Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

megy... jól megy... de ez a Baldor motor így szabadon életveszélyes... nekem :)
Kell csinálnom egy próbapadot...
Most megpróbálom a talán leg-gázossabbat... egy 2000cpr-es motorral...

000000000

Vetted a neten, vagy itthon csináltattad?
Hol a motortáp becsatlakozás? Hány rétegű a nyák?

bmejdz9nu

Neten vettem... ez az "amerikai" változat... a németek egy másikat csinálgatnak... az sokkal nagyobb (100x160) és rajta van az "Euro" hűtőborda...
A motor becsatlakozást nem látni a képen mert takarja a 2db 1000uF/100V-os kondi...
hhttps://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/www.uhu-servo.de/varsa/" TARGET=_fnew>Itt vannak további képek...

A penel "sima" kétoldalas és lukgalvanizált...(95x76mm de nem metrikus..:)  nagyon jó minőség... elsőre elindult mind a három...

bmejdz9nu

Hát ez sem fenékig tejföl... :)

x4rhew5r3

Hardware, vagy firmware gondjaid vannak az uhu-val? Érdekelne a tapasztalatod, hogy a sajátomban mire vigyázzak.

bmejdz9nu

Nem tudom... lehet, hogy bennem a hiba... vagy nem szereti a kapcsolóüzemű tápot... de a fesz emelésével egyre hülébben viselkedett... (80V-ig)
Az biztos, hogy 4x-es... ez jó... de a túl nagy szorzás nem az erőssége... (+3..ig azaz 500cpr=500lépés)
30V-ig teljesen ok. volt... de hát az édes kevés... Nekem ez pont a nagyfesz ás áram miatt kellene... mert azért minden de mindent összevetve nem is olcsó...
Most szomorú vagyok... de nem adom fel (még)... :)
Talán Svejk-ét kellene megpróbálnom (ismét) mert az "rokonságban" van vele... :)
Pedíg sok munka és keverés volt vele... panel, proci, alkatrészek... munka!
Tehát jónak kellene lennie... azaz illene... de semmi tapasztalat senkinek? Ez az első Mo-n amit összeraktak? Csodálkozok...
Valakit fel kellene hajtani aki pl. a másik paneltervvel csinálta... vagy valami infóhoz jutni...
De csinál olyan hüleségeket amiket normális ember nem bocsát meg... pl. ha a motor berezonál a proci megbolondul..? Mi köze a kettőnek egymáshoz? külün tápfeszről mennek... van egy 12V bemenete... abból maga csinálja az 5V-ot... annyira külön van, hogy a motortápfeszt leveszem 10-20 mp-re... és visszateszem - közbe csavarom a motor tengelyét :) - visszatalál az eredeti pozicióba... szóval tároló az van benne dögivel... nem rokon a Gecko-val az tuti...

ra8nsmk6w

pl. ha a motor berezonál a proci megbolondul..?Az nem lehet, hogy forditva van, és a proci hibás müködésétől rezonál be a motor

000000000

Csodálkozom ezen a sok bátor emberen, akik egy
DC motor alapegyenletét sem tudják felírni, de
közben szervohajtást terveznek, csinálnak.
Hiába, bátraké a szerencse!:)  

HJózsi

A 80V-ot  nem 5V-os kapcsolóüzeműekből raktad össze? ... Zavarszűrés ? .... [#conf]

svejk

Te ismered az Ulit? Az uhu fejlesztőjét?

000000000

Nem ismerem, nekem a motor lelkivilágát, fizikai
törvényszerűségeit kell ismernem.
Vallom azt, hogy egy szervohajtás más kategória,
mint a stephajtás. Aki pár évet nem tölt el
a DC motorok matematikai-fizikai megismerésével,
esélye sincs komolyabb szervót összehozni.
Persze tudjuk, azt is, hogy a működés önmaga
relatív fogalom, egyeseknek ha egy motor forog,
az már egyben működik is.:)
A magam részéről nem hiszek a kittekben árult,
otthon összeforrasztott szervókban. Azt mindig
a rendszerhez illesztve, elég komoly
alapismeretekkel, műszerekkel belőve illik
átadni a Felhasználónak. Erre pedig ha tetszik,
ha nem a Hobbysták nincsenek felkészülve.
Van aki ezt belátja, van aki nem.

x4rhew5r3

Tudod, a tárgyi tudás nem homályosítja el éleslátsunkat:) De azért nem hiszem, hogy dif.egyenleteket kellene megoldani kellenének egy UHU utánépítéséhez.

bmejdz9nu

Szia Tibi!
Rég írtál... már hiányoltalak!
Látod egy ilyen "szerencselovag" mit én mindent megpróbál... :)
Gyakorlatilag már csak ez hiányzott a lelkivilágomból :)... egyébként is szívesebben marok a BF20-al mint ilyen ketyerékkel foglalkozni...  
...de ez van... azt is ki kell próbálni...
Már csak azért is "érdekes" ez mert olyan sok német használja... (vagy nem használja :)
Gyakorlatilag a Geckoból adtak el a legtöbbet a világon... de a második hely ULI-féle ez a valami... mert ugye ez nem szervóhajtás, csak egy IC...  
Uli ügyes gyerek... :)

Menéztem a Gecko-n az IC-ket... tényleg 20Ft-os IC-kből van... kár, hogy másolhatatlan...

e3h0cv4ph

"kár, hogy másolhatatlan... "
Ki mondta, hogy másolhatatlan? [#wink]
Volt már ilyenre példa!

000000000

Szia Péter!
Kicsit elfoglalt voltam az elmúlt időszakban.
Egyébként nyugodtan próbálkozz, abból tanul az
ember.:)
A Geckó egy jó kis stabil analóg megoldás,
proci nélkül. Ezért sikeres a maga alaptudása,
korlátai mellett. Azonban ezek a mai divatos
digitális felprogramozott "csodák" bizony
jól meg tudják vezetni a lelkes szervó építőt,
és kiszolgáltatottá teszik. Persze előnyük is
van: adott esetben néhány üveg sörért is
beszerezhetők.:)
Én azért sok sikert kívánok Neked és Másoknak
is a saját építésű szervódhoz, hidd el, előbb-