Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Pontosan! [#smile], de közbe ha "ütköztetünk" az is jó, mert az mindekinek jó!

000000000

Péter!
Te a vezérlő programodat lehet hogy szereted,
de a leggyengébb lassan a mezőnyben a step-dir
kimeneti sebességét tekintve. Ezzel kb. ki is
jelölted a rendszered képességeinek a határát,
és ahelyett hogy ezt a műszaki tényt, korlátot
végre belátnád, ahelyett encoderes "kínlódásaid"
vannak lassan már 4 hónapja.
A másik: egy átlag AC szervomotor csakis jobb
lehet dinamikában egy átlag DC-től, mivel
kisebb a J-je. Tehát nem igaz, amit írtál.
Láthattad, érezhetted a Hobby CNC kiállításon
is, hogy 20-30 Hz-es egységugrást majdnem
nulla amplitudó csökkenés mellett képes
lekövetni egy AC szervo. Ezt nem tudja egy DC
szervo, csak ha vasnélküli. Az meg aranyárban
van.

bmejdz9nu

Melyik leggyengébre gondolsz mert egyik lassabb mint a másik :)
- WinPC Light 15Khz, WinPC Economy 24KHz, WinPC Professional* 40Khz, vagy PCNC-DOS 30Khz.
(*Professional változat már külső vezérlő dobozzal, nincsenek tisztába a fejlesztők az LPT port HF lehetőségeivel :)

Sajnos ezek német programok... és gondolom tudod a németek gépiparban nem olyan jók mint a magyarok vagy a kanadaiak...:)

Persze erős korlátok vannak pl. a  
24Khz-ből csak 0.02mm pontos gépet lehet csinálni 480mm/s (28,8 méter/perc) sebesség mellet, vagy 0.01m pontosságot csak 240mm/s-al (14,4méter/perc)...
Ezek az elérhető pontosságok és sebességek erősen korlátozzák a magyar hobbysták gyakorlati lehetőségeit... :)
Valóban encoderes "kínlódásokhoz" vezetnek, ami pontos méretezést követel meg azaz gondolkodást... ezért sem jó... :)

A másik: AC szervó.. Referencia van? Egy videó? Vagy csak az elmélet? (A DC szervó motoros hajtásra rengeteg.)
Amíg nem látom egy gépen vagy egy terheléses tesztpadon addíg sajnos csak elmélet számomra...
Az "asztalon pörgetek egy motort" az nekem kevés... bármennyire is olcsó... :) De gondolom a reményre is van kereslet... :)

Szedlay Pál

Péter!

He elkészíted a géped és tud WinPC Economy-val 14,4 méter/perc sebességet és a megmunkálás pontossága 0.01mm lesz, küldök neked egy üveg bort amilyet választasz( már a szádban érezheted az ízét). Ezt az igéretemet itt mindenki elött teszem.

bmejdz9nu

Jól látod... elméletben tudja... felbontás 0.01 és a sebesség még több is... mert 40Khz-ről (WinPC-Prof.) 400mm/s.
Ezeket a határadatokat nem a szoftver korlátozza!. (pont ezt írtam!!!)

De... (már valamennyire összeraktam) iszonyatos erős mechanika ellenére (szerintem) ha a mérőórát a maró hegyére teszem és nekifeszülök akkor nem marad alaphelyzetben... (de nem rossz:)
sebesség: 400mm/s-nél melegszenek a golyóorsók mert nem lehet 4800rpm-el forgatni... a gyári adatlap alapján sem... minél preciziósabb azaz pontosabban illesztett az orsó annál kisebb a max. megengedett fordulat... logikus... mint egy normál csapágynál... ha jobban megfeszíted = több hő... (de meglátjuk mennyi az üresben reptetés és a maráskor a lassabb sebesség arány a "hűléshez"...)

Szedlay Pál

"De... (már valamennyire összeraktam) iszonyatos erős mechanika ellenére (szerintem) ha a mérőórát a maró hegyére teszem és nekifeszülök akkor nem marad alaphelyzetben... (de nem rossz:) "
Mennyit tudsz ujjal nyomkodni rajta, hány századot? Ezt jól tudod mérni azzal a mikronos digitálissal amit láttam a videókon.
De becsületesen nyomkodj!!!
[#ejnye1]

bmejdz9nu

Kész vagy a gépeddel? Érték itéleted már megvan? :) Rángattad már mérőórával?

Még nem vagyok teljesen kész, sőt most szét kellett szednem... valamit kihagytam... :)
Egyébként ilyen adat egy CNC-ről pl. hány kilóval húzva a marószár és az eltérés nagysága...  
ez a legtitkosabb dolog... láttál már ilyen adatot valakitől vagy valahol? hogy nem csal? :)

Egyébként egy erős húzásra (ez elég szubjektív ugyebár, de nem egy újjal hanem teljes kézzel) 5 század volt...Z-teljesen lent...  
de még merevítők hiányoztak... ill. még jönnek bele...

csg67

Mielőtt az inkrementális jeleket használni akarod az EQN jeladóknál vedd figyelembe, hogy azok 1 voltos szinusz jelek!

svejk

Látom figyelsz! :)
Ez egy kicsit bánatom, de léteznek gyári átalakítók.
Kipróbáltam egyszerű komparátorral, -működött-
de komoly tesztelések nem voltak, főleg nem 12000-en...

svejk

Egyenlőre a fiók mélyén várják jobb sorsukat, meg egyébként is jó lenne az abszolut részét is használni, de ez egyenlőre csak álom számomra.
Még ha párhuzamos kimenete lenne, akkor esetleg...

csg67

Valóban léteznek például http://www.go98.hu/index.php?path=12,181,240" TARGET=_fnew>az IDP 181 és úgy 160 euro az ára...

csg67

Ha az EnDat jeleket is akarod, akkor az http://www.go98.hu/index.php?path=12,181,237" TARGET=_fnew>IK 220 a megoldás. Ez egy kicsit drágább.

svejk

Nem épp hobby megoldások :)
De azért nem dobom ki az encodereket...

Szedlay Pál

Péter!

Köszönöm az őszinte válaszodat. Én azt hittem szépíteni fogod, de nem és ez jól esett.
Bár milyen furcsának fog tűnni nincs mérőórám.
A gép vázat a tesztek szetint nem lehet megmozdízani(+-1mikron), azaz ha rá tették a mikronos órát akkor nem mutat eltérést. Ebből leszűrhettem a 60mm alut nem lehet kézzel görbítgetni.
Más a helyzet a tengelyekkel, a fóorsóval. Ezeket sajnos lehet. Orsó irányba 5 mikron erre merőlegesen ennél több de ezt még nem tudtam mérni, de én is akarok venni egy órát és akkor megteszem, mert engem is érdekel.
Mégegyszer köszönöm!!!!!!!!!!

bmejdz9nu

A merev váz persze fontos... de a "buktatók" a kapcsolodási pontokon (és azok egymáshoz való viszonya) és a vezetőkön/orsókon is múlik...
Minden visz bele egy kicsit... minden átmenet pl. 1 századot... és a maró helyén ez már 5 század...
De még fejlesztem, és talán egy gravír munkánál ennyi erő sem éri... A végén persze beszámolok és megpróbálunk egy egységes tesztet "kidolgozni" ennek a méréséhez...
Az orsóknál van 5 mikron kottyanás... ez fél lépésköz nálam... tehát szoftveres korrekcióra nincs lehetőség mert nincs egy lépésnyi... nade ez a legkevesebb... :)