Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

olvasd el a Házigazda leírását a servo beállításáról, vagy az Uli-ét.

svejk

2 potinál nincs sok választás. Majd ha felrakod a helyére megszünik a "birizgálás"
Egyébként csak fent a helyén van igazán értelme a hangolásnak, vagy legalább imitálni kell a leendő terhelést/tehetetlen tömeget.

bmejdz9nu

Amin még megdöbbentem...
A kínai Gecko Copy-n minden IC lecsiszolva...
Az eredeti G340-en minden Ic "originál állapotban"... :)
Az impulzus sokszorozó külön van beleszerelve...(egy szinttel feljebb) Tehát a G340 valójában egy G320+impulzus soksz. panel...
A sokszorozón csupa alap 74xx-es Ic... :)

Mikor nem jó egy szervó?

bmejdz9nu

Az a baj, hogy ezek a Bautz motorok nem Nema34-esek... kell csinálnom egy tartót/adaptert... vagy egy tesztpadot(?)...
A "birizgálás" a leírás szerint is normális... (ha jól fordítom a leírást)... Olyan egyszerűen beált, hogy csodálkozom...
Mikor nem jó? csak mechanikán látni, hogy jó? "csupaszon" nem?

svejk

"Mikor nem jó egy szervó?"
Mindenkinek más az értékítélete..
Viszonyítás kérdése az egész..mindennél van jobb...
Inkább azt mondanám , akkor jó ha elindítod ,leülsz a székedbe és azt mondod: a k... a...át!!  :)  
De komolyra fordítva akkor jó ha azt csinálja amit elvársz tőle.

bmejdz9nu

Azért ez a Kinai...  
még a mérőpontokat sem találom benne... "Sajnos" a panelt is elnézve... nem teljesen Gecko...
Ahogy a fordulatot emelem... annál jobban ki lehet buktatni... azaz nagyobb (800rpm)-nál már forgásirányváltásnál... "szűkül" a potik "játéktere"... mit csinálna pl. 4000-nél... ha lenne benne szorzó/osztó...azaz tudná...

bmejdz9nu

Bekötöttem a G340 Gecko-t...  
... Ezt a "bizonyos kínai szervóvezérlőt" többet nem hívom Gecko Copy-nak... talán a dobozolása, lábkiosztása hasonló...
Az a maradék zizegés is megszünt...úgy lépkedi a lépéseket (pl. 1-1 fokokat) mint egy léptetőmotor :)
[#wow1]

bmejdz9nu

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Gecko%20Servo%20Drive/KL34_150_motor.pdf" TARGET=_fnew>Ez jó... Egy Gecko "Certifikát" egy DC motorhoz....
Érdemes megnézni... hogyan lesz szervómotor "minősítése" egy arra alkalmas motornak...  
Hogyan tesztelik a motort... hogy alkalmas e a "kényes" Gecko Vezérlőhöz... :)

000000000

Szia Péter!
A szervómotoros hajtás diff. egyenelet rendszerében
mint alapvető paraméter több helyen előfordul
a nyomaték, és inercianyomaték is.
Azt tanácsolnám, üres terheléssel túl sokat
ne tesztelj szervót, egészen másképpen fog
viselkedni helyesen beépítve a CNC gépen.
Teljesen téves következtetésekre juthasz, főleg
úgy, hogy most még talán nem tudod kellő
mélységében értelmezni a megkívánt visszacsatolt
folyamat viselkedését, műszaki jellemzőit.
De ezt már Svejk is mondta, én picit másképpen
írtam le lényegileg ugyanazt.

bmejdz9nu

Tudom!
Ez csak megy/nem megy teszt volt... egyenlőre...
Csinálok a "félkész" gépemre adaptert a motorhoz... hogy a léptetőmotorokkal azonos legyen a feltételekben a "tesztalany"... (ólmok stb... függöleges is...:)

000000000

Elolvastam a cikket :)
Nekem pont ez az egyetlen problémám a Gecko szervó hajtással szemben. Hogy az integrálási idő nem változtatható. A cikk úgy íródott, mintha egy nagyszerű dolgot csináltak volna(alkatrész változtatással beállították egy bizonyos cég motorjaihoz a vezérlőt), pedig ponthogy feltárja a Gecko hátrányát...

bmejdz9nu

Hát igen... válogatós...
Azt sem írták mi náluk a referenciamotor... pedíg emlegetik...
Ezzel a "fogásponttal" indulnak "harcba" a konkurenciái...
A cnczone.com-on egészen "durva" ösztűz van... ezen elcsodálkoztam... de nem sok sikerrel... :)

2002-es a gépkönyvet adtak a G340-hez... azóta csak kis változások voltak... ez azért nem semmi...  
Rákerestem a cnczone.com-on Mariss Freimanis (Gecko) összes hozzászólására... (375-van..)  

Egy kép... A Gecko kocsiján 100.000 db MosFet...
Valakik, valamiért veszik...

http://f9g.yahoofs.com/groups/g_8133826/fdbd/__sr_/17c6.jpg?groo1rGBw6kI.B8T" border=0>

bmejdz9nu

Valaki a Geckón kívül használ másik vezérlőt...
Egyenlőre 3 féle van nálam... de csak a Gecko megy... (a motorjaimmal...) Ez szomorú...mert drága...
Ma-holnap jön még két másik vezérlő... meglátjuk...

bmejdz9nu

Egyébként amiket a motorrol Tibor írt...
Egyszerű...
Képzeljetek el egy írányváltást 50ms-alatt 2500 rpm-el...és ez még csak terheletlenül...
És itt van valahol az "ördög" elásva...
Minnél nagyobb a fordulatszám és kisebb értékre van beállítva a lassítási/gyorsítási idő a vezérlő progiban annál nagyobb a szükség a jó motorra... vagy leold... ha kicsi a tároló... márpedíg a Gecko-ban ez csak 128-as...

000000000

Szia Péter!
Örülök, hogy kezded sejteni, hogy a motor
időállandójának mekkora szerepe van, és a
"szervo" minősítés N paramétere közül ez is
mennyire fontos.