Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Természetesen 5 mm-es menetemelkedésre igaz,
és P < 300W. Ha pl. 2.5 mm-es lenne az orsó
menetemelkedése, mehetne direktbe.
Péter esetében csak 0.75Nm az állandó nyomaték
határ, ez kevés egy 5-ös orsóhoz.  

000000000

2mm-es menetemelkedes eseten es a servo jellegu motor 80W/0.5Nm erteknel mi a helyzet?  

A pelda kedveert kerlek tetelezzuk fel, hogy servo motor...

000000000

Bocs, de már az alapadatok sem stimmelnek...
3000 1/min fordulaton egy 80 W-os motor
képtelen leadni állandóan 0.5 Nm-t, ahhoz
157W-os motor kellene.

000000000

Akkor csak a 80W-ot vedd figyelembe legyszives.
80W-nal mekkora lehet a nyomatek szamolva?

Koszi!

000000000

P=M*2*PI*n   Így ezt Te is ki tudod számolni...
Ez alapján a fele, tehát 0,25Nm.

bmejdz9nu

... szorzás és osztás...
Megnéztem ezt a szorzóáramkört szkópon... teljesen jó...
Nemtudom, hogy csinálja de ket step jel közötti távolságra betesz egy további jelet...totál pontosan, sőt ha változtatom a step jel szélességét az is válozik... Tehát ha csak szkópon néznéd nem tudnád megállapitani, hogy a vezérlővel csináltam, vagy a dupplázó áramkörrel...
Ez estben ez tökéletesnek mondható... mert az.
Ezt az áramkört jobban át tudom látni mint pl. egy encoder osztó áramkört...
Egy encoder jel osztó áramkört még a fejembe sem tudok elképzelni mert, ha leosztjuk akkor a tengelyt már nem "inkrament" (jól írom?) pontosan tartaná... vagy?

A 280W névleges teljesítményű Bautz motor talán elég lesz a direkthajtáshoz... reményeim szerint... ha nem, akkor nagyobbakat teszek rá... de áttetelezéssel hadilábon állok...:)
Egyébként a direkthajás most a "divat" a nemzetközi hobby-s téren... Talán ipari szemmel nézve nem minden passzol, de ezzel kisebb hibát lehet elkövetni mint az áttetelezéssel.

000000000

Oke. Akkor az alapkerdesre visszaterve, 80W/0.25Nm-es servo motort feltetelezve es 2mm-es menetemelkedes eseten mit mondalnal attetelezest/nem attetelezest illetoen?

000000000

Határeset, egy 1:1.5-2 lassítás biztosan nem ártana.

000000000

Nem értelek, az a lényeg Te érted saját Magadat.
Csináld, ahogyan szeretnéd.

000000000

Ezt gyakorlati tapasztalat alapjan hatarozod meg, vagy van ra valami keplet?

Kuldtem maganban egy e-mailt.

000000000

000000000

Koszonom! Itt feltett kerdesemre is valaszolnal legyszives, hogyan hataroztad meg...

000000000

Gondolom forgácsolni szeretnél a CNC gépeddel.
Ehhez illik még Hobby CNC szinten is úgy
méretezni a hajtást, hogy legyen minimum
50-100 kp hasznosítható erő a teljes
fordulatszám tartományban. Innen kiadódik a
nyomaték és a szükséges motor teljesítmény.

000000000

Faiparban is kell ennyi?
A "nem hasznosítható nyomaték" ugyebár az az, ami a szán mozgatásához kell...
Jó, de mekkora gyorsulás mellett? Mert gördülő szánt pusztán megmozgatni nem nagy kunszt.  
1G-vel szokás ezt számolni?

000000000

erőt akartam írni, nem nyomatékot.