Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Számos észrevételem lenne, de a legfontosabb.
Ha Neked van egy adott léptető motorod, és pl.1000
1/min-nál is már alig van nyomatéka a gyári
jelleggörbe alapján, akkor miben hiszel???
Mitől fog mégis 3000-el is pörögni, és honnan
a fenéből lesz neki a névleges tízszeres
nyomatéka, miknt a DC szervonál?
A léptető motor ugyanis működési elvéből
következően ilyenkor már "halott" végrehajtó
eszköz. Egy szabályzó kör pedig annyira
lehet maximum jó, amennyire a leggyengébb
láncszeme. Ez ilyen egyszerű, a többi mese.

000000000

Semmiben.

Nem kell nekem magas fordulat, a 3000 valóban mese (nem az enyém, a Geckóé). Úgy gondolom, valós forgácsolás (fa) közben a 10 m/perc megfelelő sebesség. Ez nálam (ezért a viszonylag nagy menetemelkedés) 500 ford/perc.
Ez teljesen rendben van. Jog-módra lódítsunk egy 20m/percet, ez volna a 1000 rpm. Reálisabb lenne azért a 15 m/perc = 750 rpm.

De nem ezt érzem fontosabbnak, hanem éppen a kis sebességeknél elérhető gyorsulást, a szapora irányváltásoknál. Érdemes mindig fejben tartani, hogy ennél a rendszernél ez a gyorsulási érték nem fix, hanem fordulatszámfüggő. Ezért éppen kis fordulaton harapós, amit be is tud váltani gyorsulásra! (ez utóbbi lényeges különbség a hagyományos léptetős rendszerrel szemben).
Másik, hogy nem kell állítgatni, tud amit tud, legföljebb lassabban lesz kész, de mindenképpen gyorsabban mint a hagy. léptecs (kb. 90%-os hatásfokon járatható a rendszer).

Minden furasága ellenére ez léptető, nem szervó!

000000000

Csak mellékesen:
 A Péter által linkel videón a "3900" nem fordulatszám, hanem IPM, azaz hüvelyk per minute! Ez 99,06 Méter percenként!!! [#ijedt]

Az orsó sem kis menetemelkedésű, legalább 2 bekezdéses. Szerintem fél hüvelyk körüli lehet az emelkedése.
Nem az az érdekes, hogy mennyit forog, meg hogy milyen nyomatékon, hanem, hogy kézben tartható maradt ezzel a gyorsulással!!!

bmejdz9nu

Sokat filóztam ezen a videón, hogy mi benne az érdekes? Tehát ez akkora csoda?!
Mert mivan ha nincs G100?
Egyébként ez a G100 leírásába belenéztem, kinyomtattam... eltettem...:)
Ez meghaladja a képességeimet...

http://www.geckodrive.com/photos/3900IPM.avi" TARGET=_fnew>Erről van szó....Futkozik egy bábu a Geckónál... :)

Lőrincz Tibor

Nem tud valaki szoftvertámogatást ehhez a mozgásvezérlő IC-hez: LM629 (National Semic.)
Adatlap:http://www3.national.com/pf/LM/LM629.html
thnks!

bmejdz9nu

Tibor tudnál belinkelni egy "szép" szervómotor rámpa görbét? Milyennek kellene lenni optimális esetben? (gyorsulás-lassítás)
Mert valószínűleg rövid időn belül tudom a "görbét" állítani... :)

000000000

Először törekedj a szervód aperiódikus  
(túllendülésmentes) alapbeállítására.
Ezt adott áttételnél, mozgatott tömegnél és
terhelésnél be tudod állítani PID elemekkel.
Ha ez megvan, ennek függvényében tudod
megfelelő gyorsítási görbét beállítani, addig
nem lehet.

bmejdz9nu

de mégis hogyan néz ki? Azt írják gyengén szinoszoid... vagy micsida?

000000000

A WinPC-NC topicban a #137-ben pl. Te is linkeltél
egy ilyesmi rámpa görbét, azt nézd meg.  
A konkrét meredekséget pedig csak az adott
gépen lehet majd beállítani.

bmejdz9nu

Ok. majd meglátom mit tesz...

000000000

Sziasztok van egy szervó motorom eladó sajnos a tipusát nemtudom de 380/440V-os,használt van rajta fék és jeladó is.06705192370.

bmejdz9nu

Ha Tibor erre jársz.. vagy valaki talán tudja... [#vigyor2]

Egy szervómotornál mit jelent az "intertia" kifejezés? Hogyan kell ezt értelmezni? Valami egyszerű megfogalmazásban?
pl. Intertia: 4kg/cm2 ? (Ez egy jó szám?)

HJózsi

Alíghanem tehetetlenségi nyomaték, "a forgó testet jellemző paraméter (minél nagyobb annál nehezebb a testet forgásba hozni)" http://www.sulinet.hu/tovabbtan/felveteli/2001/4het/fizika/fizika4.html" TARGET=_fnew>Link  
Szervómotoroknál gondolom az jó, ha minnél kisebb..

x4rhew5r3

A forgórész tehetetlenségét jellemzi. Minél kisebb a tehetetlensége, annál fürgébben követi a sebességváltozásokat (gyorsulás-lassulás). Hogy jó-e ez az érték, az Tibor tudja. Mindenesetre az jó, ha a motor nem tesz túl sokat a rendszer eredő tehetetlenségéhez.