Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Ha kell "belenyulok" :) Mit tehetek? :)

bmejdz9nu

Encoder jel feldolgozásra nagyon sok lehetőség nincs ... azaz van egy séma és ezt a megoldást persze lehet "csűrni, csavarni, további fokozatokkkal...  
pl. ugyanez az IC számlálóval, adatbusz kimenettel... (de ez van azokban is az elején)...
A minőségi és biztonságos jelfogadás is nagyon fontos... mert ugyebár csak akkor tud (lépést) téveszteni a szervóvezérlés, ha ez encoder bemenetére valamilyen nem kivánatos jel kerül...
Ettől nagyon félnek a gyártók... van aki az A-B csatornát is optokapukkal fogadja... (talán túlzás :) vagy a szimmetrikus bemenet is ezt szolgálja...
Tehát ez a része a dolognak messze nem másodlagos...
Nem árulod el a tiedben milyen IC van? Ha nem is a típusát... csak a blockvázlatát...?  (lasatíroz photoshopban... :)

Én csak "elméletben" tudom (talán), hogy mit akarok azaz milyennek képzelek egy szervó hajtást... nem az én dolgom (lenne), hogy ezt megvalósítsam...

bmejdz9nu

Persze.. keress rá a neten... találsz forgalmazókat, szuper árakat... de ha kis tételt akarsz akkor az gond...

000000000

"A minőségi és biztonságos jelfogadás is nagyon
fontos... mert ugyebár csak akkor tud (lépést)
téveszteni a szervóvezérlés, ha ez encoder
bemenetére valamilyen nem kivánatos jel kerül.."
Erről dumálok egy éve. Ide kőkemény "hardware"
kell, ami önmaga sok pénz, majdnem egy
olcsóbb szervo fele.
Az én típusom hasonló, csak sokkal többet tud,
de ha nem haragszol konkrétabb dolgot erről nem
árulnék el, mert évekig "vacakoltam", mire ezt
és hozzá kifejlesztett korlátlanul
bővíthető (akár 40 bit szélesség is lehet)
pozíció memóriát is összehoztam.
Azért írtam Neked, semmit nem fogsz ezzel érni,
mert ahhoz a komplett szervó tervezéshez kellene
értened, és pl. ismerned kellene azt is,
hogy a felbontás és az egységugrásjel,
körerősítés, motor fluxus, inercianyomaték,
időállandó, ....,stb közvetlenül milyen összefüggésben az egész szervórendszer
optimális működésével kapcsolatosan.
Így komlexen pedig nem biztos, hogy átlátod a
témát, de ha kitartó vagy pár év küzdelem és  
néhány differenciál egyenlet megoldása után
után leversz itt mindenkit majd a saját
tervezésű szervóddal, mostmár úgyis minden
bokorban kapható.:)

bmejdz9nu

Tudom, hogy van olyan encoder jelfogadó-feldolgozó IC amiben már a "következő fokozat" is benne van... :) - ugyanettől a gyártótól...
De nem akarok szervót gyártani... csak olyat szeretnék magamnak amit elképzeltem... valahogy majd lesz... előbb utóbb...
Talán észereveszik itt az urak... mire gondolok...
Nem azért vettem műszereket... csak ellenőrizni akarok és mérni... pl. mechanikai pontosságokat pl. encoderrel...

Bokor... keresem a megfelelő bokrot... :) Kertész leszek :) Nemesítsünk :)

crgs7u9wg

mondjuk ha sikerulne leirni pontosan, hogy mit szeretnel, az neked is hasznos volna ill. novelhetned vele az eselyet annak, hogy valaki segiteni tudna neked...

bmejdz9nu

Ez nem olyan egyszerű...
Ha ezt a topikot végig olvasod... egyértelmű lesz mire gondolok... A "szervós urak" tudják... :)

x4rhew5r3

Kristály Árpád

Hallihó Mindenkinek!
Péter!
Már megint sikerült méhkasba nyúlnod....
Tetszik az IC-éd....
Nem Értem, hogy Tibor45... miért nem közlöd a Fotoshoppal "kiretusált" bolkvázat amit Péter kért...hátha okosabbak leszünk....ez nem sértheti üzleti érdekeid...amire anyira vígyázol..aminyire...ez természetesen magánügy lenne...de Szerintem ez egy Fórum aminek a használata mindenkijé...Ezért Külön köszönet a tulajnak Magi Istvánnak, tehát Én, úgy érzem, hogy csöpög....tettethetnél egy kicsit több infót.
Egy reménykedő fórumtárs....
Halihó!!!

000000000

Árpád!
Ez az egész nevetséges és komolytalan. Attól,
hogy valaki vesz egy tárolós szkópot, meg ami
eszébe jut fölösleges encoder IC-ket, stb.,
semmi nem következik, és az egész témának
ez töredék része. Legfeljebb Téged ez
meghatott. Többször leírtam már:
Péter tévutakon jár, és kinevezte magát
fejlesztőnek. Van ilyen, nincs ezzel semnmi
baj, Te is építettél szervót, ha jól tudom.
Mit bánom én egyébként meg, hogy ki mit csinál.
Hunka T. megmondta: szabad az ország, gyerünk,
hajrá, arccal előre a sületlenségek felé is.
Én nem érek rá és nem is akarok agyrém
dolgokkal foglalkozni.

