Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Értem, azt hittem ismered hogy ilyen katagorikus kijelentést tettél.
Bizony a szervo 100-szor bonyolultabb mint a step, és pont ez miatt ezerszer nagyobb örömet okoz egy amatőrnek ha egy működő (még ha ugy-ahogy is) szerkezetet összeállít.
Szerintem van létjogosultsága a kittnek, mert olcsó és nagyon sok helyre megfelel. Főleg ha van hozz support is.
Sajnos a profi cuccok amikről Te beszélsz nem megfizethető egy hetente 2-3 órát gravírozó hobbystának.
De alapvetően én belátom a Te álláspontodat és nem vitázom a felfogásoddal, csak Neked is be kellene látnod hogy van élet a profizmuson kívül is.

HJózsi

Ezt már átolvastad : UHU FAQ ? ...
Rendes táp ... nagy toroid, no kapcsolóüzemű ( ha nem vagy mazohista [#nyes]) Árnyékolt vezetékek, encoder, motortáp... A 400W-os Ametek moci nálam akkora zajt generál (50V 12A ), hogy még mindig bezavar a többi tengelynek... Totál újra kábelezem az egészet...  Nézz "körül" szkóppal ... Ez már nem egy easy going cipó ...

bmejdz9nu

Hát nem szívesen forraszgatok... valamikor olyan sokat forrasztottam (és szerettem is), hogy majd csömöröm lett tőle...  
Erősítők, hangtechnikai berendezések... 2 nagy keverőpult is volt amiben /db 300 poti volt... :)
A szervó végfok és erősítővégfok akár rokon is lehetne...:) ... Ha én tudnék tervezni (meg akarnák is :) akkor valószinűleg ez elő és végfokot külön választanám... hogy a hobbysta olyan "véget" használjon ami teljesítmény igényeinek a legmegfelelőbb...

Hát ezért is "analóg párti" vagyok, és hiszem ami egyszerű... az nem biztos, hogy rossz...

Ez az Uli féle UHU... még egységcsomagban sem kapható! Ettől Uli elzárkózik! Sőt panelt sem ad! Érdekes a szitú... de biztos megy... csak nekem nem akarodzik... de a németeknek hogyan? egy fránya videót és elemzést nem találni a neten... UHU ügyben...

Egy szervóvezérlés megoldása 2 féle lehet:
- egyik megoldás ahogy te gondolod... jön a felhasználó, te belövöd a rendszeréhez... neki meg nem fáj a feje...
- a másik "vezérlő család"... ami ugyebár "postázható" és a felhasználó saját maga is be tudja állítani... Erre, ehhez pl. nagyon érdekes dolgokkal próbálkoznak egyes gyártók... pl. automata setup... bár erősen kétséges... azaz még olyanról nem halottam ami menne... tehát a felhasználónak ki kell ismernie a technikát...

Ez az UHU pedíg kategórán kivüli...:)
De megjegyzem a most "futó" v.3.0-ás IC-ből az enyém a 3775-76-77-es szériaszámú... (előtte is voltak verziók... tehát sok...)

bmejdz9nu

Mit mondjak... A Geckonak még árnyékolt vezeték sem kell az encoderhez akkor is megy...
Persze egy toroid trafót gyorsan be kellene szereznem...

HJózsi

svejk

Szerintem ne kapkodj a trfóvásárlással, más bibi lesz ott.
Főleg ha a proci külön tápról jár.

crgs7u9wg

szerintem ne add fel a dolgot, tessek szepen megkeresni, hogy hol a hiba...

bmejdz9nu

bmejdz9nu

UHU... Ami az érdekes... ha nagyon lassúra állítom a gyorsítást pl. 2mp-re... akkor jól lehet hallani hogy két "hangból komponálja" a dolgot... ez érdekes... aki érti a lelkiválágát egy ilyennek az talán tudja... miért és minek? Elég fura...
Majd teszek fel hangfelvételt... [#nyes]
Szkópon nézve.... kellene már az a tárolós nyavaja... (Már van EMS Track szám-om is, tehát tényleg már feladta...:)

000000000

Én pontosan tudom mi ez![#crazya]
Két pozícionálás hangja folyamamtosan modulálja egymást.
1. a fő léptetés (ugye Step/Dir rendszer van),
2. a pozícióban tartó kicsi ide-oda mozgások hangja (+-1 Encoder Step-nyi).

bmejdz9nu

Az egyik olyan szabályos ... mintha forgatna valamit..hullámzó(?) a másik a szokásos ahogy hajtja... Ha megáll mindkettő elnémul.

bmejdz9nu

Na elmegyek egy nagyobb ellenállásért a boltba...
Mert a motor kimeneten van egy R-C soros tag... egy 100nF és egy 1,8K/2w... az ellenállás 50V táp felett füstöl... :) Ez sem jó jel szerintem...

svejk

20 kHz a PWm freki. Azt hallod??

bmejdz9nu

Nem zajtalan... csak a motor "léptetést"... fura... pl. egészen kis sebességnél olyan mint a léptetőmotor :)

Kristály Árpád

Hallihó Péter!
Ehhez szerintem NEM JÓ A kapcsolóüzemű táp!!!!!!
Nem értelek.... agyon böngészted a német forúmot...ott ez tiszta sor...még képek is vannnak róla....mármint a tápról...
TOROID TRAFÓ...........a megoldás és megfelelő szűrés.
Tibor45.... a világot nem csak a szakértők..... vitték előre!
Hihetetlen mennyiségű új dolog került ki a koklerek kezeközűl s ez tény!
Üdv.: Árpi