Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

http://www.centent.com/cn0182.htm" TARGET=_fnew>CENTENT SERVO DRIVE.... ::: na ezt sem láttam még... "kisértetiesen" hasonlít a Gecko-ra... Step/dir...80V...20A... stb...

http://www.centent.com/_private/cn0182.pdf" TARGET=_fnew>A beüzemelési leírása jó olvasmány... talán részletesebb mint a Gecko-é...(PDF)

http://www.centent.com/images/cn0182.jpg" border=0>

Szedlay Pál

Józsi!

A fóorsó servó milyen moror?
 mekkora teljesítménnyel?
És milyen áttételt használsz a fóorsónál, ha van?

svejk

Nem igazán értem a gondolatmenetedet...
Ha egy servonál megmunkálás közben, terhelés alatt megkövetelsz egy bizonyos pontosságot/követést, akkor az a levegőben való "szántáskor" sem lesz rosszabb.
Igaz hogy nagyobb a sebesség, de egy másik ponntra való G0-val való áttérés gyakorlatilag két "egységugrást" tartalmaz, egy gyorsítást és egy lassítást.
Mivel a közkézen forgó cnc vezérlő progiknál a gyorsulás/lassulás értéke G0-ban és G1-ben ugyan akkora ezért nem hiszem hogy emiatt nagyobb hibával követné a motor a referencia jelet.

HJózsi

AMETEK 400w DC szervónak írt és a z enkoder ház csavarjainak megvan gyárulag a hely. Névleges adatok: 38V, 12A, 1100rpm ... Most kap : 70V villanyt 630W-os toroidról ... (szereti)
Gyorsító áttételt alkalmazok, de az orsóházban van sebváltó ahol az I-es fokozat szinte 1:1-re jön ki, a II-es fokozat 1:2-re...
Terheletlenül I-esben 1500-ra, II-ben 2500-2800-raa tudom felküldeni... ez elvileg tökéletesen megfelelő lenne... VISZONT a Hüllő ami a főorsót hajtja elég érzékeny, és hamar letilt terhelésnövekedéskor... talán kicsi a hibabuffer... pedig itt nem a pozíció a lényeg ...
A főorsóhoz hibatűrőbb szervóhajtás kell szerintem...
Egyébként zéró langyosodás 25perc megmunkálás után.
Az alsó lépen 'látszik' az áttételezés, az erederivel megegyező fogszámú alu bordástárcsa került fel (a műanyag helyett). A motor amúgy szépen befért a régi helyére ... :)
Még kipróbálok egy másik hajtást, de ugyanakkor erősebb mociban gondolkozok, 800W körül...  
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/AMETEK/AMETEK_12.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/Eszterga/Mini_Eszterga_05.JPG

000000000

Szerintem Tibor45 a gyorsjárati induló és megállás pillanatában lévő trasnziensekre gondol, ami szerintem is megengedett (levegőben). Maráskor már lassabban megy és itt jóval kisebb (!) a tranziens. Maga a pálya átlépéskor az elején és a végén legyen hibátlan (persze a tranziensek végén már szintén hibátlan a levegőben, de ez kit érdekel?!)!

bmejdz9nu

ketten vagytok - már:)...

Szerintem kövesse a szervórendszer olyan pontosan a vezérlőprogram "parancsait" amilyen pontosan csak lehet, bárhol és bármikor...
Egy léptetőmotor sem önálloskodik semmikor... :) Ha nem tudja pl. azt a gyorsítást a rendszer akkor a vezérlőszoftverben kell visszavenni... - szerintem.

000000000

Szia Svejk!
Biztosan halottál már a koordinata vezérlések
3 alaptípusáról: pont, szakasz, pálya vezérlések.
Ezeket ráadásul G kóddal is be-ki tudod
kapcsolni, így pedig ennek függvényében egészen
más interpolátor algoritmusok futnak egy
normálisabb vezérlőprogramban. Ugyanis
az két különböző feladat, hogy egy trajektórián
szoros követésssel mozogjon egy CNC gép,
vagy csak a végpontnak kell stimmelni a mozgás
során, amikor levegőbe gyorsmenettel bezuhan
valahova.

