Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Konkrétan be kell helyettesíteni... [#hehe]

HJózsi

Nagy motor nagy kihívás... a válaszért a kérdésedre (erre ;))  amúgy nem is kell számolgatni, a szervó ( vagy csak sima DC) hajtás pont ezt csinálja mikor 50%-on akarod járatni a motort, tehát menni fog, és nagyon is ki fog jönni belőle valami ...  
A nagymotorral birkózás közepette, csak azt nem látom, mennyi is a névleges fordulatszáma, mert a fordulatot csak a főorsóra adták meg, de nem egy az egyes, inkább gyorsító az átétel. A motoron nincs elektromos adat, sem fordulatszám, a gépkönyv meg csak az elekromos adatokat írja 85V, 15A ... úgyhogy mérhetek...  

bmejdz9nu

Majd kettéosztjuk a szervótopikot ... [#wink] Kismotoros szervó és nagymotoros szervó ... [#vigyor] az teljes méretű motorokkal :)
Tudod mint az USA-ba az autók... a kölcsönzőbe... a "full size car"... az már 5 méteres ... :) Ez a standart...:)

HJózsi

:)) a belső (pull) sávban meg csak akkor mehetsz, ha ketten ültök bent, különben levillog a rendőr ... (California)
Azért az 1kW-már nem kicsi.. vagy igen? [#lama]
Egyébként 2000rpm fölött elgyengül ... nyomozok... 95V be, alig csökken 1,5 V-ot... de behullámosodik, több elkót kell ráakasztani... a hang sokat változik a paraméterek állításával ( morgás, sziszegés, huhogás... [#vigyor3]) , viszont egy minimális lengés még van benne...  
Sima DC-t ráakasztva megnézem elgyengül-e ...

bmejdz9nu

Florida is... levillogás és 200 USD... :) Ha csak nem kommunikálsz ijedtedben (direkt) magyarul vele... Hogy biztos úr... stb...
1 Kw... belépő szint :) Persze nem mindegy milyen a motor... Ha "feles tipus" azaz fele hő... fele fogatómyomaték... :) akkor baj van...
Nem szabadna... ha megnézel egy nyomatékgörbét... Ha tápról "elfogy" az áram... akkor is baj lehet... induktivitás? Belső ellenállás?

HJózsi

No adatlap, ez még a szoc. utolsó lehellete volt a cég sincs már, néhányan használják a nevet különböző kombinációban ...
Ha nem is feles, de legalább negyedes... Eddig csak üresjárat, így langyos egy fél óra alatt... Tekercsellenállás < 1ohm, ind. rámérek... és adok egy kis bátorítást neki... meglátjuk

bmejdz9nu

Hát pedíg a Magyar Motoripar mindíg világszinvonalú volt...:) Ezt mondták akkoriban a TV-ben... én elhittem... persze mindent... :)

HJózsi

Én meg az EMG-ben kezdtem ... szkóplabor ...

e3h0cv4ph

Tiszteletem az Uraknak!

Szerintem ezt a főorsó meghajtást mindenképpen valami mechanikai átkapcsolóval kellene megoldani (régebben már volt róla szó). Ha felbontást is akarsz meg sebességet is az nehéz ügy, hiába van jó motorod, ha van egy 14駨 -ra felszorzott encodered akkor egy 3000 -es fordulathoz már 720KHz -es STEP jel kell, ennyit a MACH3 nem tud de szerintem még a bagoly is behal rajta!
Inkább azon kellene gondolkodni, hogy hogyan lehetne megoldani az átkapcsolást emberi beavatkozás nélkül (valamilyen elektromechanikus megoldással).
Nekem vagy egy ötletem, de még nem tökéletes az sem.
Üdv:TT

HJózsi

Az én esetemben nem kell rettenetes felbontás, mert adott feladatra lesz ahol 1-2 fok belefér... Kis alkatrész végégén a palást négyszögre lemunkálva maróval...
 Viszont ez az EVIG motor nem lett álmaim motorja... gyári adatlap nincs róla, a  nyomatékgörbe nagyon hiányzik... magasabb fordulaton elgyengül ... gyanús, hogy nem 3000 a névleges fordulatszáma, inkább valahol 2000 körül lehet... Álló helyzetben, kis fordulaton bivalyerős, aztán valahol 2000 felett igen elgyengül...  

