Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Na ezt már nem kell áttételezned ... [#buck]
Még a súlyát áruld el! ...

bmejdz9nu

[#smile] Csak 9kg...
Alább kifejtettem mire gondolok... 9Kg-os motor szinte semmi egy nativ 4,6Nm-es rendszernek...
A csúcsnyomatéka (54Ax0.43) = 23 Nm! Ez már leszabja a gatyánkat ahogy a Tibor írta...
Ha csak pl. 120V-ról... 2000rpm... de ott a lehetőség akkora áramra amekkorát csak a vezérlő tud... Tehát 120Vx50A = 6Kw... csúcstejesítmény... :) De 10A-t jav. folyamatosra... az is több mint 1Kw...
Ha csak 1000-et forgatjuk pl. 60V-ról... akkor is ott a nyomaték! és ez a lényeg!
Komolyan gondolhatták a tervezők... látni milyen spéci a forgórész kialakítása... Erősek és nagyok a szénkefék... hőmérséklet figyelő szonda a kommutátor mellet... stb...
0.5V-ról már totál egyenletesen jár!!!

A német forum-on olvastam, hogyan kell egy szervómotor jóságát tesztelni... majd beszakadtam a röhögéstől!
Talán erről kellene csinálnom egy videót... amikor egy gombelemről (!!!) simán forog ez a böhöm motor... [#vigyor2] mert forog!

HJózsi

Ha már felbukkant az E240, az alábbi infó talán még nem volt :
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/ElectroCraft_E240/E240_G240_G242_electrocraft.jpg" border=0>

Egyúttal jelentem, hogy a kisesztergára felugrottak az R240-ek, és mennek vidáman ezerrel ! ... [#kacsint]   (1000mm/min)  ennyi elég is, bár mehetnék feljebb ...  Rövidesen további infók, kép/videó ... Stay tuned! ...[#vigyor0]

HJózsi

bmejdz9nu

Kispályás :)  Az a spéciit fogd be!

HJózsi

Felbillenne tőle ... [#eplus2] majd a DAVID-ra, Z-iránynak ...[#vigyor2]

000000000

Sziasztok!
Ott voltam Péternél Szombaton,egy ceruzaelemröl szépen forgott a szervo motor.

bmejdz9nu

sőt 0.5V-ról már egyenletesen jár... :) Teljes ellenőrzés után, most belekerülnek az encoderek... aztán erőpróbát kellene tartani rajtuk... de hogyan és mivel... de nagyjából azért meglesz. :)

svejk

Gondoltam hogy űbereled Vbodi-t azzal hogy az elem le is volt merülve :)

svejk

Gondoltam hogy űbereled Vbodi-t azzal hogy az elem le is volt merülve :)

bmejdz9nu

Csak itt a ceruzaelemes tesztnél az a lényeg, hogy láthatóan szabályosan forog... kis feszről és kis áramról már... tehát nem kell félni a nagy motoroktól... :)

Tegnap a szomszédom minden erejét bevetve a 16mm-es tengelyű Baldor motort kesztyűvel próbálta lefogni... (ez ám a teszt :)
Végeredmény (eddíg bírta tartani): 2,5V-2,5A = 6.2W... Tehát ha a motor "mágnestömege" jó akkor a hatásfok is!

bmejdz9nu

Csak érdekesség.... (#3551)
A Baldor motorokban van egy hőmérséklet figyelő gomba... (kölön kivezetéssel)... teszteltem... 140 foknál kapcsol (nyit) és 50 foknál visssza (zár)
A felszerelési poziciója: a négy szénkefe küzül ez egyiknek a vezetőjén szinte a tövében ahol a forgorészhez ér...
Tehát 140C a megengedett max? a motornak? (ott belül) [#fejvakaras]

HJózsi

Az E643 adatlapján : Max Winding Temp 155 C  - vagyis a tekercselés ennyit visel el maximum. A 140 C -s határ szintén emiatt lesz ...

bmejdz9nu

szörnyű magas értéknek tűnik... Persze a motorgyárba is mondták: olyan lakkot használnak a tekercsek "átítatásához" ami 160C-ig garantált...
Az E642-eseket még nem szedtem szét... :)
Ezek a Baldorok lesznek a lövegtorony :) meghajtói... az eladó szerint "military" motorok... ::: [#smile]

bmejdz9nu

Vezérlő a #3551-es motorhoz :) Ha megy... :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/www.uhu-servo.de/varsa/UHU_08.JPG" border=0>

http://abutalib.indysla.iupui.edu/~asimmon/images/smile.jpg" TARGET=_fnew>Itt lehet olcsón venni komplett :) :) :)