Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

000000000

Helló István!

Működik már CNC gépen a servó vezérlésed?
Videó nincs róla?

000000000

Már építés alatt van egy 3 tengelyes, full Servós gép, de nem tudom mikor lesz belőle kész gép és videó! Nem én építem, hanem Janco (C-vel!)!
Én is várom...[#eljen]

bmejdz9nu

Az 512-es cpr-es encoder...
Ezt tényleg nem szereti a piac... mert nem kerek... de nem teljesen értem... ezért a felét éri?

De erről az jutott eszembe:
"Szegény" amerikaiak is valószínüleg kénytelenek metrikus golyósorsókat használni... (én még alíg láttam coll-ost... vagy?)
De amikor csinálnak valamit az inch-ben teszik... hogy állítják be a Mach-ot?
...Vagy őket a kerek oszthatóságú számok nem zavarják? Talán nekik gyártják az 512-es encodert...?

Nem értem...  [#fejvakaras]

000000000

Nem értem miért probléma?! A Mach-ba bármit be tudsz állítani (törteket is természetesen)!
Bárcsak nekem lenne egy szekérrel 512-es encoder...

bmejdz9nu

Azt halottam, hogy az 512-es nem "kénylemes" és "kis hibák" lehetnek... stb...
Persze szerintem sem... (vagyis elhanygolható) de pl. az Ebay-on a felért sem veszik az 512-est (Europában)... Ez ütötte a szöget a fejembe... miért.. a pénz nem számít... csak ne kelljen elővenni a zsebszámolót, vagy gondolkodni...?
Tudom, hogy a progikat be lehet állítani bármire...

000000000

- A világ analóg, végtelen sok olyan szám van,
ami nem egész számű többszöröse egy
inkrementumnak, így semmi értelme azon filózni,
mire jó az 512. Pont olyan jó, mint az 500.
- Egyébként is az 512 nem inch, vagy metrikus
téma miatt van, hanem mert ez pontosan 2 a
kilencediken. Így digitális számlálóknál
pontosan egy fordulatnál van bitváltás, ez
adott esetben nagyon fontos lehet, és csak
ilyen encoder lehet a jó szemben mondjuk egy
500-assal.
- Az Ebay nem mértékadó ár szempontjából
(legfeljebb Neked, aki imád adni-venni), mivel
egy-két darab van ott, és bizonytalan eredetű, minőségű cuccokról is lehet szó. Ha felmész
az eredeti encoder gyártó honlapjára, egy 512-
es encoder nem olcsóbb, sőt..

bmejdz9nu

Az ...16...64 ...512... ezeket ismerem...
De a válaszodat köszönöm és értem.
Én is erre gondoltam, hogy kényelmesek...

Valóban szeretek "kétes" eredetű dolgokat venni...gyüjteni...adni :) Fején találtad a szöget!

Az Ebay mértékadó. Ezzel vitatkoznék. Tegyél fel valamidet 1 Euróért és megmondja a piac mit ér! Mert minden annyit ér amennyiér el lehet adni és persze a másik felén megveszik! Tehát métékadó!
Szeretem a pl. a "kétes" eredetű Harmonic Drive-okat, THK vezetőket, frekiváltókat... és még általában számlát is kapok róla...hogy xy cég a tartalék raktárából eladta nekem... mert egy-egy nagy cégnél raktáron tartják a pótalkatrészeket mert ha kell akkor legyen... mert ez még mindíg olcsóbb nekik mint pl. a termeléskiesés okozta kár...

De mindjárt teszek be az adok veszekbe valamit, nehogy csalódj bennem :)

000000000

Egy áttétel (pl menetesszár) úgyis "törté" alakít bármilyen osztást...

bmejdz9nu

Ez is igaz... tehát csak számolási kényelmesség... és semmi több...

000000000

Lehet, hogy ez valamiféle "tudatlanság", tájékozatlanság és esetleg férevezetés...

tumnmsi57

Összerkatam egy kapcsolát Uli AVR-jével, elvileg működőképes, de még várom a motorokat, hogy terhelés alatt is ki tudjam probálni és behangolni az áramkört. 2-3 héten belül (ha a szabadidőm engedi)tudok konkrét mérési eredményeket mutatni.
Elkezdtem egy saját vezérlő AVR-t irni BLDC-khez (ide is kellene egy motor), de nem vagyok benne egészen biztos, hogy az 2313-as kapacítása elegendő lesz. Ez még nagyon függő téma.
Továbbá elkészült egy bipoláris léptetőmeghajtó L297-tel (fél és egész lépés) elvileg 10A-ig. Egy 0,6 Nm-es motorral (2,7A) megy, de ezt is finomítani kell még.

000000000

Na akkor dicsekedjünk...[#smile]
http://www.hobbycnc.hunbay.com/Profi2M_beta1.jpg" border=0>
Profi2M beta1 mikrosteppes vezérlő...

tumnmsi57

Nem. Arra volt a válasz, amit én irtam lentebb.
Sajnos én még nem tudok felmutatni ilyen épített kapcsolást, de ami késik nem múlik.

bmejdz9nu

Azért ez az Allegro cég egy "malac"....
Mi a fenének teszik ilyen pici tokba ezt az IC-t... Hogy direkt bosszantsák a hobbystákat...?
Vagy legalább lenne 2 féle tokozással...

hduf42fua

Lehet, hogy együgyü a kérdésem: muszály az enkódert a meghajtómotorra tenni?...mi van ha az orsó egyik végén van az enkóder a másikon pedig a motor? ha ez így Ok. akkor benevezek
Varsányi Úrnál három 512-re.