Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Hát igen... látod elég "materiális" típus vagyok... (csak ha látom...akkor hiszem :)

Bizony ez nem is egyszerű feladat a motornak...
Persze ha a vezérlőnek nagy a hibatárolója... akkor legalább elmegy...de a "valóság megmarad"  
... de ha pl. kicsi (pl. Gecko) akkor ez már "gond"... vagy a vezérlőprogiba kell nagyon visszavenni...(de ez sem mindíg segít)  
... de akkor már minek az egész szervó mert "leveri" gyorsulásban a léptető...persze a sebesség még megmarad... de ez csak nagy munkaterületű gépeknél a legfontosabb adat...

Na persze majd ha mechanikán tesztelem... akkor dől el ez az egész igazából...

Persze az is egy lehetőség...,hogy lassabban forgatjuk a motort...talán... de ott meg nagyobb motorok kellenének... és a kör bezárul... :)  
(1000rpm/irányváltás/50ms-ig szinte nincs is hibajel)

000000000

Nálam is ez van, ez a természetes :)

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/Servo1_G340_50ms_200mms.wmv" TARGET=_fnew>Szervo videó 1 --- 200mm/s sebesség és 50ms gyorsítás....
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/VP_CNC_V1/Videok/Servo2_G340_50ms_200mms.wmv" TARGET=_fnew>Szervo video 2 --- 200mm/s sebesség és 50ms gyorsítás....

Tápfesz: 50V (kapcsolóüzemű)
Meghajtás: Gecko G340, Encoder 500cpr, 5x jelszorzó üzemmód  
(ez elég szerencsétlen, sajnos a WinPC-NC 25Khz-je miatt... jól jönne most a 35KHz akkor csak 2x elég lenne...)
Ez 2400rpm-es motor fordulatszám... valahol ez a határ... optimum...
Motor: Bautz 4 szénkefés szervómotor (E642 - 280W)
Mint a léptetőnél... Ha csökkentem a gyorsítást lehet emelni még a sebességet...

(*az új mérőórán... egy számjeggyel több van... 0.001mm az osztása... ezred!)

000000000

Hajrá Péter!
Független tesztelő a pályán!
[#finom]

Most lássuk a kemény tesztet: elő azokkal a búvár ólomnehezékekkel! Ja és FÜGGŐLEGESBE!!!  

Kíváncsi vagyok rá, mit ver rá a léptető(re)!
(Egyébként a léptecsnek is pontosan tudni lehet a fogyasztását/teljesítményét. a Tiéd nem hiszem, hogy 40-50 W fölött zabálna, a szervód meg 280W... tudom-tudom, van még itt ez-az, de ez is egy megközelítés.)
Áron

bmejdz9nu

Meglesz az is... :)
De még sok teszt van hátra...
Azért nem kell eldobni a léptetővezérlőt sem...
Ez azért elég drága megoldás...  
(Szerintem.... hacsak(!) nem boldogulok olcsóbb motorokkal és vezérlőkkel...)

bmejdz9nu

Azért megjegyzem...
A Tibinek a (szervó)motorokkal kapcsolatban azért igaza van, nem mindegy...

Ha túl lassú azaz "mechanikai időállandója" magas egy motornak akkor erőteljes gyorsulást nem lehet kihozni belőle...
Mert ilyenkor két dolgot tud tenni a vezérlés:
1. Ha a vezérlőnek kicsi a hibatároló memoriája leold... (ez 126 lépés a Geckoban... milyen sok! ha arról van szó...)
2. Ha a vezérlőnek nagy a hibatárolója "túlfut és viszamászik"... és pl. a Z-tengely belépési pontjánál mélyedést csinálhat... (bemegy és visszahúzza magát)
Persze ez függ az encodertől is azaz nagyobb cpr-es encoderrel előbb megtelik a hibatároló... (csak pontosabb követést enged.)

Ezért (egyenlőre, szerintem!) a "olcsóbb" szervóvezérlés csak nagyobb munkaterületű gépeknél jobb ahol a sebesség fontosabb mint a gyorsulás... vagy oriási erők kellenek amit már léptetővel igen drága vagy lehetetlen...(pl. egy 2000x1000mm-es munkaterületnél ez szinte egyértelmű... vagy súlyos óriásgépnél :)
Vagy a legjobb motorok kellenek! Nem túl nagyok, nem túl kicsik! Ezt biztos ki tudná valaki számolni... :) de az nem én vagyok :)
Hasonló a "motorhelyzet" mint a léptetőknél... tehetetlenség... kisebb motor "pörgősebb".

