nyomaték hurok mérőelemeként.
Itt egy komparátorral egy LED felvillan, amikor
életbe lép a nyomatékhatárolás. Tehát semmit
nem kell csinálni, csak nézni a felvillanást.
Természetesen előtte a motor gyári "peek current"
adatára be kell állítani a limitet.
Utána úgy kell behangolni minden mást, és olyan
alapjelet illik küldözgetni, amikor a LED lehetőleg
soha nem villan fel, vagy csak alkalomszerűen.
Ekkor jó a teljes CNC gép.

HJózsi

Gondoltam, hogy figyelsz! ;) Szia!
Nálam a Led nem jó helyre volt kötve ezért nem villant, csak a FET ... [#nyes]
Most már villan szépen a Led és a Fet is köszöni jól van... Hát igen itt a 20 kHz, 150V 10A tartományban az "Élet nem habostorta..." ami a mérést, beállítást illeti ...

bmejdz9nu

Én is erre gondoltam... De gondolom Svejk az imulzusok szélessége és nagységa alapján akar True (valós) teljesítményt mérni/számolni...

Sőt már be is szereztem "egypár" ledsor vezérlőt - áram mérőnek és/vagy hibajel mérőnek... (LM3914-el + kompakt ledsor)

http://cgi.ebay.com/LM3914-LED-Display-Driver-Bargraph-Dot-Mode-NEW_W0QQitemZ330203346515QQihZ014QQcategoryZ4663QQtcZphotoQQcmdZViewItemQQ_trksidZp1742.m153.l1262" TARGET=_fnew>Messzi világból... TWO LM3914 LED Display Driver w/ 20 Segment Bargraph