Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia HJózsi!

Annakidején az EMG volt a csúcs.1970-ben elektroműszerész tanoncként voltam Nálatok üzemlátogatáson, lenyűgözött.

bmejdz9nu

... olyan effekt nincs, hogy az idő múlásával pl. veszít az állandó mágnes az erejéből? Ha esetleg nem volt az a top minőség... főként...

x4rhew5r3

Még hozzátenném, hogy a HEDS alapú enkóderek sem tudják lekövetni (max. 100-200kHz)

Szedlay Pál

Olvasgatom az internetes honlapokat.
Úgy vettem ki, hogy a profik ennek az encoder
felbontásnak a 15 szörösével!!!!!!!! is megbírkóznak már 3000-es fordulaton.

Accepts up to 22 MHz encoder frequencies for servos and outputs pulses at 6MHz for steppers

http://www.galilmc.com/products/accelera/dmc18x6.html

Tudom sokan aztfogjátok mondani ez nem hobby kategória, bár az egyik haverom brilleket gyüjt, hobbyból.
De hallottam már olyanról is, aki cnc alkatrészeket a szekrénybe.[#circling]

Szedlay Pál

Itt van egy vezérlő Péter.
Minden vágyad kielégítené, nyomaték, segesség vezérlés és step/dir.
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=170186953688&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=007

És a hozzávaló motor, sajnos tegnap megvették az orrom elől. Ennek az encoder felbontása 131072/fordulat. Ez minden igényedet kielégítené.

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=150158683948&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=005

000000000

Szia Pál!
Te már Péteren is túlteszel.
Csakúgy röpködnek a 10.000 Eurók, és az X MHz-es
encoder jelek Nálad.
Közben meg a valóságban ha jól tudom, még
mindig "csak" stepmotoros a rendszered, és
közben a szervód zsírban pihen egy szekrényben.:)

Szedlay Pál

Igen-igen. És ami a szekrényben az is AC.
Ez egy upgrade lehetőség nálam.
Én ezzel a "csak" stepperes rendszerrel is meg vagyok elégedve. És ez a motioncontoller is tud 3MHz-et a driver meg 2MHz-et.
Mindent a maga idejében.
De azért jó látni, hogy az Ebay-on 100.000Ft környékén már van x MHz-es vezérlő.

"Csakúgy röpködnek a 10.000 Eurók"
Sajnos az életben én azt tapasztalom, nem csak kivenni kell egy vállalkozásból, hanem bettenni, és nem is keveset.

000000000

Sziasztok! Előre is elnézést kérek, mivel nem vagyok szakértő a témában, de az előző hozzászólások kapcsán felmerűlt bennem egy gondolat! A főorsó nagysebességű forgatása és a kis sebbeség, illetve a pozicióban tartással kapcsolatban. Mindenki az enkóder sokszorozáson gondolkozik, de mi volna ha eleve nagy felbontású enkódert és nullponti jeladót használnátok? Szerintem kis fordulaon megvolna a felbontás, nagy fordulatnál pedig osztani kellene és a nullponti jeladóval lehetne az esetleges váltási hibát korrigálni. Amennyiben ez felmerűt az előzőekben elnézést kérek!

bmejdz9nu

Nagy az eltérés a nézetünk között... (Azonos cél mellett)

1. Win-PCNC-hez kell minden mert azt szeretem és ugyebár az step/dir alapon megy.
2. Én nem bízok az ilyen "kiszuperált gyári" vezérlők alkalmazhatóságában hobby vezérlőszoftverekkel és hobby tapasztalokkal.
3. AC... szerintem a DC szervó leveri az AC-t... bizonyítsa be valaki az ellenkezőjét egy tesztben... egyenlőre ezt így látom, ezt tapasztaltam...

Tehát én maradok (egyenlőre) a "bevált" vezérlők és kapcsolások melett... pl. Gecko...
Én még a PIC-től is félek, de az egy másik téma:) de attól is ha egy vezérlőn több a kivezetés mint amit átlátok és be tudok kötni...
Szeretnék "szaki" független maradni... azaz ha én be tudom állítani akkor ok... ha csak "szaki" az nem ! = hobbysta.
Nem takarékosságból... mert a jó dolognak ára van - ezt tudom. De "fejfájást" nem veszek azaz csak ellenszert pl. Aszpirint :)

bmejdz9nu

Üdv neked!!! Jó ötlet!!! Mindkét megközelítés.
Nem is gondoltam az encoder nulla (Z-ki) pont felhasználására... Sőt az encoder osztása is lehetségessé válik most az LS7184 IC felhasználásával...

svejk

Nézegetem pl. a Heidenhain EQN encodereit (ilyenem van).
2048-as fizikai felbontás, max fordulat: 12000 RPM.
Igaz ez abszolut, de van inkrementális kimenete is.
Kérdés:  
Technológiailag müködhet-e az hogy az encodert gyorsító áttételen keresztül hajtjuk meg? Elég kicsi a tömege...

bmejdz9nu

Hibalehetőség... ilyen felbontásnál, borítékolható... Szerzek neked 10.000cpr-est olcsón ha akarsz rekordot!

svejk

zavarok csak nem megfelelő kábelezésből/jelillesztésből adódnak..
Inkább az a kérdés hogy a vezérlő tudja-e ezt a sebességű encoder jelet feldolgozni.

Szedlay Pál

Örülök, hogy a céljaink legalább azonosak.
A lényeg, meglássuk az alagút végét és örüljünk
a fénynek. Hogy ezen az úton ki, hogyan megy végig és milyen eszközökkel az mindenkinek más és más.
Ez benne a szép.

bmejdz9nu

Ami kijön a 24Khz-emből fordulatszám + sokszorozás... (netán a 40Khz-ből WinPC Professional) Egy vezélőnek pl. 200Khz nem gond...