Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Már lassan olyan műszerparkod lesz, hogy eltévetsz a műhelyedben (a sorok között), és nyithatsz egy raktár üzletet...[#circling]

bmejdz9nu

Á... most hajtok egy LRC mérő műszert... de az UNI-T 20mH-ről indul a többinél 2mH a legkisebb állás... de az UNI jobban tetszik... szóval még az alapok sincsenek...

e3h0cv4ph

Én is pont ezt a részt nézegettem, és a következő az elgondolásom: A 2184-es IC-k egy félhidat tudnak meghajtani (2 FET) egy darab bemenettel (IN). Ha ez a bemenet 1 akkor a felső oldali FET-eket nyitja ki (T1,T2), ha alacsony az alsókat. Namármost a meghajtó ic-k (IC1,IC2) bemeneteik a PWM jelet kapják meg csak az egyik invertáltan (IC2). Ergo ha a PWM jel alacsony akkor a H-híd bal alsó, jobb felső FET-je nyit ki (balra forog) ha pedig a jel magas akkor bal felső jobb alsó nyit ki (jobbra forog). Ez a jel pedig köztudottan 20 KHz frekveciáju (is lehet). Ergo a motor egy másodpercben 10願 szer jobbra és 10願 szer balra akar forogni, ez azt jelnti, hogy a motor áll de baromi nagy áramot vesz fel (fűtőtest).
Ennek ellenére nem mondom azt, hogy nem működhet mert ez a vezérlő a gyakorlatban bizonyított (ugye Péter). Csak úgy tudja ezzel a kapcsolással forgatni a motort ha a mikrovezérlő az "endstufe" jelre is PWM frekvenciájú jelet ad ki amivel a (egy D tárolón keresztül (IC2) a fetmeghajtókat állandóan shutdown (kikapcsolt) állapotba hozza. Ez pedig nem mondható elegáns megoldásnak, sőt ahogy a késleltetéseket néztem (mert ezek seincsenek szinkronizálva (mint mindenhon máshol (ugye István))) ezek miatt még rövid időre olyan állapot is felléphet ami nem teljesen normális. Ja és az áramkorlát,... na de hagyjuk.

Szoval számomra úgy néz ki, hogy aki ezt tervezte nem volt a helyzet magaslatán, de mindenesetre csinált olyan megoldásokat amelyek ugyan működnek de nem mondható követendő példának.
Ti hogy látjátok? Cáfoljatok (vagy erősítsetek) meg? Vagy valamit kihagytam volna vagy elnéztem (bár többször is átnéztem, nemhiszem).
Üdv: Tatai Tamás

000000000

En Svejk jovoltabol az elm servo szabalyzoval ismerkedtem meg. Ami ha minden igaz, az uhu elodje/alapja. Kerdezoskodtem itt-ott, stb.
Gyakorlatilag fuggetlen szakertok is igy velemenyeztek, ahogy Te leirtad. Legalabb is en ezt ertelmeztem, csokott elektronikai tudasommal felvertezve...

HJózsi

A cucc állóhelyzetben minimális áramot vesz fel, NO melegedés és fog mint a satu ... Forgás közben csak nagyobb terhelésnél tapasztalható motor melegedés, de akkora terheléstől vezérlő nélkül is melegedne a motor...  Péteren meg rajtam kívül több ezren (!) nyúzzák ... Én ez utóbbi miatt akartam kipróbálni ( egyenlőre nem bántam meg ). A jelkésleltetés ... én is csak a rajzon veszem észre, hogy nem elegáns, a Schmitt trógerek nem tudják 0 idő alatt kiadni a válaszjelet, de a gyakorlatban úgy tűnik semmi gondot nem okoz. Hacsak nem a motorral párhuzamosan kapcsolt 1k8 2W és 100n-ból az ellenállás melegedése ettől van ... mert az melegszik, le is cseréltem 5W-osra...  A FET-ek jéghidegek ... 13-15 C van a műhelyben ... :) A #1252 cnc drehálás ideje kb 17 perc volt, a végén a Z irány motorja kb 30 C-re melegedett...
A puding próbája itt is igaz ... :)  Néha a nem elegánsnak tűnő megoldások szándékosak és funkciójuk van, persze itt ezt én is kétlem ... ;)  Mindenesetre nem okoz gondot...

x4rhew5r3

A vezérlésnél valamit elnéztél, ha a pwm 1, akkor T1-T4 nyit, ha 0, akkor T3-T2. Valószínűleg az IC10d-t nem vetted észre. Ezzel nincs baj. A motor időállandója szépen kiintegrálja a 20kHz-et, és ahogy HJózsi mondja, nem is melegszik (az 1k8-100n is segít ebben).

bmejdz9nu

Az az 1K8 - 100nF motorral soros tag... szépen melegszik... ez más vezérlőben nincs? Pl. a Geckoban ilyen melegedési forrást nem találtam...

HJózsi

Párhuzamos! ... [#lama] Nicht egal! ... [#kacsint]

e3h0cv4ph

Félreértettél!
Én is azt ítram amit te csak én úgy fogalamztam, hogy bal felső-jobb alsó te pedig (T1-T4), figyeltem az IC10d-t!

e3h0cv4ph

Félreértés ne essék, nem azt állítottam, hogy nem működik és nem jó!!

e3h0cv4ph

Egyébként a Gecko végfokáról mit lehet tudni? Milyen FETmeghajtók vannak benne? Megnéznéd ezt nekem Péter?
Vagy valakinek nincs esetleg rajza?

Kristály Árpád

Halihó!
Azért számomra elég furcsa, hogy egy japán fickó kitalálta illetve megcsinálta ELM servo vezérlőt...Uli megfejelte...namármost több tucat ember kezén átment amerikától...ükübüküig s nem volt ki megváltsa a világot.
Vajon mi az oka?
Most pedig hibák halmazát fedezitek fel...Azért a Tibor45 kezébe adnám szívesen az UHUt....
Illetve nagyon kiványcsi leszek mit fog hozzászóli egyujjabbgépépítő aki igazán profi, már többszőr bizonyított!!!!!
Várom a véleményét, mert Ő tesztelni fogja minkét variációt!
S mivel fejlesztő mérnők, igazán hihetünk neki!  
De ha valaki tud jobbat rukkoljon elő...mert az elmult KÉT év alatt tulajdonképpen majdnem nem jutottuk sehová, illetve már tudunk fikázni!
Halihó!

dg8n4i8x

Árpi! Semmi gond ez magyarország... :))

e3h0cv4ph

Szi Árpi!  
Én tudok jobbat!
A Microchip applikációi elég jók! És ezeket valószínűleg mérnökök tervezték. Pl: AN893, AN532, AN718, AN696.
Persze azt is tudom, hogy ezeket nem lehet megvásárolni, ezen még lehet, hogy sokat kell kisérletezni mire működő szervó lesz.
Kinek a pap kinek a papné!

e3h0cv4ph

Ennek a vegfok meghajtása tetszik legjobban: http://ww1.microchip.com/downloads/en/AppNotes/00893a.pdf" TARGET=_fnew>AN893  3. oldal
Ezekbe a PIC-ekbe direkt van egy ilyen (ECCP) modul, ami teljes hidmeghajtásra képes (megfelelő FETmeghajtóval), és ezek csak pát száz forontos PIC-ek, nem értem miért nem ezeket használják!