Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Hát igen... Tibornak ebbben igaza van...
... és ezt pont egy relatív kis furdulaton kell... ezért irogatja nekem az áttételezést... tudom...
Egyszerűen megfogalmazva: (ha így van?)
Ha ugyebár adunk neki áramot tud akár sokkal több Nm-et...de pl. ha az anyag vastagsága változik marás közben (azaz változik a terhelés)... akkor a szabályzó szabályoz... ez egy X időt vesz igénybe (itt jön a motor időállandója)... lassul és gyorsul egy kicsit (ha ez bekövetkezik) annak maradandó nyoma lesz a megmunkált felületen...
Ezért írja Tibor válasszuk olyanra a motort, hogy a névleges Nm tartományban történjen ez a dolog... azaz ezt a tartományt kell a legkevésbe a szabályzással korrigálni... mert itt "szültési ösztönből" tudja itt a nyomatékot a motor...
Ha jól gondolom... Tibi cáfold meg ha rosszul gondolom!  
(Én csak próbálom gyakorlatiasan összegezni a dolgot :) :) :)

000000000

Szerintem kell. Keményfában 10 mm-es fogással
nagy előtolással simán kell.
De ezt mindenki szerintem számolja ki az
őáltala elvárt techmnológiai adatokra, én nem
tudhatom látatlanban, ki mire akarja használni
a gépét. Az 1G szerintem sok nagyobb tömegű
gépeknél (m > 30 kg), valahol 1 - 5 m/s2
üzemszerű gyorsulással érdemes számolgatni.
És a gördülő rendszer sem súrlódás mentes,
ha meg valaki előfeszíti és totál kottyanás
mentessé teszi, akkor jelentős teljesítmény
igénye lehet csak a mozgatásnak is. És egy kis
motor (P<100W) nagyon "hülyén" érzi magát,
ha a fele teljesítmény már elmegy súrlódásra.

000000000

Szia Péter!
#1423-ban a jellegörbe mutatja, hol lehet
az állandó nyomaték határa még komoly szervo
motornál is, de ezt is írtam már többször.
Egy erőltetett hasonlat, de talán érthetőbbé
teszi a dolgokat: pl. 50-es temponál illik
autóvezetéskor is visszakapcsolni előzésnél, ha
dinamikusan és minél rövidebb időn belül akarsz
ilyen műveletet csinálni.
Szervonál meg minden más CNC motorhajtásnál
is hasonló a szitu. Az árammal meg azért
óvatosan bánjunk, mert drága a jó szervomotor,
inkább tartsuk be az alapvető méretezési
játékszabályokat.

bmejdz9nu

Csak az motoráram és hőmérséklet szab határt a kis fordulaton? (marás közben)
Azaz ha "nem ég le a motor" akkor a vezérlő észrevehetlen módon tudja a motor sebesség linearítását szabályozni?

Az lenne a "tökély" ha maráskor visszakapcsolna :)...

000000000

Ez így túl általános kérdés, maradjunk annyiban
hogy Hobby kategóriában nem a válaszom.
Elve hogyan értelmezhető szerinted a műszaki
életben, hogy észrevehetetlen?
Te Magad is láthatod százados, és mikronos
mérőóra kapcsán is, hogy minden csak a mérés
finomságán, precizitásán múlik. Egy szervo is
ilyen, a legjobbnál is kimutatható az állandó
ingadozás finom műszerrel, és a legrosszabnál
is a stabilitás durva mérési eljárásnál.

bmejdz9nu

Végül is igazad van... A BF20-at sem tudom tökéletesen tekerni... mégis jó jesz a felület... ha az jó... akkor...
Nem akarok a "kezemre" felvágni... de annál a mosógépmotor is jobb :)

bmejdz9nu

A BF20-ról jut eszembe... azthiszem "tudományoskodás" helyett inkább megcsinálom a kereszt tengely-t...
(A következő próbapad...)

000000000

Had kotyogjak még egy kicsit a faipari forgácsolás témájában!

