Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Szia Tibor!
Egyéb tesztekhez kellett most, hogy működjön a gép ezért nem futottam még neki a golyósorsó-ra cseréhez... Ha minden jól megí 1-2 hét és beszerelem, még filózni is kell...  meg rajzolni... meg fúrni, marni menetet vágni, tengelyvéget megmunkálni... na ez utóbbit a már cn-sen .. :) Jelzem ha kész! ...

HJózsi

Ez most szervo vezérlő vagy hifi erősítő??? [#nyes][#nyes][#nyes]  Vagy topikot tévesztettem ???

e3h0cv4ph

Szia péter! Nem találtam semmit. Segitenél a keresésbe.  
Adnál valami támpontot a szuper árakról. Mert ha jól gondolom (sok ezer forint) és több ismerettel rendelkeznék róla már lehet, hogy nem is érdekelne, hogy hol lehet beszerezni.
Kössz: TT

bmejdz9nu

http://www.google.hu/search?hl=hu&q=LS7184&meta=" TARGET=_fnew>Most viccelsz? :) A google-t ismered? Első találat? A códszó: LS7184 (tudod ezt kell beírni :)

e3h0cv4ph

Köszi, ilyet én is találtam.
Azt hittem tudsz valami magyarországi helyet ahová csak besétálok és kapásból adnak. Külföldi rendelgetésbe nem vagyok valami gyakorlott.

bmejdz9nu

Ez(ek) pedíg a legnehezzebb cég akivel találkoztam... a "gyakorlatomat" szinte  eláshattam... :)  
Két hetes "kapirgálás"... Kínában is sok volt raktáron dögivel belőle... de nem sikerült onnét.
Ha egy darabot kérsz akkor a szállítás = 100 USD! Ez az alap! szabály az a szabály (anyagmozgatási díj :)... stb...  
Fizetni is macerás... először egy nagy deposít...(nem akármilyen hitelkártyára :)  aztán visza a többit amikor csomagolták...rémálom... nagy cégekhez szoktak... ez nem a bolhapiac és Paypal... :)
Úgy küldik mind egy cégnek... vám és Áfa 100%-ban biztosított mert még repül de már megindult a vámeljárás... (RoHs nyilatkozat is kellett :)
(A legnagyobb szállítók így csinálják...hogy tényleg express legyen :) mert a "szervógyárak" nem szeretik az anyaghiányt :)

Ezért tettem be az adok veszekbe, árral... viszonylag sokat vettem... mennek az Ebay-ra... legalább lesz európába ism belőle:) Valakinek fel kellett vállalnia... :)

svejk

Más személyes dolgaiba nem szoktam beleszólni...
Azt vesz amit akar...és szerintem tisztában van az általad leírt dolgokkal a Varsányi..
Én inkább a segítő szándékot vélem felfedezni, mert valóban nem egyszerű az IC beszerzése.
Maga az IC-ről csak annyit hogy valóban egy pár hagyományos ic-vel kiváltható elvileg, de ez ugye egy 8 lábú DIL tokban van, és talán hatásos zavarvédelemmel is rendelkezik.
Pl. egy házilag gyártott inkrementális kézikerék (akár10-100 osztás) szervovezérlőhöz csatlakoztatására főnyeremény.
És bizony néha jól jönne akár számítógép nélkül is megvezérelni a gépezetet.

bmejdz9nu

... és ezekben a kézi tekerőkben (mind) 100cpr-es encoder van... tehét a 4x módban = 400 imp/fordulat...  
Azaz ha azt akarjuk, hogy a skálán 1 osztás 0.01mm legyen akkor pont 4-el osztani is kell... (ha a rendszer is olyan hogy 1 lépés 1 század)
Tehát ezzel a midössze 8 lábú IC-vel a step/dir átalakítás is magvalósul és a négyes osztás is...  
Egy ellenállással szabályozható is a kimeneneti jel szélessége (200nS-tól 140uS-ig)...
Ezt összerakosgatni 74xx-es IC-kből nem éri meg...
(gyorsjárat is biztosítva van ha az osztót kikapcsoljuk - 4 szeres...)

dg8n4i8x

Most, hogy olvasgatom itt az eszmefuttatásokat, meg olvasgattam a mach kézikönyvet, szerintem amit Péter szorzásnak mond, az nem is szorzás... A mach könyvében is úgy írják le az encodereket, hogy az 500cpr az ugye 2000 impulzus, és ez ugye nem szorzás mert valós idejű élek vannak ilyenkor... ???

svejk

Bingó!
De Varsányi itt x1, x2, x4 -es üzemmódról beszél.
Sokan ezt keverik a szorzással, ahol (pl. a gecko) bemenetén levő egységben 1 step impulzusra a kimeneten megjelenik a beállítástól függően 2,3,4 stb. step jel a bemeneti step jelek között EGYENLETESEN elosztva

bmejdz9nu

Igen persze...
Én mindíg írom 500cpr encoder = 2000 impulzus = "4X es üzemmód" (angolul "quadrature" encoder jelfeldolgozás)= magyarul 4 detektált (valós jel) él!

De a szorzás is van... de az nem az encodernél... az LPT port kimeneti step jeleit megsokszozzuk, hogy legyen elég (sok) léptetőjel az encoder követéséhez... azaz ennek a két értéknek pont egyenlőnek kell lenni...)

Pl. 500cpr-es encoder = 2000 impulzus = 24.000Hz Lpt porti step jel esetén 24.000/2000= 12... azaz 12 fordulatot tud a motor mp-enlént x60 = 720rpm... ez ugyebár kevés...
De! ha az LPT port stepjeleit pl. megnégyszerezzük.... 24.000Hzx4=96.000Hz és így számolunk... 96.000/2000= 48 ford/mp.... azaz 2880 rpm-et tud majd a motorunk...

Most jönne a fordítva a dolog... ha az encoder jelét leosztanánk... de az egy másik téma... :) Tibor témája :)... a végeredmény matematikailag ugyanaz mert akkor is beáll az "egyensúly"... de mégsem ugyanaz a fizikai végeredmény... de ezt már többször le írtam...

HJózsi

Náluk van néhány féle MPG ... http://www.inducoder.de/english/manu_000.shtml" TARGET=_fnew>ITT.
http://www.inducoder.de/graphic/esv60.jpg" border=0>
http://www.inducoder.de/graphic/ehplo.jpg" border=0>
Ott vannak a pdf-ek is mellettük...

bmejdz9nu

ilyenjeim vannak... ha az írják 100-as akkor az 100 cpr-t-jelent...

bmejdz9nu

Az a baj, hogy a "hüle Gecko*" 2 fajtát csinál (G320/340)... vagyis ugyanaz mindkettő csak az egyikben bent van a step jel sokszorozó (G340)...
De a G320-ba is be lehet utólag tenni ezt a kiegészítő áramkört... és azonnal ugyebár G340 lesz belőle...
Ez gondolom azért van mert az ipari vezérlő rendszerek "végferekije" kb. 200Khz... tehát a mi kis programjaink kimeneti frekijét meg kell sokszorozni...

* De már nem sokáig... mert gyakorlatilag csak G340 lesz a választékukban... :)

HJózsi