Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Péter!
Egyébként 3 Nm gyorsító nyomatékra kiszámoltam,
hogy ez a motor ezt az orsót (2m hossz)
1 másodperc alatt tudná felpörgetni így.
Ezért komolytalan, és műszaki ostobaság,
ahogyan már írtam #3451-ben.

bmejdz9nu

A merevség és az 500mm/s... hát igen az álom... :) Dehát álmokból él egy hobbysta...
Persze tudom, hogy a kettő eggyüt nem megy... azaz nem fog menni... dehát törekszik az ember... hátha...
Majd a mostani gépemnél "ugrik a majom a vízbe"... abból majd sok következtetést tudok levonni... arányaiban is... azért is gyűjtöm a motorokat - ha kell legyen mihez nyúlni... :)
De még a léptetőmotorok is a szekrényben vannak .. :)
Most elvagyok (gondoltam) ezzel a Z-tenggely 100+100mm-es emelő szerkezettel... ez sem olyan egyszerű mint az ember hinné... :)

bmejdz9nu

Azért az 1mp-et sokallom... de a tengely csak 1 méter!... én olyan 0.2-0.3sec-re saccolom... :) de max. (többet ugysem lehet) 200-300mm/s...ra.  
Tehát majdnem egyetértünk?
Persze a kevesebb sebesség mellé a SanyoDenki 400W-os jobb lenne...

000000000

Péter!
Mindaddig, ameddig direkt hajtásban tudsz
csak gondolkozni, addig nem nagyon értünk
egyet:) Mivel táp-motor-Hobby szervo vezérlő
teljesítményed elég véges, így nem lesz jó
rendszered dinamikailag a közeljövőben.
De erről már 22 éve dumálok.
Azért csináld csak a Te elképzeléseid alapján,
majd utána legfeljebb újraépíted a géped.[#nevetes1]

Szedlay Pál

2nbj3n5m

István.
Köszönöm az enkoder bekötést.
Janko

HJózsi

Tegnap csak egy hozzászólás? [#conf] ... Elérjük a 3500-at és kihal a topic ... [#lama]

x4rhew5r3

HJózsi

e3h0cv4ph

István!
Az encoder Vcc-hez kell a soros (néhány száz ohmos) ellenállás (a LED-ek nek) vagy mehet rá egy az egyben az 5V?

svejk

Semmi, hiszen a jelfeldolgozó elktronika is arról megy.
Nem árt (sőt kötelező) egy 100nF-os hidegítőkondi a táplábakra közvetlen.

bmejdz9nu

hopppá 3500...
Lennének témák de csak lehet, hogy Tibi tudja a választ?...
pl. Mit jelent egy egy szervómotor adatlapján ez: Commutation Factor: 4960 ???

bmejdz9nu

... vagy hüleséget találjunk ki!
Pl. Hogyan lehet AC szervót (persze lomhát:) csinálni frekiváltóból és egy fet végfok nélküli szervóvezérlőből... [#nevetes1]

HJózsi

Nemrég küldtem egy kártyát Step/Dir to PWM ... Most megyek forrasztgatni, ne érjen a motor váratlanul hétfőn ... ;)

svejk

Rákötöd a frekiváltó analóg bemenetére a szervo analóg (vagy kis átalakítással a PWM) kimenetét.
Ezután már "csak" be kell tudd állítani az erősítéseket. :) :)