Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

u4vhu0en9

sajnos csak asztalon volt próbálva és amikor be építésre került a sor a pufferkondit fordítva csatlakoztattam be és nem volt kisütve ez elég volt neki 60V 80000 mikroF

svejk

Bocsi, írtam e-mailt magánba.

u4vhu0en9

svejk

Megjavult a vezérlőd, ma postázom.
Az e-mail címedről visszapattannak a levelek.

bmejdz9nu

Megjavult... :)

Biztos nem tudjátok de a Svejnek van egy csoda szekrénye... :)
Bármilyen elektronikus dolgot beletesz (24 órára)... és megjavul...
Hogy csinálta ezt a szekrényt?   [#nyes]
Konstrukciós hibákra is jó lehet?  [#vigyor2]

e3h0cv4ph

Nekem olyan szekrényem van amibe  
bármilyen elektronikus dolgot beleteszel (24 órára) és biztosan tönkremegy.

De az a különbség, hogy én ezt rendelésre is tudom készíteni! :)
Üdv:TT

bmejdz9nu

Na most megint "rámtört" a kisérleti láz...
Összeszedtem egy-két szervómotort... és szervómotoros teszteket tervezek...
Arra vagyok kiváncsi mennyire tud többet egy szervó hajtás egy jó léptető vezérlésnél!
Ha...
Márpedíg többet és jobban kellene, elvileg... mert összességében drágább és bonyolultab!

Sajnos maradi és konzervatív vagyok...
Az alapnak (0.0-nak) a Gecko G340-et fogom nevezni... talán azért mert ők csináltak először a világon DC szervó vezérlőt "szériában"... Valahol etalonnak tartják... persze ezt a véleményt nem osztja mindenki... azt halottam, hogy a motorokra nagyon finnyás... azthiszem megkapja azt a motort amit szeretne... :)

Már megérkezet...  
"értéknövelve" tehát vámolva és Áfáztatva... de ettől csak jobb lehet :) így már 40.000 Ft egy ilyen vezérlő...

Ez az a 340-es az a változat amiben "szorzó" áramkör is van... (különböző felbontású encoderekhez...)

Össze fogom vetni az elérhető szervóvezérlőkkel... pl. a Kínai Gecko copyval is... :)
Ha valaki tud segíteni, azaz megkimélni felesleges "szívásoktól" előre is köszönöm !!!

ifarkas

Használom a G340-et, ha tudok szívesen segítek.

bmejdz9nu

Milyen, mekkora motorral használod? Encoder felbontás? Köszi!

ifarkas

500Watt(kb) a motor és 1024 az encoder felbontása.

bmejdz9nu

Ha segíthetne valaki...
Motor: Bautz szervómotor... #1327 de másik... ugyanaz csak fekete...:) tettem rá 500lpi encodert.. (ez marad...)

Első tesztalany: Kinai Gecko copy...
Bekötés: Optós bemenet...
+5V és step/dir..  
Minek az 5V?... optoknál így szokás? A párhuzamos port alapban 5V-on van és a "jelek" GND-re mennek... ez ok... tehát kollektoros kimenete lehet... sötétség :)... de jól megy...
Asztalon pörgetve minden ok... potik kb. középen... ezen csak 2 poti van... DAMPING és GAIN...
Nagyon picit birizgálja magát (meg nem mozdul csak halkan hallani),... üresbe, terhelés nélkül...asztalon... ha nem megy... ez normális...?

svejk

A TTL IC-k kimenetei csak "nyelőként" terhelhetők jól , ezért van úgy csinálva.
Csak hát ugye nyűgös a PC-ből a +5v-ot kihozni, ha a vezérlő +5 V-ját kötöd rá akkor meg oda az optoleválasztás. Marad még a külső +5 Volt ami független a vezérlőtől.
A mai alaplapok H szintben is ki tudják adni a 4-5 mA-t és egy-két optonak ez már elég, így nem kell ez a bonyolult dolog, de a gecko nem így csinálta.
(megjegyzem a gecko-é a korrektebb, csak nyűgös)

bmejdz9nu

Köszi. Ok.  
...én is valami ilyesmire gondoltam...hogy nem terhelhető az LPT-port egy "led-del" ezért van ez a megoldás...
Egyébként a léptetős "optós" (kinai :) vezérlők mind ilyenek... kell egy külső 5V... sajnos(?)...
De valahol a vezérlő progi is erre gondol... mert 5V-on van fent alapban és az impulzusok mennek testre... na persze ha jól gondolom...

bmejdz9nu

Ennyit még nem szótáraztam... :)
Olyan kifejezések... amiket nem ismerek a leírásban...

Ez a GAIN és DAMPING dolgot valami "gumicsizmás" megközelítésben... :), hogy írná le az ember...

svejk

A mach-nél pl. beállítható hogy poz. vagy neg. impulzussorozat legyen a kimeneten