bmejdz9nu

[#smile] Szia Árpi...
Tudod ebben a "hobby iparban" szervó vez. ügyben vannak "bevált szokások": pl. ne adj blokvázlatot, ne áruld el hogy a lecsiszolt 7400-es micsoda... :) vagy PIC-be ragd és zárd le... :) Ez UHU-ra is igaz...
Még véletlenül se jöjjön rá a felhasználó, hogyan alakul ki a PID szablyzás...
A profi vezérlőkre ezek nem jellemzők... SanyoDenki, Gecko... stb... :) Ic-k és azokhoz adatlapok...
A másolás védelem ott is van!!! Azaz anyagilag nem érdemes lemásolni... :)

Ez a "felesleges" encoder IC... Egyszerűen azt vettem észre európai(!) cnc-s fórumokon, hogy "cspögnek" a hobbysták érte... gondoltam segítek... mert nincs rá alternatíva... nincs kompatibilis vagy hasonló... és hagyományos kapukból igen bonyolult lenne és talán zavarérzékeny...

Vigyázz!! tévúton járok! ... és az is aki az IC-t csinálja... és sokan mások is... :)

bmejdz9nu

Ha egy hobbysta vesz mérőeszközöket...hogy ne csak érezze hanem mérje is a dolgokat... (az már alapban baj?)
Persze a mérőórát is túlzásnak tartottad akkoriban, mert ezred pontos volt... de egy század pontos gép méréshez egy nagyságrenddel nagyobb illik...
Nem csak tárolós szkópot, impulzus mérőt, és számlálókat is, stb... ezeket majd beteszem az elektronika topikba... :)

Nem vagyok fejlesztő...(sajnos...) Nevezz inkább "ellenőrnek" ... veszélyes fajta az is! [#nevetes1]

000000000

Szia H. Józsi!
A szervós esztergádnak mikor lesz golyósorsós
vagy a jelenleginél sokkal kisebb kottyanású
keresztszán hajtása?
Mert sajnos a függvényekkel definiált egy
főorsó fordulaton belül változó keresztmetszetű
teszteknél nincs idő és lehetőség a kottyanás
kompenzálásra, sajna meg fog látszódni a
jelenség a felületen.
Ha ez a kis átalakításod meglesz, feltesszük a
fórumra majd a videókat. Szerintem sok
emberkének fog tetszeni, persze amiatt kicsit
szomorú vagyok, és ez kérdésessé is teszi a
dolgokat, hogy most "csak" szervojellegű a
motorod, és bizony itt néha majdnem egységugrás
szintű alapjelekkel kell megküzdeni a
szervonak. De ha minden húr szakad, majd
felteszünk az EC240 helyett egy igazi profi
motort, biztosan van Neked is, ha nincs majd
viszek egyet, vagy akár az AC szervót is
bevethetjük, ami azért mégis csak egy picit
ráver a DC szervóra dinamikában.

Szalai György

© Kristály Árpád tegnap 21:35 #3787 után én is bátorkodok.

Varsányi Péter!
Nekem pedig rokonszenves a töretlen lelkesedésed, amivel a legapróbb részletekig terjedő tudás részleges hiánya ellenére is, vagy éppen azért, folyton tágítod a lehetőségeid határait és foltozod az ismereteiden tátongó réseket. Az ország népességének jelentős része lassan belefásul a próbálkozásokba, de neked még ott ragyog a fény a szemedben.
Sajnos sok műszaki embert láttam, aki addig sem jutott el, hogy felismerje mi az amit nem tud még, de szeretné tudni. Mert a hiány felismeréséhez is tudás kell, és igény. Hiszen csak az érdekelhet, amiről már tudok annyit, hogy felkeltse az érdeklődésemet.
A legtöbb közvetlenül megtapasztalt élményt, azt hiszem te közvetíted ezen a fórumon és szerintem itt nincs rá igény hogy ezek tudományos értekezés alaposságúak legyenek, matematikai számításokkal alátámasztva.
Én meg tanulok tőled, ha már úgy alakult, hogy Tibor45 érdekeit sértené hogyha tőle tanulnék. Tanulok a HD-ról, tanulok a vadrezgésekről, a túlzott csavarfelhasználásról, a motor és golyósorsó direkt kapcsolatáról, olvasom hogy mi olyat tudnak a műszereid aminek én semmi hasznát nem venném.

Szóval szurkolok neked. Csak így tovább. Soha ne veszítsd el az álmaidat.

bmejdz9nu

[#smile] Próbálok egyszerűen fogalmazni... még akkor is ha tudom a "tudományos" kifejezést...
Én ilyen "kisérletezős" fajta vagyok... persze most egy kis gyakorlati méréssel is alá akarom támasztani a dolgokat... (nem számítással...)

Ezekkel az IC-kel minden mechanikai (forgó) mozgást 4x-es(!) éldetektálással elektromos jelekké lehet pl. alakítani...  
Persze még jól jönne egy lineáris(!) inkrementális útjeladó is... (próbálom...majd...)

Tibor is nagyon fontosakat ír! csak kicsit másként...
Meg én a "világ viszonylatban" gondolkozok... és itt van a baj velem... :)  
Ha ki van találva valami Új Zeeland-on... akkor az már ki van találva... azon már nem töröm "mégegyszer" a fejemet...
Csak úgy lehet tovább lépni ha az alapokat felhasználjuk... és nem a nulláról indulunk... (nem helybe topi :)  
Persze ettől még nagyon jó a 74xx-es TTL IC széria... :) csak nem éri meg összességében mindíg...