000000000

Szia Józsi!
Ha egy motornak kis fordulaton van nyomatéka,
akkor nagy szögsebessségnél is van. Ne keseredj
el ezen, majd bemérem Neked ezt a motort.
Szerintem más baj lehet, a szervohajtás és
környezetében érdemes keresni a jelenség okát.
Egyébként annak idején szabályoztam ilyen Gettis
alapú EVIG motorokat, sőt ezeket ipari CNC
gépekbe is beépítették. Tapasztalataim alapján
én csak jókat tudok róla mondani, megüti
a szervomotor kategóriát.
Még egy dolog azonban fontos lehet, a motor
előélete: ha valaki szakszerűtlenül, durván
bánt vele, jelentős mágneses mező és armatúra
károsodás is érhette.    

bmejdz9nu

Már leírtam a 4. tengely topikban... de leírom mégegyszer... az alap 3600cpr-es encoder (=14.400 imp).  
Vezérlési freki: 24Khz. (WinPC)... sőt, hogy durvát írjak a 4. forgató tengely modulal lehetne esztergálni is.... mert nincsenek sebességhez kötve a dolgok... csak maró helyett esztergakés, persze kisebb fogások... :)

Egy encoderes lehetőség:
1. Forgató üzemmód (direkt hajtás pl. Geckoról): 24.000/14.400 = 1,66 ford/mp.
2. Eszterga üzemmód (10x-es üzemmód, jelfelszorzás Gecko-ról): 240.000/14.400= 16,66f/mp x60 = 1000rpm. (ez talán kevés?)

Két encoderes lehetőség:
Szinte ugyanez csak a motor tengelyén egy 3600cpr-es és egy 360cpr-es encoder is van... mindekettő Z-kimenettel! (azaz fordulatonkénti jel kimenettel).... ű
A két encodert Z-szinkronba kell állítani (azaz a felfutó él egyszerre) és az átkapcsolás ezen a ponton...
(mindkét encoder - 3600 és 360 raktáron... már:)

Mechanikai lehetőséget pl. HD-ról átkapcsolást pontosan nem bírok elképzeli kb. század fok pontossággal... persze nem lehetetlen, de akkor új ref. felvétel is kellene... de mivel? ami kottyanás mentes?  
Gondoltam egy olyan megoldásra is ahol a két egység egymásban van... tehát a forgató forgatja az eszterga főorsómotort vagy fordítva... :) Lehet röhögni...

bmejdz9nu

"ha van egy 14駨 -ra felszorzott encodered"... szerintem ezt a "régimódi" kifejezést kerüljük, szerintem hívjuk 4 élű jelfeldolgozásnak. (quadrature encoder processing) (azaz mind a négy encoder tárcsa élét figyeljük, feldolgozzuk... mert ez a felbontás fizikailag pontosan meg is van.)

000000000

Talán érdemes elgondolkozni azon az "apróságon", hogy pl. 3000-es fordulatnál
14400*50=720000 Hz, azaz 720 kHz. Ez egy
mechatronikai nonszensz a Hobby de még a
professzionális CNC hajtástechnikában is kemény
kihívás. De ezt az egészet mondhatnám "elektroniai szadizmusnak" is,
amikor valaki összekeveri az órajelgenerátort a
mechanikai forgást érzékelő optoelektronikával.
Arról az oldalról is elfeledkeztek, hogy
egy encoder felbontásnak túl az előző
jelfeldolgozási sebesség problémán kőkemény
szervo szabályzás elméleti összetevője is van.
Bocsánat a "szentbeszédért", de valahogy nekem
is ki kell bizonyos esetekben engednem az
az agyvizemet...:)

bmejdz9nu

Elsőnek meg kell tesztelni, hogy egyáltalán milyen tartást és valódi pontosságot tud egy nagyobb szervómotor egy nagy felbontású encoderrel mint forgató... Ha ez ok. akkor lehetne tovább gondolkodni...
Ha nem ok... akkor kell majd egy mechanikai ötlet HD-ra kapcsoláshoz... Azért egy Harmonic Drive az a tökély forgatóhoz... de ez más lenne...
Ezzel a megoldással pl. sokszög esztergálást is lehetne... stb...(Ha forgató vezérlő szoftver hajtaná...)

Egyébként igazad van...