Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

És rákötötted? ...[#lookaround]

000000000

Lovas Gy. kollégánknál már megy egy db ilyen UHU vezérlő. Remélem nemsokára a négyek bandája (mármint az én 4 db vezérlőm) is életre kel.

e3h0cv4ph

Sziasztok!
Alakul a szervóvezérlőnk amit a robothoz csinálunk.
Az áramkör nem nagyon változott ugyanolyan mint a #4130 -ban, de a szoftver az elég sokat.
Röviden: jelenleg ott tartunk, hogy a PC-ről USB kapcsolaton keresztül lehet vezérelni a tengelyeket (összesen 8-at) most csak 1 megy, és egy szövegfile-ba megírt STEP-jeleket küld át a vezérlőnek ami azokat a motoron lelépteti. A monitorozás is ezen az USB kapcsolaton keresztül zajlik (visszafelé irányba). Itt a hibafüggvényt és még valamely paramétert (áram, P,I,D -tag, stb...) lehet grafikonon megtekinteni. Példának itt eg ilyen grafikon, melyen a fekete grafikon a hibafüggvény (simábbik) a sötétkék pedig a pillanatnyi áram értéke látható. A függőleges tengelyen a hibafüggvény encoder STEP-ben értendő, az áram, egység szor 50mA, a vízszintes tengely pedig az idő, egység szor 500uS, mindkét tengely rácsozása 20 egység (csak a skálázás különböző).
http://cnctar.hobbycnc.hu/tatai/grafikon2.jpg" border=0>
Mindkét program (PC és PIC-es) még béta változatban van, korántsem a végleges állapot de már tud áramot mérni és mivel a múltkor ezen ment az elmélkedés, gondoltam belinkelem a Tibor által is jó megoldásnak vélt grafikus megjelenítést. Persze ezt az áram grafikont lehetne integrálni és számszerüen is kijelezni (valószínű a véglegesbe bent is lesz) melléje tenni a beállított áramlimitet is és akkor könnyen be lehet állítani a PID-et és a Limitet.
Egyenlőre itt tartunk, kíváncsi vagyok a véleményetekre, (esetleg milyen irányba érdemes elvinni a dolgot?).
Üdv: TT

e3h0cv4ph

Kicsit állítottam az árammérés gyakoriságán, (na meg a P-tagot is feljebb húztam - több a lengés).
Ilyen lett:
http://cnctar.hobbycnc.hu/tatai/grafikon3.jpg" border=0>
Jól látszik, hogy az első (második) csúcsban az áram eléri a 3,5A -t. Könnyen vizsgálható vele az irányváltáskori áramszükséglet.
Ja, áramlimit nem volt bekapcsolva. Ha lett volna beállítva látnánk a görbe csúcsát lecsapva, mint amikor betorzít egy audio jel, és az egész lecsengési folyamat tovább tart. Majd teszek fel olyan képet is ha érdekel.

bmejdz9nu

Kiváncsian várom a fejleményeket... :) Képeket és főként videókat!!!

Sok-sok E240 motor "gazdi" van itt... és "bagoly fejlesztő"...  
Talán azért mert nekem sem az UHU nem jött össze... (persze nagy feszt és áramot akartam és vártam tőle...) Az E240-t pedíg gyengének találtam... ezért is érdekel... :) Lehet, hogy a kettő szereti egymást? :)

bmejdz9nu

http://www.wuselrob.de/bilder/cnc2.html" TARGET=_fnew>Itt találtam egy bagoly és gép építést... szépen dokumentálva....  

Azért ezzel az "echte német" panellel (talán még) kipróbálnám...
De sehol nem találtam "árust" a neten... pedíg szépen fel is van iratozva... (sőt kicsi és nagy FET-ekhez is ok a panel...)
Ha valaki ismeri (pont:) ennek a panelnek a beszerezhetőségét dobjon egy mailt!

http://www.wuselrob.de/bilder/cnc/thumbs/uhu_loeten8.jpg" border=0>

dg8n4i8x

Ez ugyanaz a panel mint amit gravíroztam... Uli által ajánlott...

Egyújabbgépépítő

Sziasztok!
Ha valakit érdekel szívesen megosztom a vezérlőm rajzait, sőtt van még néhány maradék kész NYÁK is. Van egy kis különbség az eredeti UHU tól, az encóder a motortól simmetrikusan van vezetve.

000000000

bmejdz9nu

Mikor fog menni? :) Mi hiányzik hozzá?

000000000

Úgy emlékszem hogy ennek a panelnak(4926) a komplett dokumentációja(fólia,beültetési terv,leirás,szoftware)fent van a neten,le is töltöttem.

bmejdz9nu

De ezt a panelt így ahogy van (védőlakkal, fúrva, felíratozva) sehol nem találtam a neten...  
Pedíg nem 3db van belőle a német CNC fórumon... :) Állítólag vastagabb rézfóliásak...
Hát igen... a "német" nem épp egy kereskedő nép... :) Mint pl. a Hollandok ... :)

dg8n4i8x

Leginkább szabadidő, hogy befejezzem. :) Félig meddig be van ültetve, meg pár alkatrészt meg kell rendelnem mert győrben nincs a boltokban sajnos de a retnél megvan minden... Már nagyon furdalja az oldalam a kiváncsiság... Mégis csak az első szervó cuccom lesz... :)

000000000

Keresnék egy "szakértőt", aki sürgősen ki tudna jönni hozzánk a vezérlőink maximalizált "turbozásása" érdekében.

helyszín: Budapest  
hardware: 3db 150W DC motor encoderrel, XXX féle vezérlőkkel. (nagyméretű: 6m x 3m x 1m -es marógép)

fizettség: megállapodás szerint, SOS sürgős!

+36.30.3750601

bmejdz9nu

Mért "égeted" ezt a céget? Miért nem rendeled meg náluk a "setup"-ot?  
Jól írtad 150W-os DC motorok és a gép 6m-es ??? Nem tévesztettél egy nagyságrendet?