000000000

Ezt sajna Péter ahogyan az előbb is írtam,
nem egészen jól gondolod. Még a profi szerszámgépiparban sem engedik meg az a luxust,
és hihetetlen idő és energia pocsékolást (pedig
a több millás szervo hajtástechnikai háttér ott
van vasban minden tengelyen), hogy ott is
pontos legyen a mozgás ahol felesleges.
A Hobbystának meg de pláne el kell ezen is
gondolkoznia, hiszen fillérekből akar CNC-t.
Ja persze van köztünk kivétel, akinek a
szekrénye már tele van a világ összes CNC
kincsével, és olyan rendes, hogy még ajándékoz
is belőle.:)
Én azt tanácsolom Neked, és Mindenkinek,
hogy anyagmegmunkálás közben legyen minél
pontosabb a gépe, de ott aztán 1 mikronnál
senki ne adja alább![#nevetes1]

3vv2btrhv

Messzemenöen nem értek azzal egyet hogy egy hobby gépnek  anyagmegmunkálás közben legyen minél  
pontosabb , de ott aztán 1 mikronnál  
senki ne adja alább!
mert hova alkalmazza a mikronos pontosságot ,  
modjál rá példát hova kell ez !!!

Szedlay Pál

Például ha egy hajszálat akarsz kereszben
megfúrni 3 helyen egymás mellett akkor kell.
De ez ritka feladat.[#smile]
http://cnctar.hobbycnc.hu/Szedlay/furo1.JPG" border=0>

svejk

"3 alaptípusáról: pont, szakasz, pálya vezérlések.  
Ezeket ráadásul G kóddal is be-ki tudod  
kapcsolni,"
De ugye a mach nem tud ilyet? Vagy teljesen le  vagyok maradva mint egy roszz szervo?
Esetleg más olcsó vagy ingyenes szoftware?

bmejdz9nu

Pontosítsuk...? :)
"Levegőszántásban" +/-128 hibajel lehetőség nem kevés... anyagban ez az érték már  megendedhetetlenűl sok... ? Számoljunk?  
Talán nem szükséges...Te is tudod mm-ben az eredményeket... az a 128bit is sok...  

A 4 szeres stepjel felszorzás miatt a gyakorlatban ez a szám nálam 32bit-re csökkennik (csak? :)  
azaz 32 lépéseltérés az encoder és a léptető jel között... ez 5mm-es orsón = 32 század = 0.32mm... ez a szám még szabadfutásban is soknak tűnik... tehát?  
Jó lenne a memóriát csökkenteni és a gyorsítási értékekkel a szoftverben állítani a rendszert arra az értékre amit fizikálisan tud!

000000000

Tibor! Amióta a két aluprofil között csúszkáló
műanyag rudas vezeték tervedet megkritizáltam
(és még mások is bírálták), megsértődtél rám, és még
a humorérzékedet is elveszítetted. Nem látod
a vigyorgó jelet a mikron után, hööö?:)
De ha nem értesz velem egyet, felőlem Te
fordítva is gondolkodhatsz, legyél majd a
gépeddel levegőben pontos, anyagban meg örülj a
0.5 mm-nek.:) Tudod, mindenki másképp csinálja...

svejk

Ebben igazad lehet, és ezért jó ha a sebességtől függően más a PID szabályzó egyes paraméterei.

000000000

Én nem használok Mach-ot nem térképeztem fel, hogy a közel 300 kódból mit ért, és a mit
is csinál meg becsületesen ebből a valóságban.
Nyáron egy Mach2-őt próbáltgattam 1 napig,
annyi elég is volt, hogy az interpolátorának
gyenge pontjait, határait kitapasztaljam, talán
emlékszel erre, itt a fórumon is beszéltünk
róla pár napig akkor.
Vannak itt igazi profi Mach-osok, Ők biztos
tudják, ha erre esküsznek és használják.