Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Kristály Árpád

Halihó Péter!
Új vendéget nem kimélünk!
Rend a lelke mindennek....Én nem szeretnék ajtostól berontani....de szerintem a "szállitó van olyan korekt,hogyha hozzáfordulnak segítenek"....persze ha rendezett a viszony....
Szóval a Sevo topic az az Ővé!!!
Reggel törlöm az én dolgomat is!
Azt még megjegyzem, hogy elég szépen rátelepedtek a seftesek a forúmra s így a szakmai dolgok háttérbe szórúltak![#confused][#ejnye1][#wave][#wink][#worship]

000000000

elvi kérdés:  ha egy fonal dobot szeretnék fékezni állandó nyomatékkal, de DC vezérlővel létezik kész (használható) megoldás?

(AC vektoros frekiváltót alkalmaztam, de érdekelne a DCs megvalósíthatóság elvi mikéntje)

...pl: mikrofonkábel állandó feszítése az otthoni keriokiszobában.

000000000

DC motor áramgenerátoros hejtására gondoltál már?

000000000

svejk

Bizonyára egyszerűbb mint frekiváltóval :)

svejk

Elővettem a Videoton tárcsamocikat, egy kis unaloműző játékra..

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/T%e1rcsa%20moci%20videoton/bek%f6t%f6ttem%20szervok%f6rbe/" TARGET=_fnew>Videoton tárcsamotor szervokörben

Alapvetően jól viselkedik, de azért a szabályzást elég jól illeszteni kell(ene) hozzá.

000000000

svejk: igen egyszerübb, de frekiváltóval találtam csak elérhető (megvásárolható) kész megoldást (30e huf, vektorvezérlt LG).

Ezen költségek alatt ha belegondolok, hogy DC-ben hogy áll fel a megoldás, van-e rá elérhető DC motort meghajtó-vezérlő-fékező eszköz encoderkezeléssel?

svejk

Jó... csak tudod ez hobby fórum, és szeretünk mindent magunk csinálni.
Nem írtad mennyire kell precíz feszítés és mekkora feszítőerő szükséges .
Molinari ajánlásával pár alkatrészből lehet áramgenerátort készíteni.
Hovatovább egy kisfeszültségű motor ellenálláson keresztüli nagy feszültségről való
táplálása is kielégítő erdményt hozhat.
Bár nem energiabarát :)
Részleteket tudni kell, hogy mi lehet alakalmas és mennyire érdemes bonyolítani.

bmejdz9nu

Jó a "háttérben" az új szervó vezérlő! [#finom][#smile]

svejk

Nem új, egy kollégától kaptam tesztelésre...

HJózsi

Az a kék..., az mi? Tud annyit mint egy krokogyil?... [#conf]
A moci szépen fut, mik a paraméterei?

svejk

Ez az a moci amiben kicseréltem a mágneseket.
Eredetileg Videoton Tárcsmotor volt, de már csak a tárcsa és a kefetartók a kefével az eredeti benne.
24V/5,5A 2000 1/perc  
A nagy szám benne a kis tehetetlenség, és pillanatnyi akár 10 szeres túlvezérelhetőség.

e3h0cv4ph

Sziasztok.
Az miből derül ki egy motornál (szervó) hogy hányszorosára lehet tulterhelni (mondjuk a névlegeshez képest), ja és mennyi ideig?
Vegyük például az E240-es közismert motort, meg van adva a Maximum Continuous Current=1,9A ha jól tudom ezzel terhelhetem napi 24 órában, és meg van adva a Maximum Peak Current=13,9A ezt pedig semilyen körülmények között sem szabad túllépni (lemágnesező áram). De ezekbből, hogy derül ki az, hogy a pillanatnyi túlterhelés mekkora lehet és mennyi ideig tarthat?  
Van erre valami képlet vagy csak gyakorlati sacc értékek?
Köszi.

bmejdz9nu

Szerintem csak a motor hőmérséklet a korlát...  
Most, hogy írod... jó lett volna a gépemen mind a három motorra egy hő szenzort tenni... talán még nem késő...(csak tele már az energialánc mindenfélével...:)

svejk

Ezt már egyszer Szalai kolléga is felvetette...
Ügyes felhasználó ki tudják számolni a motor adataiból biztos :)(én nem).
Gyakorlatilag hőmérséklet a lényeg, komolyabb motorokban van szenzor és a komolyabb vezérlők egyébként is minimum I2t védelemmel is rendelkeznek.