Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Ja, a felbontásuk is változó, a 0.1um a legkisebb felbontású, amit eddig láttam. Ez 10 000 000 osztás/mm

000000000

boccs, a mm -> méter akart lenni.

bmejdz9nu

„Kis lépés egy embernek*, nagy ugrás az..."

*nekem [#nyes]

No comment ... sötétség ... sötétség!
Egy biztos..., hogy ebből a motorból ekkora erőt nem néztem ki... még a negyedét sem... :)
De sajnos nem tudom feltenni a (negyedkész :)mechanikára... nem "kompatibilis" azaz nem Nema 34-es... nem tudok összehasonlítási tesztet csinálni...
Tehát ez csak egy "asztal teszt" marad... egyenlőre... :)
Szereznem kellene egy Nema34-es felfogatású szervómotort...
De az evolució ... vasfűrész...léptetőmotor... szervó... :)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Sajat_videok/servo_video1.wmv" TARGET=_fnew>Videó .... szervó motor pörgetés...:)

bmejdz9nu

Rámszakadt (egy cserebere folytán) egy Gecko G320 másolat... tudtam, hogy gondom lesz... előre elmondták... :)

A Bautz szervó motorban, ha jól gondolom (semmi infóm) 1000cpr-es encoder van..(HEDS6310) erről sincs infó...

Azért gondolom, hogy 1000-es encoder van benne mert a vezérlő programban "4000-es osztást" kell beállítani akkor megy fordulat helyesen...

Számomra érthetetlen oknál fogva... nincs a vezérlőben állítási lehetőség az encoder osztására...  
Ezt hallottam már régebben is...mondták előre... de azért kisérleteznék vele egy kicsit :)  
Szervó és szervó jellegű és nem szervó motorokkal :)

Mit tegyek, hogy nagyobb fordulatra is képes legyen? A WinPC-NC ráadásul "csak" 25Khz-ig megy... tehát a max. fordulat most csak 375rpm...
legalább 4-el kellene osztani az encoder jelét...? Vagy sokszorozni az LPT port kimeneti jelét? Mi ilyenkor a megoldás...?

[#help]

000000000

Encoder osztóáramkörrel tudod megoldani.

bmejdz9nu

Ilyet hol lehet beszerzni?

Most kutakodtam a neten... a kimenetet is szokták sokszorozni? Tehát 1 stepből pl. 5-öt csinálnak? Tehát két megoldása is létezhet a problémának?
A Gecko-nál bolondok a tervezők? Miért csináltak ilyet?

A Bautz motor 4000-ig mehetne...

000000000

A sokszorozás komolytalan dolog, több ok miatt,
amit most nem írnék itt le. Azért csinálják,
mert egyszerű megoldás, de ezentúl csak
hátrányai vannak.
Nálam ez egy + illeszthetőségi szolgáltatása a
szervoszabályzónak, a pozíciójel feldolgozás
egyik modulja.

bmejdz9nu

bmejdz9nu

Na most már tudom osztó/szorzó valami kell nekem... mindíg tanul az ember... :)

bmejdz9nu

Na újabb szervó teszt...

Na de ez ám az extrém...  

LA-30B-10F Sub Micron-os Harmonic Drive lináris egységgel...:)
Benne egy Harmonic Drive + golyosorsó+ 24V szervó motor.... :)

Igaz csak 12mm-t tud... de azt 49Nm(!) tolóerővel és 2 uM pontosságal... (visszaállási pontossága +/-0.1um :)
Tudna gyorsan is menni (max. kb.1mm/mp) ... ha az a fránya szervó vezérlő tudná az osztást...  
360cpr-es encoder van benne... nade a motoron van... utánna meg az  iszonyatos nagy áttétel...
Pontosan még nem mértem, de olyan 0.01mm emelkedés körül van az egész.. (golyósorsóban számítva.)

Pikométert hol lehet szerezni? :) Azért ez a kínai tapintó sem az igazi... :) de látni, hogy kotygás mentes.... :)

Mit lehetne csinálni ebből a HighTech cuccból?

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Sajat_videok/HD_LA-30B-10F_01.wmv" TARGET=_fnew>Video1
https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Sajat_videok/HD_LA-30B-10F_02.wmv" TARGET=_fnew>Video2

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20vezerles%20-%20szervoval/Sajat_videok/LA-30B-10F%20precison%20linear%20actuator.pdf" TARGET=_fnew>LA-30B-10F - Harmonic Drive  - Precision Linear actuator - Servo

Kristály Árpád

Hallihó Péter!

Szerintem nagyon profi Z-tengelyt!!!!
Valami olyan munka kellene ahol ez a pontosság a követelmény......

Gratula....meggyöző volt a teszt!

Üdv.: Árpi

bmejdz9nu

Nem hiszem, hogy Z tengelyhez... ott nem kell ilyen precizitás... talán valami szerszámgyártás?  
Talán mérőműszer gyártás... eredetileg arra van...

000000000

Kvarc kristály mechanikus hangoló...[#vigyor3]

bmejdz9nu

Jobb ötlet...?  
mert mit csináljak a mechanikusan hangolt kavarc kristály-al? [#vigyor3]

De az erjét is lehetne használni... 49Nm...5 kg súlyt fel-le... pl. egy automatikus és szervó vezérelt asztal (láb) billegés beállító-mentesítő ?

000000000

Ez jó ötlet! Automata vízszintezőláb CNC-hez...