Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Nem égeti, lehet reklámozza :)  [#smile]
sokszor a negatív reklám hatásosabb..
Bocsi..!!!

000000000

jelenegi setup:
X=6000mm
Y=3250mm
Z=1480mm
,de átépíthető az Y=12000 re! :-)

"éget"?? nem értelek, Ők jó fejek, jó cég a XXX, de egyszerüen messze vannak...: Budapest

Egyszerüen időhiányom van, tapasztalt szakembert keresek, kisérletezésre nincs időm, nem szeretném leégetni a motorokat, a gép igen nagy, veszélyesek nyomatékok, 150W épp hogy elégséges, az encoderek és vezérlők távolsága a kritikus határon van (adatkomunikációs vonal a géptől a legtávolabbi vezérlőig 9,5 m!, encoder max: 2m!)  

000000000

Szia!
Az megtudható, hogy ehhez a 150W-hoz
egy motor fordulatra mennyi az egyes tengelyek
elmozdulása?
Mert ettől függ minden.....

000000000

ha valaki ráérne kijönni hozzánk setupra, állítgatni-méregetni-tesztelni megköszönném, nincs időm, SOS van! (kb 1 napos meló, pénz van!)

bmejdz9nu

Hát igen... nem tudni... ezért moderáltam... (nem szívesen... de hát... megkértek és teszem a dolgom...)

000000000

Szia, Tibor #4938

Igen, ezek mind megmérhetők a gépen, sajnos újra mind meg kel mérni-be kel állítani.  

Nemrég változattam a hajtás átételen> be kel mérni újra (mérés+setup+idő)

000000000

Azt hittem a géped orsó menetemelkedését fejből
tudod, akkor már az áttételből ez könnyen
kiszámolható, ezen szerintem sokat nem kell
méricskélni.

bmejdz9nu

Ha hajó formákat akarsz marni a habból géppel - ... én már láttam ilyen gépet a neten... (persze Olasz volt... ott is kevesen és bérmunkába vállalnak ilyet...)
Ott ha csak egy "gombostű" is volt (lett volna) a szerszám... akkor is a gép a hosszú karok (Z-tengely) és merev váz miatt nagyon-nagy(!) volt a masina... Tehát 150W... az csak 150W azaz egy jó "gravírgéphez" való teljesítmény... szerintem.

Kiváncsi lennék a gépre... egy fotó erejéig... mert most azt gondolom egy "álmot" adtak el neked...  
Az a város és Budapest távolsága nem lehet akadály... ekkora projektnél... szerintem más nem fog tudni segíteni...

Hajós embernek (is) tartom magamat (egy motorcsónakom és vitorlásom is van... :) Tehát érdekel a téma...

======================

A "cégnév" = XXX-re változottt... sajnos "reklámnak" kellett tekintenem... (persze szerintem negatív... de mindegy)
... így moderálnom kellett... Előre kérlek ne haragudj érte...

000000000

http://www.videotunes.hu/CNC.jpg" border=0>
http://www.videotunes.hu/CNC.jpg
ezen a képen a gép még nincs riggelve az ajzatbetonba (18 merevítő lába még van)

A gépet én terveztem, én építettem (egyedül 2 hand) 90% ITEM-ből 9%IGUS-ból van. Mostmár jól jönne egy kis segítség!

Habot marunk, 150W elégséges, 0,4M/sec el tiltás nélkül mocorognak a tengelyek, default-on használt vezérlőkkel. Sajnos a vezérlőket rendesen bedobozoltam+hütőborda+stb, az USB port eléréséhez szerelni kel...

Hajó:-) néha szoktam:-)  
hétvége: http://www.videotunes.hu/tt/2008punk/
www.videotunes.hu/raffica
www.videotunes.hu/tt

bmejdz9nu

Én csak "drukkolni" tudok neked... és itt is igaz lehet a közmondás... segíts magadon és... :)
A meghajtó tengelyek mik? Trapéz, szíj vagy...  
A Z-tengely elég merev ahhoz, hogy az a levegős (?) főorsó beindulásakor (ha újra kell indítani vagy menetközben leáll...) Ne remegjen bele a kész munkába?

Arra mindenképp gondolj, hogy a hosszú folyamatban lehetnek üzemszünetek... tehát egy pontról tovább lehessen folytatni a munkát.

Szerintem még merevíteni fogod a szerkezetet... Persze csak hab... de vannak "járulékos" terhelések is...

A 3D marásnál nem csak a sebesség a meghatározó hanem a gyorsulási képesség is... Sőt talán az a fontosabb paraméter... és egy bizonyos súlyt (a mechanikát) kell gyorsítanod és lassítanod (szinte) állandóan... (belengés veszély - főleg Z-nél...)

000000000

XY:ITEM gyári bordásszíjmegoldás Z:trapézmenet, amit bánok, mert olcsó IGUS-ból van> müködik, de ipari bóvli:(

A levegőhajtásnak elsődleges előnye: minimális rezonancia, kis "motor" méret, nagy nyomaték, nagy fordulat.

Z:problémás tud lenni
Ez így van! a Z belengése a veszélyes, de ezen lehet igen jelentőset javítani CAM stratégiai "trükkökkel" ezért írtam egy másik topikba ezt: (pénzkereseti lehetőség)

(bonyolult feladat>kérdés:milyen CAM-et ami MACH?)  

