Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Folytassuk itt... :)

LS7184 Encoder feldolgozó IC, (clock/dir out.- 1x-2x-4x osztas - stb.)

http://www.usdigital.com/data-sheets/ls7183%20ls7184%20manufacturer%27s%20Data%20Sheet.pdf" TARGET=_fnew>Adatlap itt. PDF.

Elég egyszerű és érthető amit csinál... az encoder jelét step/dir formátumban adja ki,  
valamint osztásra is képes... a kimenti jel szélessége egy ellenállással beállítható... belső védelem a nemkivánatos zavarjelek ellen...
Felhasználható pl. encoderes kézitekerőkhöz is...

http://www.usdigital.com/products/ls7183-ls7184/graphics/ls7184_timing_diagram.gif" border=0>

bmejdz9nu

#3257 (adok-veszek topik) Tibornak:

[#smile] Pontosan...!!!  Ez nem az... azaz nem A+B a kimenete...(gondolom észrevetted:)  
Ez egy encoder jelfeldolgozó IC amit a szervóvezérlők encoder bementén szoktak használni...

Ez a Mechanikai ötletekben (biztos emlékszel) a 100-cpr-es (és nulla állásos) kézitekerő problématikájára pl. egy lehetséges megoldás... azaz egy osztás = 0.01mm.. (1 step/0.01mm-es rendszernél...)
Megoldás ott nem születet... azaz senki nem adott kapcsolási rajzot... (te is csak egy fekete dobozt ajánlottál :)

Persze nem is olyan egyszerű... még-még csak találtam jó kapcsolást (1x "mezei" IC-vel), hogy az encoder jelből spet/dir legyen... de az osztása már sokkal bonyolultabb... de akkor még ott a kimenet jel szélessége és a zavarvédelem... ebben mindez benne van...

Sőt "átfésültem" az egész netet... nincs is hasonló!... vagyis csak ugyanettől a gyártótól esetleg egy régebbi típus vagy ennek a CW-CCW-s tesója...

svejk

Tibor45!
A #3257-ben ismét felemlítetted az igazi encoderjel osztást/szorzást, melynél a kimenet is 90 fok fáziseltolással 50%-os négyszögjel.
Neked ha jól tudom van ilyen áramköröd, mesélhetnél róla egy bizonyos szintig.
Állandó, vagy lassan változó frekvenciájú encóder jelnél még csak el tudok képzelni valamilyen PLL-es áramkört a jelek generálásara, de mi van egy "egységugrás" esetén?
Akkor hogy időzíti a kimenő jeleket?

000000000

Ja értem????, akkor mostmár Te is majd beszállsz,
és komplett szervo elektronikát fejlesztesz
felbuzdulva az UHU-s sikereid kapcsán.:))
Komolyra fordítva a szót nem értelek, de én
le is fordulok erről az állandó hüle témáról,
amit kavarsz az encoder körül csak azért, mert
az általad preferált szervo és vezérlőprogi
erősen korlátos. Ennek a csapdájában vergődsz már lassan fél éve, és össze-vissza kavarogsz.
Annak idején azt magyaráztad, hogy a 125-ös
encoder a tökéletes, most úgy látom már 500-nál
tartasz, ez így nekem komolytalan.
Egy a lényeg: Egy encoder minden élére éles
döntést hozni az én tapasztalataim alapján sokkal veszélyesebb, és kihegyezettebb módszer,
mint az egyszeres üzemmód. Emellett már N-szer
érveltem műszakilag.

000000000

Ez a kis pár IC-ből álló kis áramköröm független
a bemenő frekvenciától 10MHz-ig.
Addig mindig korrekten visszadaja a kimenetén
nulla fázistorzulás mellett az A és B jeleket a
kimenetén, csak a beállított szorzótényezővel
osztja a bemeneti A, B frekit.

bmejdz9nu

[#smile] Előtét (azaz megfogható pontban a Gecko-hoz)... mert vannak 1000cpr-es és 2000cpr-es motorjaim is...  
Sőt ezek általában a "kutyának sem kellenek kategória" ez erre egy jó megoldás... szerintem.

UHU... hát 1 nap alatt "bizonyított" és már el is adtam! pedíg kézzel lábbal próbáltam lebeszélni a vevőt!!! :)  
Várok... H. józsi további tesztjeire...
De azért az UHU nekem egy fekete doboz marad pedíg ezt nem szeretem... :) De ez egy más téma....

... "analóg" szervó párti maradtam... ahogy írtad "az élet analóg"... és nagyon igazad van, úgy látom!