Soknak tűnik nekem az a + 50-100 kp

Első megközelítés:

mindenki látott már egyetemes faipari marógépen dolgozó asztalost. Ez a Béla az Úrban nem átall profillécet marni keményfából. Jó nagyot! (marhatna ajtótokot is, de a mi Bélánk visszafogott, ha munkáról van szó). Nem kérdés a forgácsleválasztás itteni mércével mérve rettenetesen nagy! A helyes testtartás ez:
 http://www.sulinet.hu/ikep/2004/09/adm.kep.m12015010147300.Asztalos.jpg" border=0>

Egy épkézláb tempót számolva (cigi szünet nélkül) 5-8 m/percet tuti megtol a Béci.

Tehát mindenki látott és csinált már ilyet!
Senki nem akar a cnc gépével egy menetben több forgácsot leválasztani? Ugye nem.
Akkor most nézzetek a Bélánkat!
Hol fejt ez ki 500-1000 N erőt? 8 órán keresztül, ebben a (helyes) testtertásban. Pedig neki még le kell küzdenie a súrlódást is, ami van is, mert ha kedves neki az ujja, akkor  odanyomja a munkadarabot a vezetőléchez.
Ennek ellenére Béla nem szakad meg, 10-20 kilónál többet nem fejt ki, mert azonnal hanyatt vágódna! Még a kisebbik 500 N is reménytelen, ez a cingár fiú kb. annyi.

(tudom, tudom, a képen Béla gyalul, de az is marás, és a marógépnél is így áll)

Másik megközelítés:

Az Iselnél a 2,2 Kw-os maróorsó 13000 rpm, 7 Nm-es
Megint csak nem gondolom, hogy ez itt bárkinek kevés.
mohó vagyok, 20 mm-es kést rakok bele. az erőkar így 1 cm, az élkörre jutó nyomaték tehát 700 N összesen! Senki nem tolhatja neki jobban, mert a motor lefullad Az igazság az, hogy a felével sem, mert szenvedni fog.  

Egy szónak is száz a vége:
Nagyobbacska faipari gépnek is sok az a + 50-100 kp.

Nem kötekedés, csak egy gondolatsor.

De lehet másként is, mellettem van a Faipari Lexikon, csak abban nincs móka!  
[#bohoc]

Áron

000000000

Szia sok hiba van a példádban.
"Béla" ugyanis nem egy 20-30 kg-os, súrlódási
veszteségekkel is terhelt asztal tömeggel együtt
tolja elő a munkadarabot.
F=m*a alapján még elindulni sem tudna a géped
komolyabb gyorsulás alapján.
A faipari és fémipari forgácsolási technológiáknak
számos változata van, el tudok olyat is képzelni,
ahol sokkal kisebb fordulaton lényegesen
nagyobb a főorsó nyomaték.
Mindamellett a lényeg a képletekben van:
számold ki, hogy adott menetemelkedésnél
x nyomaték mekkora erőt képes tengelyirányba
kifejteni. Játék hobby gépek egy M6-os menetes
szárral közepes léptetőmotorokkal elvileg 400-
600 kp-ot nyomnának... Úgyhogy összességében
nem értem, miért sokallod a szerény 50-100 kp-ot.

bmejdz9nu

Jaj de jó pofa ez a megközelítés! [#hehe] és mennyire igaz... végül is az ember "erős" legalábis megfelelő :)... csak lusta és pontatlan... ezt hívják emberi tényezőnek...
Ez még magunkra is igaz... ezért akarunk CNC-t... hogy közbe egyfolytában "cigiszünetet" tarthassunk...

Én is ha a BF20-al marok és nagy maró van benne... akkor sem a kezem ereje a határ... hanem a mechanika ill. a főorsó...

Tudom ez nem a képletek topikja de valaki számolja ki, hogy pl. 1Nm-es motor pl. 5mm-es emelkedésű orsón hány kilót tud felemelni...
A surlódást nem számolva... arra ugyis mindenkinek más kell rászámolnia...
Előre is köszönettel!

000000000

#1460. Csak megerősíteni tudom, hogy helyes
az ott kiszámolt erő.

bmejdz9nu

Köszi... elfelejtettem, hogy Svejk már kiszámolta...
"6.28*0.75Nm /0.005m = 942N  
Természetesen a surlódást nem számolva."

Mi itt a 6.28-as szorzó?

