Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Árpi... az a táp működik... ment Geckoval, István vezérlőjével és Svejké-vel...
Szkópon nézve... is top.
50V-ig egészen jól megy 500cpr-es encoderig... felette pl. 80V-on... ugyanazokkal a beállításokkal (csak a tépfeszt emelem) elveszti az agyát...
4x-es... ez jó... de sokszorozni max. 4-ig tud.... tehát 1000-es encoderrel minden baja van...
Megjegyzem ezek az IRFP260-as FET-ek nagyon jók... ha beleng a motor akkor sem melegednek...
Holnap beteszem az adok veszekbe... :)

crgs7u9wg

kapcsirajzod van a cuccosrol?

000000000

Ha beleng, ne túl adagolt az I tag? Próbáld csökkenteni, a D-t meg emelni!
Még egy jó tanács: ha valamijen gyanu merül fel a vezérlő MCU körül, akkor a belengéskór szkóppal mérd meg az IC táplábain lévő zajt (EMI?)!

000000000

Azt azért ne várd el egyik servótól sem, hogy egy 50V-ra beállított motorral ha 80V-ra emeled a feszt az eredeti beállítással is jó lesz! Ugyan az a motor teljesen máskép (lomhábban) viselkedik 50V-al mint 80V-al!!! Újra kell hangolni!!!

bmejdz9nu

Bolond az egész! Hihetetlen... (vagy én vagyok bolond)

A vezérlőnek a motorfeszen kívül egy 12V-ra van szükség (kb.200mA) ebből csinálja az 5V-ot...
Közbe-közbe ez az "MCU" megbolondul...(tele az egész nyák hidegítővel stb.) az csak a jobbik eset amikor reseteli magát... de van, hogy olyan értékekket ír be magának (pl. negatív számok, vagy a jelsokszorozáshoz pl. 3000-et:)... utánna meg el sem akar indulni... akkor kézzel minden adatot bevinni... és ok.

Egyébként a szoftver jópofa hozzá... könnyen kezelhető...

Szóval én nem megyek pszihiáterhez miatta... :) Nekem ez nem való... Ez is megvolt :)...  
Ha valakit érdekel majd alkatrész áron eladom... :) aztán "szórakozhat" vele kedvére :)

bmejdz9nu

50V-ról 80V-ra emelem a tápot a Geckónál... csak max egy kis finomhangolásra van szükség...

000000000

Ez motorfüggő! Ha a motor dinamikája nagyon változik a fesz emeléssel, akkor jogos, hogy a PID-et utána kell állítani.
Az enyém sem érzékeny nagyon, mert a PWM széles tartományban (10bites) állítódik, így nagyon finoman szabályoz.

000000000

Hát ez az amiről régebben beszéltam! A FET-ek kicserélése nagyobb áramra és a sönt csökkentése önmagában még nem elég egy üzembiztos Servo megépítéséhez (EMI)!

bmejdz9nu

... meg a pwm... +15% feszt írnak elő... A geckonál ez a szám csak 5%... ez sem mindegy...

De UHU-ra csináltak ekkora fet-ekkel és áramra... feszre... a németek is...

Ez az MCU állítólag nagyon kényes az EMI zajokra...

4mjnxdwuu

Ha van időm akkor szeretek egerészni ilyenekkel...   ha összejön kis plussz... vevő leszek rá.

HJózsi

Műanyag távtartókat használtál a panel felfogatáshoz (amúgy elég rövid...)? Nem látok szigetelő alátétet a csavar alatt, pedig ott lyukgalvánok vannak... A hűtőlapot földelted valamihez? ...  A helyedben leszerelnék egyet és magában tesztelném, hűtőlap nélkül... Egyszerűen nem hiszem, hogy 80V-ról nem megy, nálam 71 V-ról tökéletesen kergeti az E240-eket 21A áramlimittel... Én gyíkkal szenvedtem egy sort! ... de az is 'Mea culpa' volt ! ... Az encoder árnyékoló harisnyája hozzáért a motorhoz, nem vettem észre (főorsó motor a kisesztergán hátul...), a másik végét meg rendesen földre kötöttem. Eredmény : rángatózás, leoldás mint nálad a bagoly ... A zavarelhárításhoz türelem kell, meg jó bor, nehogy fejfájásod legyen tőle ... Ha nem megy, újra kell kezdeni a kályhától ... Nekem tegnap végre sikerült zavarmentesítenem...  
Nálad nagy valószínüséggel a tapasztalt kollégák szerinti EMI zaj okozza a problémát... Ne add fel ilyen könnyen ... 3 nap ... vannak akik éveket ...   és még1 a gyíkhoz, az dobozolt... de kérdezted a fejlesztőit volt-e gondjuk a dobozolással, az elsőre ment? Biztosan nem, biztosan eltöltöttek pár hetet a kialakításával...  Az állíthatóság... a gyík lényegében 2 potival állítgatható a harmadik az áramlimit... very simple, szőkék is boldogulnak vele, vak tyúk is talál szemet alapon ... A bagoly lényegesen több lehetőséget ad a szervó hajtással való ismerkedéshez, a 11 állítható paraméterével + hibajel realtime monitor ... nagyobb feszültség és áramkorlát mellett ... Ha szervó mocikkal foglalkozol, akkor ez az igazi lehetőség és kihívás... a helyedben én nem adnám fel ilyen könnyen... :)  ( mint a síelő aki addig csak  tv-ben látott síelést, mejd mikor drága felszereléssel maga is felmegy a hegyre majd esik kettőt, sutbadobja a cuccot, hogy ez nem neki való .... )   [#nyes]

x4rhew5r3

Végre egy + hozzászólás. Ne feledjük a földhurok lehetőségét sem (táp hozzávetés). Szerintem se add fel...

e3h0cv4ph

Ne add fel Péter! Lélekben veled vagyunk!
Pár éves sikertelen kisérletezés után elkeseredhetsz (és arra már a bor is elfogy).
Nézd 11 paraméter beállítása azért nem végtelen. Ha azt nézzük hogy 0...255 között állítható akkor a beállítható esetek száma 256^11 azaz: 309485009821345068724781056. :)
Egyébként van arra valamilyen módszer az UHU-ban, hogy vizsgáljuk a pályakövetés pontosságát vagy a hiba-idő függvényt valamilyen módon kirajzoltassuk? Vagy a beállítás csak az emberi érzékszervekre (hallás, tapintás,.. ) hagyatkozik?

HJózsi

http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/ElectroCraft_E240/UHU%20and%20E240_08.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/ElectroCraft_E240/UHU%20and%20E240_10.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/ElectroCraft_E240/UHU%20and%20E240_01.JPG" border=0>

Azóta a moci már beépült a szervezetbe... ;) Mini Lathe...

dg8n4i8x

Szerintem se add fel! Gondolom jópár uhu mcu sorsáról dönt a sikered vagy bukásod... Össze kéne hoznotok egy randit Tibor45-el és a cuccosoddal egy beállítás erejéig! Biztos vagyok benne, hogy sok lényes infót tudnánk meg a bagolyról...