Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

vamami ilyesmi lehet...  
de azt sem értem, hogy már megállapítottuk, hogy a forgórész tehetelensége számít... az az a súlya... stb... godnolom...
De pl. a meghajtott golyósorsóhoz képest ez mit számít, amikor ott és mindenhol a tömeg... :)

000000000

A sulya (tomege) is benne van, de az alakja is...meg a tomegkozeppontnak a tengelytol valo  
tavolsaga is.
Lasd pl. lendkerek, ahol a sulyt igyekszunk kivinni minel messzebbre a tengelytol, mert a lendkerek hatashoz a minel nagyobb inercia kell ....ellentetben a servo motorral !

inercia=tehetetlenseg

Minel kisebb az ÖSSZ inercia (összeadodnak)annal konnyebb gyorsitani-fekezni-iranymodositzani a TELJES mozgo rendszert.

Amugy a kozepiskolai fizika konyv regel errol hosszasan :-)

000000000

...es azert is szamit a motor inerciaja is, mert nem mindegy, hogy a motor nyomatekabol mennyi vesz el azzal, hogy sajat magat gyorsitja-lassitja....

bmejdz9nu

ok. Akkor egy intertia: 4kg/cm2 500W-os szervómotornál milyen szám? Van valami hasonlítási alap egy SanyoDenki vagy Bautz vagy xxx szervómotorhoz? mert én nem találtam...

000000000

Szia Péter! Ez a 4 kg/cm2 hülyeség...., mert a
tehetetlenségi nyomatéknak nem ez a
mértékegysége, de semmi másnak sem nagyon.
Úgyhogy mégegyszer szaladj neki, és légyszi
pontosítsad ezt ennél a motornál, akkor tudnék
véleményt mondani róla, mennyire  szervo.

000000000

Gondolom elirta a kg.cm2 helyett...

Itt egy atvalto tablazat:
http://www.q-tech.hu/Unitconv/unitConvInertia.htm

000000000

..nyomaték= erő x erőkar.... (szorzás akart lenni, nem replusz

000000000

..minden estben.............de nem pof**ok bele olyanba, amihez közöm sincs....200w nál erősebb Servot még nem is fogtam a kezemben[#bohoc]

000000000

...valószínüleg az inercia levezetésénél valahol a képletben van "m"-el /méterre gondolok/ szorzás és így lehet a dimenziója négyzetes....a Kg-ot nem értem,h miért nem Newton.....talán mert a forgó rész öntömege, vagyis a forgó részt képező anyagok fajsúlyának átlaga a normál fajsúlyhoz hasonlóan Kg-ban vanak meghatározva.....ezek azok a dolgok, amiket Statikából már nem tanitottak [#nemtudom]

bmejdz9nu

Ez van írva: 4 Kg/cm^2 tehát a cm és valmi jelecske felül aztán 2-es...

bmejdz9nu

000000000

Szóval ez valószínűleg 4 kgm2 akart lenni,
ahogyan Tomasz is írta. Kicsit sok ebben
a motorban a vas, lehetne jobb konstrukció is.
Pl. egy Faulhaber 200W-os profi szervo motor
csak 0.1 kgm2-rel jellmezhető, és így 5 ms
az időállandója. Egyébként meg nem tudom, hova
kellene Neked egy 500 W-os motor, nem győzöd
FET-el, meg tápegységgel majd.:) A "kis" Bautz-
oddal bőven meg tudsz mindent oldani, persze
nem direktbe.

000000000

bmejdz9nu

Ez a motor jobb vagy a Bautz? (E642)... Ez a kérdés? Ezt nem tudom?
... Egy biztos.. direkthajást akarok !
Fetek, áram, stb. nem lesz gond...  
Készülőben egy kapcsolóüzemű 80V-os 30A-es tápegység... 16db 5V 30A-es sorosan... ez lesz ám az erőmű... :)

000000000

Remek, akkor cseréld le a golyósorsódat
1 vagy 2.5 mm-es menetmelkedésűre, és akkor
mehet direktbe.:) Mivel a két motor nem azonos
teljesítményű, így hasonlítgatni sem érdemes.