Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

ElectroCraft 240 munka közben ... http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Eszterga/Video/MiniEsztergaE240nel.wmv" TARGET=_fnew>VIDEO... sajnos 96MB, de ha jobban összenyomtam ramaty lett...  

HJózsi

bmejdz9nu

[#taps] Jaj egyszer én is szertnék egy ilyen "automata" esztergát...
Gratula.... Ja és a HD videóhoz is !

HJózsi

[#eplus2]Előbb utóbb lesz Neked is! ... Majd nyáron lemegyünk egy hétre a családdal Sopronba és az alatt összedobjuk, és mág borozásra is marad idő ... [#vigyor2]

bmejdz9nu

http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Eszterga/Video/WMiniEsztergaE240ne_1Mb.wmv" TARGET=_fnew>Józsi videója... 1Mbit/s-el... kisebb bitrate-val... persze valamivel rosszabb de csak 20 MB

3vv2btrhv

agyamat elhajitom anyirra jó !!!!!!  
Gratula az kevés TÖKÉLETES !!!

HJózsi

:) KÖSZI! És még lehet tökéletesebb... Golyósorsó, burkolatok, kapcsolók, MPG ...  
Dolgozni már így is tud, de nagy körültekintés kel ... Gondolom  amarásnál ugyanúgy ... [#kacsint]

000000000

Végülis mekkora ez a treha és milyen kajakosak (Nm)a szervók? Mekkora maximális sebességgel tudsz Z irányba menni vele? Én u. CNCsítettem a 400-as PROXXON trehámat 1.3-Nm-es léptecsekkel, 3-as leosztással. Az eremény tragikus! Minden irányba össze vissza téved, ráadásul tetü lassú. 100mm/percnél gyorsabban nem tudok vele dolgozni, azt is pontatlanul. Azaz a répám is tele van vele mert precíz modellcuccokat kellene csinálnom vele...  

HJózsi

Hmmm....  A PROXXON 400-ast nem ismerem, az Optimum hasonló méretű gépéről lehet lesni ... X irány ha jól emlékszem 2.3Nm Z irány 5Nm léptetőből a gyári megoldás...  
Tudnál feltenni képet róla?
Milyen vezérlőt használsz? Egy H1-el már ki lehet hozni a maximumot a léptető mocikból!!! (Emelt táp stb ...) A kisesztergán P1-el kezdtem, az nálam is lassabb volt, 120 - 170-re emlékszem( rég volt) a H1-el 6X-os sebességnövekedés, és hipp hopp beállítható! ... H1-el 650mm/perc volt a határ, de mint ismert a léptető a sebességgel gyengül, óvatosnak kellett lenni... Én 2:1-es áttételt alkalmazok.  
Most szervósan, a kis lesajnált E240-es motorral röhögve tudja az 1000mm/percet, valahol 1500-nál tapasztaltam a határt (sok időt nem töltöttem a keresésével. A Z irány motorja 15-20 perces megmunkálásnál bemelegszik, de még meg lehet fogni... Az X irány hideg és a 400W-os AMETEK szervósított főorsó motor is. A sebességgel elégedett vagyok, kottyanás kimérve, beállítva a Mach3-ba, működik... A videón lévő lágyacél rúddal azért szenvedtem némileg, de hozott anyagbóli megrendelés ...  
A géped gatyábarázható!!! ...

bmejdz9nu

Látom Tibi54 "vonalban van"... :) Rég írtál ebbe a topikba...
Megtudta a Gecko Co., hogy nem bírja a "Tibor féle" egységugrás tesztet a G320/340 széria...

Ők is tudják már - biztos olvasnak bennünket :) - tesznek bele egy kis memóriát még és a jumperral át lehet állítani majd egységuratáshoz... dolgoznak rajta!

Persze ha végeztünk a méréssel (és mindenki happy:) és dolgozni akarunk a géppel állítsuk vissza, hogy a pontos pályakövetés biztosítva legyen a max. +/-128 lépés eltérésen belül... :)

000000000

Szia Péter!
Igen vagyogatok...
Látod, látod, pedig annyira védted azt a
szerény +-64 inkrementumot. Megváltozott
a véleményed?:)
Eleve ott vagy tévedésben, hogy van gyorsmeneti
pontra állás is, és akkor teljesen feleslegesen
áll le a szervo, ha olyan "egyszerű az agya",
hogy mindig csak fix hibahatárral dolgozik.
Egy CNC-nek akkor kell minél pontosabbnak
lenni, ha fogásban van a szerszám. A levegőt
kár mikron pontosággal szántanod, ez a tudását
a rendszerednek tartogasd arra, amikor majd
forgácsol.:) Ez épp elég feladat lesz.

