Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Értem...
Akkor TCNC-sek! Tudja a progitok kezelni a g8 g9 kódot?

bmejdz9nu

Tibi.. az adatátvitelt a DOS rendszerre... hogyan oldottad meg? Tudom nem ide tartozik... de vettem egy PCNC 3.1 DOS progit... (is)
A floppy az egyetlen... amit tudok... de az elég fapados... :)

Szedlay Pál

Svejk!
Mesélni tudnék, de csak esti mesét.
Ide rakom a leírását abban el tudjátok olvasni hogyan is csinálja. Én még nem próbáltam, itt vannak zsír újonan, meg még amerikában 1-2.
Most a léptecses rendszernél maradtam az egyszerűbb. Elöbb ezzel dolgozok és ha lesz egy kis idő átszerelem szervósra.
http://www.yaskawa.com/site/DMServo.nsf/(DocID)/TKUR-5PHSJH/$File/Sigma-II%20User%20Manual.pdf

000000000

A DOS kezel USB-t is, annak idején ezt
kitárgyaltuk. Ettől függetlenül vannak pl.
olyan "ravasz" saját G code to G code
konvertáló, optimalizáló programjaim, ami egy
3Mb-os pazarló és hanyag eleganciával lefejtett
G kód halmazból az érdemi tartalom megtartása
mellett tömörít adott esetben a tizedére is.
Így meg egy floppyn is elfér már több komoly
feladat.

2vkx6unz

A floppyn kívül létezik sorosporton, printerporton Etherneten és még néhány interfészen keresztül.
Én feltehetően ethernetnél maradnék DOS-ból pedig valamelyik nem MS verziónál, pl. Dr DOS ami sokkal többet tud mint az MS DOS, úgymint multitasking, TCP/IP támogatás stb.  
letölthető innen: ftp://esca.atomki.hu/pub/pc/dos/opendos/7.02/
nem üzleti célú felhasználásra ingyenes.

bmejdz9nu

Az USB DOS-ról sok megoldást olvastam a neten... tudsz valami konkrét megoldást ami ok, bevált? (USB stick az már jó lenne :) mailban is szivessen venném...
Teljesen "satu" talán nem vagyok... akkoriban editálni tudtam a config.sys-t :)
Holnapra igértek DOS-t és NC commandert... a gép már ok. hozzá...

svejk

Rinaldo

A nemtudom hány az egyben usb-s memória kártyaolvasót nem kevés kisérletezés után nekem sikerült összehozni a Jóöreg Dos-sal.
Az MP3 lejátszós kütyüket sajnos nem sikerült láthatóvá tenni.

000000000

NC helyett hasznald a Volkov Commandert. ~200kb-ban tudja amit az NC es gyorsabb. (:

000000000

Sorry, 90kb-ban! A help file-t es a .txt-ket kihagyhatod...

bmejdz9nu

bmejdz9nu

kiváncsi lennék a #3714-esben megfogalmazott elképzelésemre... a "szervós úraktól"... :)

000000000

Érdekes amit írtál, mert eddig szorozni akartál
állandóan, most meg osztani.
Én egy kicsit itt elvesztettem a fonalat.
Ettől függetlenül annak idején írtam, hogy
létezik olyan megoldás, ami 2 hatványai szerint
oszt egy encoder A, B csatornát. Így nagy
felbontásúaknál (pl. 2000 fölött) ha nem győzi
az ember vezérlő oldalról frekivel, akkor ez
megoldás lehet.

airfoil6205

Inkább próbáld meg talán ezt az USB helyett http://www.wireless-bolt.hu/detailproduct.php?productid=34355" TARGET=_fnew>CmpactFlash-IDE adapter ez biztosan kompatibilis lehet a DOS-al, a WIN gépbe ráírod az adatot és egyszerűen bedugod a DOS gépbe.( a file rendszerre ügyeljél DOS FAT legyen)

e3h0cv4ph

A mi szervónkban (amit a robothoz készítünk) az encoderről erkéző összes jelet feldolgozza a mikrovezérlő (PIC). Aztán az összes STEP jelet is. Aztán a szoftverben beállított osztási aránnyal ossza el őket ez lehet a megszokott 1:1 1:2 1:4 ... v. 2:1 4:1 8:1 ... , de ettől különbözőket is beállíthatsz pl: 2:3 3:4 19:3... (amit a szoftver elbír).
A step ill. a encoder jelfeldolgozás sebessége pedig 6,2 MHz -re maximalizáltuk. Ez persze egy elméleti érték, a gyakorlatban valószínűleg kevesebbet fog tudni.
Így nem kell semmilyen külső hardver (szorzó, osztó) a szervóhoz.
A hibajel tároló regiszter nálunk is (előjeles) 16 bites lesz azaz +- 32768 hibát tud elméletileg tárolni, de szoftveresen beállíthatod, hogy mekkora hibánál jelezzen és mekkoránál tiltson le.
Egyenlőre ezek a koncepcióink, de még képlékeny a dolog.
Üdv:TT