Az egy másik téma, hogy csak 25Khz-ben gondolkodok (step jel sokszorozás), ... szerintem ez egy biztonságos határ amiből a remélt sebesség és pontosság már kijön (windows alól) ha minden tökéletesen van illesztve! (kiszámoltam, leírtam már ebben a topikban)

Igen... a 125-ös encoder kevésnek bizonyult... azaz jó de nem tudok vele akkora dinamikát elérni vele mint egy 500cpr-es encoderrel és egy 4 szerező step jel sokszorozásssal...  (microstep lépés hasonlat - már leírtam) persze nem mindíg kell ez a kiemelkedő dinamika, pl. egy 2x1méteres gépnél nem szükséges... (gondolom érted az összefüggést...)

Élés élek... ezt az IC-t nem nekem gyártották le!!!... ez egy széria IC... 4x-2x-1x... mások :) is (ezt) használják a "kék bolygón" :)...

... azt szeretném, ha mindenféle azaz (200)500-2000cpr encoderrel azonos eredményű vezérlést... minimális (ezáltal optimizált) hibajel tárolás mellett...
Persze fogok végezni "szintiszta" encoder le osztással is teszteket... de valójában nem bízok benne... a kettő együtt... azaz ha a (egy elméleti) vezérlő tudna encodert előosztani és bemeneti jelet is sokszorozni... na maradjunk a földön... mert ilyen talán nincs... (állítőlag a Rutex vezérlő kezdődik ezzel az IC-vel...)

000000000

Péter!
Az egyik dolog, amiért kedvellek, hogy mindenre
van válaszod, és az utolsó szó úgyis a Tiéd!:))
Hajrá, variáljad tovább a sajátos encoder
elméletedet.

000000000

"a kettő együtt... azaz ha a (egy elméleti) vezérlő tudna encodert előosztani és bemeneti jelet is sokszorozni... "
Légy türelemmel! Lesz.[#vigyor3]

bmejdz9nu

[#smile] Bizony ez így van... :) De (sajnos) ez nem az én encoder jel feldolgozási elméletem...

Tudod aki nem tudja mi ez az IC és mire való azt teljesen hidegen hagyja...
Akit érdekel rákeress a neten... belenéz egy két külföldi fórumba... hogy mikre használják (vagy csak használnák mert európában nehezzen elérhető kis tételben) ... a léptetőmotor encoderes ellenőrzésétől az encoderes hangerőszabályzóig szinte mindenre... de valójában ez egy szervóvezerlő encoder jelfogadó...

Persze te is egy "jófajta" azaz drágát használsz - ha jól emlékszem 10.000 Ft-osat írtál - de nem nevezted meg a tipusát...  
... de ennél drágábbat nem találtam a piacon:)

Az alsó a képen... Ez már talán többet mond...
A felső gyakorlatilag ugyanez az IC csak CW-CCW kimenettel) A step/dir változatból lehet CW-CCW-st kikapuzni de fordítva már nehezzeb, ezért választotam ezt a variációt... meg hát step/dir "a mi szabványunk"...:)

http://www.usdigital.com/products/ls7183-ls7184/graphics/Example_Circuit.gif" border=0>

bmejdz9nu

Na akkor legalább te (talán) érted mire gondolok... ennek örülök!!!

Egy viszonylag "állandó munkaponti" álapotban tartani a vezérlő elektronikát.  
Nem "agyonhajtani" (ha nagyobb az encoder) feleslegesen... és ezáltal sok hibajel tárolóval kompenzálni...

000000000

De figyelj már ide Péter!
Meséld már el, hogy anélkül, hogy belenyúlnál a
szervo vezérlőd elektronikájába, mi a fenének
kell Neked ilyesmi IC?? Hova kötöd a kimenetét??
Hiszen a szervoszabályzó menete A, B jelet
kíván...

000000000

"Bizony ez így van... :) De (sajnos) ez nem az
én encoder jel feldolgozási elméletem..."
Elég bátor vagy, és önbizalom hiányban sem
szenvedsz, hogy a jelenlegi hajtástechnikai
tudásodra, tapasztalatodra már saját elméleted
van. Lekörözted alaposan azokat a Fórumtársaidat
(engem is), akik már letettek az aszatalra
saját tervezésű, építésű DC szervót.[#nyes]

3vv2btrhv

de gondolatai mindenkinek lehet ezért élünk SZABAD országban

e3h0cv4ph

Péter tudsz valami konkrétumot ennek az IC-nek a beszerezhetőségéről? Érdekelne ez az IC. És az ára?  
Köszi. TT

000000000

Egyetértek. De a müszaki életben a gondolatoknak,
vágyaknak, főleg a saját elméleteknek gátat
szabnak a matematikai-fizikai összefüggések,
törvények. Persze a papír, a CAD rajz, a duma
az mindent elbír, ezért "szép" ez a mai csicsa
világ, ahol szinte semmi nem igaz, csak minden
pillanatban dől ránk a virtuális gigabájtnyi
áradat.