Tehát ha jól látom 94Kg-ot tudna emelni a névleges nyomatákában a motorom?
... és még bízok benne, hogy többet is ki tudok "venni" belőle... ezt a gondolatomat a tesztekből itélem...

Szerintem az elég lesz nekem... mert a mechanikai surlódás nem nagy - azaz két újjal tudom tekerni a szerkezetet a kupplungnál megfogva...

000000000

Ha a kuplungot fogva tekered, az mar erokarnak minosul. Tevednek?

000000000

Mint az Te is írtad, ezt az erőt kizárólag a forgácsolásnak tartjuk fen. A súrlódó mechanika nagy tömegének a mozgatása (kellő gyorsulással) az PLUSSZ!

Szívesen megosztom Veletek a gépem elméleti nyomatékait, igaz ez léptetős (látható lesz, hogy nekem tulajdonképpen nem gond akár a 100 kp sem, de fánál ez aligha lesz kihasználva...)

Z:  

6,4 Nm
20 mm menetemelkedés
50 Kg

kb. 1800 N erő kifejtésére képes (az eladó cég szerint 400 rpm-ig ezt leadja, az nálam 8m/s.  Ezzel óvatos vagyok, de a fele is gromek)

Pneumatikát használok, tehát számolhatunk úgy, mintha a Z-t is vizszintesen kellene mozgatni...

2 G-vel is tudna mozogni, de nem hiszem hogy célszerű...

Y:

6,4 Nm
20 mm menetemelkedés
kb 70 kg

Erő ua.: 1800 N

X:

12 Nm
20 mm menetemelkedés
Kb 240 Kg

Erő:
kb.: 3600 N  
Így akár ez is 1 G (de alá megyek, metr elrepül)

Ezek optimista számok egy egyszerű léptetős vezérlésnek. Na itt lép közbe a Gecko G100 és az a bizonyos gyorsulási görbe, amit már a léptetőmotoroknál kitárgyaltunk. Úgy képzeljétek el, mintha a Mach-ban a a fordulatszám függvényében folyamatosan állítgatnátok azt a (nálatok trapéz alakú) grafikont, amikor kicsi a fordulat, akkor nagy a gyorsulás, amikor magas a fordulat, akkor kisebb a gyorsulás. Mindezt automatikusan detektálva. Ha a nyomatékhatárt megközelíted, a rendszer lassít, esetleges lépésvesztést encoderrel korrigál (bár ezt nem célszerű megjátszani, na ezért a lassítás hiszen az encoder valójában nem is ezért van rajta, a szerepe annak a bizonyos görbének a folyamatos felrajzolása.. de ha kell, megcsinálja a korrigálást is, aminek a reakcióideje bizonyára nem vethető össze egy szervóéval, csak ezért kerülném).

A klasszikus léptető hajtásnál alacsony fordulaton nagy a nyomaték. Ez Ok. Ami nem Ok, hogy ezt soha nem lehet beváltani gyorsulássá! mivel a maximális gyorsulási értéket mindig a legnagyobb engedélyezett sebességhez tartozó nyomatékértékhez kell igazítanunk!

G100-nál mocik tényleg képesek akár a 3000 rpm-re is a mechanikán, mivel a hozzá tartozó gyorsulás (és persze fékezés) folyamatosam detektált és a fordulatszámhoz igazított. Hogy ez hogyan lehetséges? Úgy hogy a G100 nem stepp/dir, hanem a valós jelen és jövőbeli koordináták ismeretében számol! Egyszerűen tudja hová kell megérkeznie… Teszi mindezt túllengés nélkül.

Nem csodaszer, csak léptető csúcs!

Ami nekem szimpi, hogy alacsony sebességen bika a gyorsulás. Ez 3d-ben nem mindegy, Tömérdek kis irányváltás fürgén!
A másik a valós koordináta ismerete.
Ez a kettő sem a szervónál sem hagyományos léptetőnél sincsen.

Ellenérv csak az ára lehet (az viszont tényleg).

bmejdz9nu

bizony :) de a 9.5mm-es tengelyt is tudom csak kesztyűbe mert csúszik a kezem... és hány Nm-es a lehet a kezem?