MACH kompatibilis elérhető CAM softwaret keresek(3D marás, 3AXIS), mely könyedén tudja (beépítet rutin vagy plugin szerüen) az alábbi interpolációs feladatot:  

paraméterek:  
- van egy igen nagyméretű 3D formám habból (10méter x 4m x1m)  

- van egy levegővel hajtott maró szerszámom, mely derékszög tengelymeghajtású (90 fok elfordítva mint a hagyományos marógépeken>> a marró forgácsoló tengely vízszintes nem függőleges + 100mm átmérőjű marró tárcsát forgat)  
http://www.protoolkft.hu/shop/index.php?tev=7&termek=6018  

- A várható interpoláció folyamatos forgácsolási ideje meg foglya haladni az 1 HETET! (extrém nagy felület +nem alkalmi egyszeri interpolációs feldatról van szó: sok hasonló munkám van a jövőben)  

- Z tengellyel szeretném nagyolni a habot, fentről lefelé haladva az interpolációval. (különböző statikai és technológiai okok miatt)  

- Az XY tengely nagyolás alatt többnyire áll, a Z tengelyem extra gyors.  

- A Z tengellyel a nagyolás fentről lefelé forgácsolással történik, de ne jöjjön vissza felülre (vissza) ÜRESJÁRATBAN FEL a Z tengely! hanem mozduljon el lent és felfelé IS forgácsoljon! (Z tengely felfelé és lefelé is egyaránt forgácsol nagyolásnál)  

- A 3D marrandó forma: nagméretű hajótestek alsó héjai  

...MACH kompatibilis CAM-et keresek, ami a Z tengelyen mindkét irányban forgácsoló nagyolást képes generálni software-s úton 3D formára.  

+36.30.375.06.01 @előre is köszi

3vv2btrhv

Megint érdekes szitu kezd kialakulni !!
Én gyökeresen másként csinálnám , de megint nem szeretnék ojan szituba keveredni mint az elözö esetben , amikor arra sem méltatál hogy telefonon visszahivjál  .

zt2c4wh9

Kedves Fórumozók!

Én ajánlottam Hortobágyi úrnak, hogy érdeklődjön ezen a fórumon szakember után, hátha valakinek van szabad ideje/kapacitása a segítségnyújtásra.

A vezérlésekhez az optimális beállításokat a gépre szerelt motorokhoz és encoder felbontáshoz elküldtük Hortobágyi úrnak, vagyis nem arról van szó, hogy magára hagytuk a vevőnket a problémájával.
A vezérlők alapbeállítása eleve nem jó ezekhez a motorokhoz, csoda hogy az alapbeállítással egyáltalán fut a gép.
Mechanikai munkát "villamos" emberek lévén nem vállalunk(a csatlakozófelület a vezérlőkön pedig nem hozzáférhető jelenleg), illetve idő hiányában a helyszínre nem tudunk jelenleg kimenni, vásárlás előtti ajánlásunkban egyébként az is szerepelt, hogy az USB port legyen hozzáférhető, hogy a PID hangolást könnyen el lehessen végezni.

"mert most azt gondolom egy "álmot" adtak el neked..."

Első tanácsom az volt, hogy a gép elkészülte után a nyomatékigényt ki kell mérni és ahhoz illeszteni a motorteljesítményt! Sajnos a nyomatékigény mindmáig számomra ismeretlen, de nem hiszem, hogy a megtett ajánlásunk után a mi felelőségünk lenne, ha a motorok esetleg alul lettek méretezve a géphez. Természetesen még mindig fenntartom azt az ajánlatot is, ha kicsinek bizonyulnak a motorok, szívesen lecseréljük őket nagyobbakra.

A CAD/CAM programot illetően úgy gondolom, hogy a 3D-s tervezés egy külön szakma ehhez mi nem értünk és reméltem(amikor önökhöz irányítottam ügyfelünket) hogy valaki szakembernek ezen a fórumon esetleg jövedelmező kapcsolatot építhet ki vagy akár hosszabb távú munkalehetőséget jelenthet a CAM programozás Hortobágyi úr cégénél.

Elnézést, ha zavartuk köreiket, a hozzászólásokkal nem volt célunk a reklám, sem pedig az ellenreklám. Az ügyben nyújtott segítségüket előre is köszönjük.

Tisztelettel.:Klincsik Balázs

bmejdz9nu

Szerintem az ügyfelednek segítségre van szüksége. Ez tény.
Ezt írta: "Keresnék egy "szakértőt", aki sürgősen ki tudna jönni hozzánk a vezérlőink maximalizált "turbozásása" érdekében. " ...  
Tehát egyértelmű...

Ebben - szerintem - csak te tudnád tökéletesen segíteni. (Ebben a projektben már rengeteg munkája és pénze van bent...)

Szerintem... mechanikai oldalról tudunk segíteni neki de vezérlő "setup"-ban azaz PID hangolásban... csak te vagy az AutoSetup.

zt2c4wh9

Kedves Varsányi Péter!

Köszönöm szépen a segítő szándékot.

Az optimális beállítási értékek Hortobágyi úrnál vannak, csak rá kell tölteni a vezérlőkre azokat.
Sajnos úgy lett bedobozolva a vezérlés, hogy szét kell bontani hozzá a gépet, hogy rátöltsük a paramétereket, ez az, amit nem tudunk vállalni. Amúgy egy gombnyomás lenne csak, onnantól számítva, hogy az USB port hozzáférhető .
Valószínű, hogy a nyomaték azért nem megfelelő, mert az alapbeállítás 5A, ennyinél már áramkorlátozás van, de az is lehet, hogy egyszerűen kicsi a 150W-os motor a géphez.
Ahogy írtam az előbb, nincs információm a tengelyek nyomatékigényéről.

Meglátásom szerint először a paramétereket, amiket elküldtem rá kellene tölteni a vezérlőkre. Ha a nyomaték így is kevés, akkor a motor túl kicsi és akkor azon csak motorcserével lehet segíteni. A mechanikához egyébként nincs közünk, mechanikával egyáltalán nem foglalkozunk, szerintem tanulságos lenne megmérni a nyomatékigényt.