Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Ne ez már Ürkorszak lenne (sebesség függő PID?[#wow1])!
Ilyet még a profik sem csinálnak (talán)...

bmejdz9nu

Na jó a téma :)... mert az "Istvánok" ezt olvassák és nem az UNI-T "újdonsült" gépkönyvét...

000000000

Az nagyobbfalat...[#vigyor3]

000000000

Hidd el, nem lehet olyan vezérlést csinálni, ami minden körülmények (sebesség?) között, minden motort, mindig a pályán tart hibátlanul (jog - marás)! Ebben (is) igaza van Tibornak!
A léptetőt meg csak a saját nyomaték-sebesség tartományában vesd össze egy servo-val (nem egy kategória)![#smile]

bmejdz9nu

Jókat fogunk mérni a szkóppal ezen a témán... [#smile]

svejk

Biztos létezik mert vannak az öntanuló szabályzók is...
És valahol itt kezdődik a fuzzy logic is...

000000000

000000000

Brutál lehet egy ilyen beállítása (ha van egyáltalán)! Hol, mit, milyen teherrel hangol és korrekciós táblázatot használ???[#csodalk]

svejk

Részleteket nem tudok egy pár éve olvastam az elektronet-ben. Talán omron servo volt..
El kell indítani üresben és terhelve és a saját pozicióhiba követéséből hangolja be magát. Vagy valami ilyesmi ..? :)
Majd előtúrom a cikket..

000000000

És ez sebesség függő PID paraméterezést használ? Mert amit írtál, az akár egy "sima" auto-tuning is lehetne...

bmejdz9nu

Én csak annak vagyok a "híve" hogy egy szervóhajtás "eljátsza a léptetőmotort szervómotorral" ... se többet se kevesebbet... de ne ne legyenek azok a gyenge tulajdonságai... pl. nagyobb fordulatnál elfogy az erő... és persze ebben a "műfajban" nagyobb erőket lehet elérni (native is)...
A hibajel tárolása - szerintem - legyen optimális... ne túl sok! és ne túl kevés... azaz ne legyen olyan sok, hogy "bespájzolja" a hibákat és ne legyen olyan kevés, hogy ne tudja eljátszani a "tökéletes léptetőmotort" ... :)... és egy "földi halandó" (nem, szaki) is be tudja állítani...(azaz emberbarát:)

svejk

Jó kérdés, én biztos úgy csinálnám, ha tudnám :)
Abba a párszázezres árba biztos belefér amibe kerül.

000000000

Én elsősorban elemi lineáris interpolációkból
álló nagy sebességű, folytonos, minél jobb
pályakövetési 3D marásra koncentrálok a CNC
G kód feldolgozó programommal.
Ezek is a digitalizálási eredmények legyártására
lettek kifejlesztve. Ez pedig kevés embert
érdekel, akiket meg igen, azok megtalálhatnak.
Nyákot, SMD beültetést, ....,  meg egyebeket
pedig G kód nélkül szeretek készíteni
közvetlen HPGL, Gerber, és apertúra, Excellon
adatbázisokból kihagyva a G kódokat. Ezekhez
vannak programjaim.
De tudtommal vannak itt páran, Nagy Zoli,
Motoros,..., Aik TCNC-t használnak nagy
megelégedéssel. Simán tud 60 Khz-et, és nem görcsöl. Igaz "fapados" DOS-os, de hát ugye az
örök kérdés: csicsa divatozunk vagy dolgozunk
megbízható, mezei képernyő mellett.:)

Szedlay Pál

Igen-igen (nekem ilyen van most már 6 db gyüjtöm úgy mint a Péter) pont így csinálja.

svejk

Akkor te biztos tudsz róla mesélni, vagy linkelni róla adatokat.