Ha túl "nagy" akkor a legjobb szervómotor is lehet a géphez és az elvárásnál jóval tehetetlenebb!
Pl. teszteltem egy SanyoDenki 400W-os (4,5 Kg) motort... "Időállandóban" a 280W-os Bautz motorhoz min. 4x lemaradt... Sőt a Geckoval csak 1200rpm-ig lehett hajtani (érdemben)... (persze 1000cpr-es encoder volt rajta, tehát kisebb volt a "játéktér"...)

Tesztek eddíg viszonylag nagy motorokkal voltak... kisebb motorokkal talán más a helyzet... eleve a kisebb súlyú forgórész miatt jobbak lehetnek...
De az a tévhitem, hogy a szervóhajtáshoz alapban áttétel kell... nem igazolódott be... sőt néha a gyorsuláson és sebességen összességében csak rontana... ha csak nem "tonnás" mozgatásról van szó...

Lehet, hogy nem bírom megfogalmazni... de valahol kb. így látom... egyenlőre... és a jó motor ritka és nem olcsó...
Tehát a léptető vezérlést még nem kell elásni...  
Mindkét rendszer el van egymás mellett... mindkettőnek megvan előnye és hátránya is...mikor melyiket... (anyagilag is :)
pl. A Gecko 2002 óta gyártja a G320/340 szervóvezérlőt és nem hagyta abba a léptető motor vezérlő gyártást sem...

...még tesztelek tovább...

bmejdz9nu

Na senki nem ír semmit? Mi a véleményetek a tapasztalataimról?  
Lehet "szapolni" is a gondolataimat :)... Én bírom azt is! :) Sőt kedvelem! :) Ezért van a fórum!

000000000

Az egyenlore helyett irjal mar egyelore-t!!! (:

Mas egyelore semmi...

000000000

Szóval a két munkadarabot egyenlőre csináltam :P

bmejdz9nu

Erre a "túllövés" dologra valami mérési módszert tud valaki?
Mert akárhogy számolgatok a pl. 126 steppes tárolóban "túl nagy" hibák is korrigálhatók...azaz nem old le... de valós körülmények között ez már nagyon is számottvető lehet...
Persze marás közben ez már másként jelentkezhet (vagy sehogy), mert nem a teljes sebességel megy...  
pl. felnagyítva egy paírra rajzolni... :) vagy valami...:) A nem "vezérelt" irányváltást kellene figyelni... talán...
Ha lenne tárolós szkópom...

svejk

A jobb vezérlőkben ez a mérési funkció benne van.. Pl a geckoban a mérőpont, a Házigazdáéban a monitor funkció, stb..
Amit én használok abban sajnos nincs közvetlen mérés lehetősége, csak egy figyelmeztető jelzést ad (LED) ha egy két osztással eltér a bemenet és az encoder számlálója.
Tehát ha LED világít azt jelenti, hogy a pályavezérlés nem tökéletes, tehát érdemi munkára alkalmatlan. Ezzel az egyszerű módszerrel elég jól be lehet állítani a megfelelő sebesség/gyorsulás értéket.

bmejdz9nu

Na ez a led jó lehet a tiédben! Ötletes!

A Geckoban gyakorlatilag van egy analóg kimenet...de szkópon ez a folyamet gyorsan lezajlik... csak a "leoldásmentes" beállításra jó... sőt kiértékelhető jelszint változás csak akkor, amikor nagyon vad gyorsítások vannak beállítva... (pl. 20ms)
Sőt, sajnos ~9V alapban és ehhez képest megy fel-le... Tehát DC-ben a szkóp... de el kell tolni a vonalat...
De ha csinálnék egy komparátorpárt...egy  kondival... akkor már maradandó lenne...
Az lenne a jó ha lehetne a megengedhető hibát előre programozni... és egy led... vagy több led.. pl. 2 lépés, 8 lépés, 20 lépés, stb...

svejk

Igazából csak "vad gyorsításoknál" illetve irányváltásnál lehet hiba, esetleg a mechanika megszorulásánál.
Ha hiba van az hiba, tehát mindegy mennyi megmunkálásra nem alkalmas csak G0-ban (üresjárat) így kár lenne álligatni.

u4vhu0en9

én még nem tapasztaltam hibát de nagy mozgatot tömeg esetét be tudom mutatni nekem két óra allat ki verte az orsó csapágyait amikor feltettem a nagy marómocit és nem vettem vissza a gyorsulásból.
http://cnctar.hobbycnc.hu/bajusz/cnc%20teszt%203.wmv" TARGET=_fnew>videó
Bajusz

bmejdz9nu

Hűha.. többször végigizgultam a videót! Attól féltem, hogy leesik a monitor :
(és örülök, hogy más is tesz fel valamit!)
Van benne lendület!
Milyen orsót csapágyak voltak?
Milyenek a meghajó motorok?