000000000

Helló Józsi!
Feltettem a képet az én mappámba a képek közé pict001 néven. A gép itt még tiszta mechanikus formában van egy mögé helyezett Wabeco fúróállvánnyal együtt. 3 féle vezérlővel is kínlódtam, Profi1, egy német 2 A-es Bipol és egy saját készítésű 4A-s Bipol vezérlővel is,
sajnos eredmény nélkül. A gép mechanikája szinte alig használt mégis jelentőset kottyan. Golyósorsó csere nélkül gondolom CNCs módban nem használható. Én is vettem olyan motorokat amelyeket Te használsz. Ha majd lesz egészségem és pénzem átépítem mind a mechanikát mind pedig az elektronikát. Neked meg ajánlom a szintén a mappámba tárolt GcodeConvP nevű programomat amellyel az esztergádon tudsz egy forgatott test palástjára marni, gravírozni.  

bmejdz9nu

Védem most is! :)  
Bárcsak a beállításkor lehetne állítani (csökkenteni még!) a Gecko-t valami egészen kicsi hiba tárolási értékre és utánna(!)... amikor jónak találtam akkor engednék neki egy kis szabadságot, azaz hibatárolási memóriát.

G320... +/-128 alapban... és ugyebár a sokszorozó beéálításától függően ez az érték "kvázi csökkenik"  
azaz pl. 2x-es sokszorozásnál 64-re és 4X-es sokszorozásnál 32bitre... stb.
Azt most nem fejtem ki mégegyszer - mert te is tudod - ha ezen a tartományon kívül van a pályakövetés pontossága az már minden  csak nem szervó... :) vagy legalábis nem az igazi! (pl. egy léptető sem tér el többet mint egy bit - mert akkor már lépésvesztésnek hívjuk :)

Ez a "levegő szántás"... ez új!   ez jópofa!    tetszik! :)
De! nekem (és gondolom minden valamirevaló szervómotor) "levegőszántásban" is tudja a dolgát! azaz ne engedjünk meg neki olyat amire nem is képes!

Egyébként van benne logika amit írsz... a legjobb az lenne - tesztjeim alapján - ha az áramkör mindíg kb. 2000 impulzust kapna... úgy tapasztaltam, hogy kb.(~200-500cpr) 500cpr-es encoderrel volt a legjobb összességében...
Tehát, ha a Geckonak lennék akkor tennék bele egy encoder előosztót! azaz ha valakinek 1000cpr-es encoderje van akkor 2-vel előszor osssza le.... (vagy 2000cpr-esnél 4-el...)
De ettől még a szorzóáramkört használnám annak áthidalására, hogy a mi hobby szoftvereink csak kb. 25Khz-ig mennek (ellentétben az ipari vezérlésekkel ahol ez a hatér kb. 200KHz - ha jó tudom)...

HJózsi

Szia Géza!
Látom a géped nem jelenthet alapsurlódásban nagyobb terhelést mint az enyém, persze kérdés mennyire lettek szorosra húzva a szánok... Én a H1-el 40V-os 150W-os toroidos tápról hajtottam az 1.3-as mocikat és azokkal ment 650-el. Az áttétel számít persze, mert 3:1 nél többet kell pörögniük a motoroknak mint 2:1-nél ezáltal kisebb sebességen tudja ugyanazt a nyomatékot leadni ...  
Egy H1-es próbáról nem beszélnélek le én elámultam mikor a Profi1 után először bekapcsoltam...  Nálunk ugye annyival nehezebb a helyzet, hogy nem kis surlódású a rendszerünk, alaphelyzetben trapézorsó, nem golyós, fecskefarok, nem lineáris vezeték ... Emiatt jobb az erősebb motor és a léptetőnél alkalmazott ökölszabály, max sebesség = amennyit a rendszer hiba nélkül tud -30%, mint ez már sokszor elhangzott ...
A kottyanást a Mach egész jól kezeli! Gyorsan ki lehet mérni néhány mérésből órával ... és futás közben gyönyörűen kiveszi! A videó-n is látszik elvileg, csak gyors, mert 90%-os sebességet állítottam be az 1000-es max-hoz a kottyanás kivételéree ( X 0.2mm, Z 0,32mm )... X nálam 1mm-es, Z 1.5mm-es emelkedésű a motortuningban léptető esetén X=800 step/mm, Z=533.333 step/mm volt. Zavarok akkor jöttek be amikor a főorsómotort szervósra cseréltem, hogy azt is a Mach vezérelje, és volt némi földelési, árnyékolási anomália... sajnos még a Talin azért nem hozta a formáját... Azóta sikerült 'kifésülni' és elég pontosan dolgozik, pedig horrorisztikus képet mutat a Driverteszt ... majd teszek fel képet ... persze a core 2-es procis notebook az asztali gépemen a driver teszt mintha vonalzóval húznám a vonalat, pedig megy minden rajta... ez csak egy 3.2-es Hyperthredinges Intel Penya..
Az E240 könnyen NEMA kompatibilissé tehető, én egy 5mm-es alu lemezből martam ki az "adaptert" és már szerelhető is a léptető helyébe...
Köszi a programot, letöltöttem, tervben van a téma, Tibor45-nek is van valami furfangos dolog készülőben a témában ... :)

000000000

Köszi Józsi, majd foglalkozok az üggyel ha, majd  egyáltalán tudok. Holnap, pénteken  ui. jó hosszú időre kórházba (szívműtét) vonulok.