Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Ha egy Z-tengely túl lő... az idő nem számít, ha a maró forgott... nyoma lesz... vagy?
Mérőórával próbálkoztam... mert ebben a 0.001mm-esben van felsőérték tároló is... de a hiba (ha van) kicsi lehet... mert ekkora randulásoknál-lassítás és gyorsítás (amiket művelek vele :) a mérőóra állványt sem lehet biztosra állítani...

000000000

Kivancsi vagyok, mi lesz az eredmeny. Regebben gondolkodtam ugyan ezen a jelensegen. Elkepzelheto, hogy nyoma is marad de csak fenytores formaban tapasztalhato. A tevedes jogat fenntartom!

Kicsit mas: milyen meroorad van? Gyors? Egy mitutoyot vettem most, de egyelore meg nem erzem. satupofan probaltam, garantalt koszorult felulet, stabil rogzites. Lassan all be az ora es nem is mindig ter vissza kiindulasi ertekre. Van olyan is, hogy allok egy helyben es jo szazadot valtozik az ertek. van valami trukk?
csak azert kerdezem, mert a teszteken jonak tunt a tied.

9v9rb6gau

Szervusz Péter!

Nyoma lesz... nincs vagy! Annak idején szerszámgép automatikából keményen belénk verték, hogy a pozícionáló szervórendszer (NC tengely) PID körének beszabályozásakor a szán finoman ússzon rá a pozícióra, túllendülés, irányváltás nem lehet, mert a szerszám beleharaphet az anyagba, a munkadarab meg mehet a MÉH-be.

bmejdz9nu

0.001mm(ezred)... felbontás 15m/s! a max sebesség...digitalis...alsó/felsőtárolós... analóg mutató LCD-ból....RS23ki... mi kell még?
15.000 Ft... van most egy felesleg ha kell :)
Utánna már semmit nem találsz jónak!
A "megnem nevezhető cég" és Svejk úr már "élvezi" ezt az órát... :)  ja világítás nincs benne... :)

000000000

Akkor ez egyenlo lenne azzal a jelenseggel, hogy hiaba akarok 6.000mm/perces elotolast, iranyvaltashoz kozelitve elkezd lelassulni a mozgas.

ISEL-esek tudnak par szot mondani errol. Felkerestem oket nem is olyan regen, hogy probaljuk mar ki az O gepukon a programot, mert nem alakhu (nem, hogy meret helyes!!!) a kesz termek. Egy sik feluletet "atalakitott" rampasra. Jobb-bal oldalon egyarant. (:
parameterek lettek allitva a vezerlesen es jo lett. Igaz nem eri el csak elvetve a nevleges 6.000mm/perces elotolast. foleg 3d eseten rossz. Novekedett a megmunkalasi ido.

De akkor ez hogyan van megoldva meg gyorsabb csucs gepeknel?

bmejdz9nu

Igen... Hát ezen filózok... de nem egyszerű... ezt mérni... ha már látom akkor az már késő :)

A sebesség és gyorsítás(irányváltás) ezeknek az effektusoknak az "ellensége"...
Ezt kellene tesztelni... mérőpadon... előre...
A motort és a vezérlőt is minősíti!

x4rhew5r3

Nagyon belemerültetek a szervó tasztelésbe. Ha ennyire komoly az ügy, akkor megérné egy spec áramkört összedobni. Figyelni a step/dir és az encoderről jövő A/B jeleket. Egy ram-ban gyűjteni, majd ha vége a mérésnek, akor soros vonalon beküldeni a pc-be. Ott szépen ki lehetne rajzolni, hogy mi történt, lengésekkel és pozicionálási hibával együtt. Ha gondolod, rajzolok valami tesztert.

000000000

Megnezem majd. Poen amugy, egy 0-val kerult csak tobbe ez a japan csoda. De atnezem ujra, mert nem akarom elhinni, hogy rossz lenne. Egyelore tedd felre kerlek, legfeljebb itthon hasznalom majd.
Vilagitasrol a mitutoyonal sem tudok.

bmejdz9nu

Na kapiska...
Ha vissza veszed a gyorsítást biztos nincs ez a jelenség... de akkor sosem éri el a beállított sebességet! Csak egy szám marad... vagy igen nagy a géped munkaterülete... :)

bmejdz9nu

Egyszerű dolgokat szeretek...
A beépített encoder jelét egyenlőre nem tudom mérni... mert! mindíg mozog... tudhattam volna előre... pozicionál...
De teszek rá egy külsőt... ami egy kicsit kisebb felbontású... talán...
Nyomjatok ötletet!... mert eddíg a mérőóra legegyszerűbb csak kellene egy nagyon stabil tartót csinálni...
vagy egy tű...beállít végpont... vissza... gyorsulás... gyurma... helye megvan... :) stb...

000000000

jo. de itt pont az a lenyeg, hogy egy 14x80mm alapteruletu, majdnem piramis format kell 3d marni. Radiuszok, minden oldal szog alatt van. Es ha csak 3.000mm az elotolas percenkent akkor oda a tomeggyartas. Nekem meg az kell ennel a munkadarabnal. ott van pl. az a 40M-os usa gep. Az radiuszos kivagasnal is piszok gyors. valoszinuleg pontos is. Hogyan?
A mechanika ennel a gepnel is birna a nagy tempot. A hajtas is. Talan motort kellene cserelni.  

kuldtem valasz e-mailt, odaert?

000000000

Egy szervorendszernek az eredő minősége számos
tényezőtől függ. Egyik alapvető elem a jó
szervomotor. Milyen motort használsz?

000000000

http://www.nct.hu/NCT_termekek/motorok.htm

Ne legyen elfelejtve, hogy en gyari (!) gepnel jelentkezo problemakrol beszelek! Gyari hajtas-, szan-, vezerlo rendszer.  
X, Y szanon A2-es servo - 2.2Nm
Z szanon A22-es servo - 22Nm

bmejdz9nu

Figyeljétek meg eljutunk oda, hogy nem a sebességet nézzük, nem is a gyorsítást...hanem a megállítási képességét a rendszernek...

A jó szervómotornak ilyenkor egy "árampofon" az ellenkező polarítással megteszi a hatását!

000000000

Pedig ezek komoly AC szervo motorok.
Ha elégedetlen vagy ennek a gépnek a hajtásával,
talán a szerszámgép gyártójától kellene
tanácsot kérned. Biztosan segítenek, az NCT
komoly ipari cég.