Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Szalai György

„miért ne mehetne 3000Rpm környékén”

Szögsebesség hatása a dinamikára?
Intenzív kopás?
Növekvő kefezaj?

Karácsony Sándor

Elnézést a szóvicc miatt!!!
Talán a lépéstévesztés probléma behatárolásában segítene egy impulzus számláló.Arduinós vagy valami más egyszerű.

vjxy4wmi

Kedves Barátaim! A saját hülyeségem az őrületbe kerget:
Mach3-al akarok vezérelni CNCDRIVE-os rendszert, ami PRG01 stick-el beállított DG4S-16035 meghajtóból, és a rászerelt illetve stick-jével bele csatlakoztatott AMT103 encoderből áll. Azt gondolom, hogy a PID-et valamennyire sikerült behangolni, de egyébként bármit állítotok bárhova, Mach-3tól az encoder osztásig, nem tudom a motor fordulatszámát 2200ford/perc fölé emelni. Ha megpróbálom "gyorsabb" beállítással, akkor a DG4S-16035 hangoló csatlakozója mellett levő piros LED azonnal villogni kezd (felváltva a normál üzemet jelző zöld LED-el), és elveszi a motortól a feszültséget. Mit lehetne tenni???
Köszönettel; Tambi

s5f8tmfv3

Ha a motort simán a tápfeszre kötöd forogna gyorsabban? Elég az a tápfesz hogy 2200 fölé vigye a motort?

vjxy4wmi

Bármilyen szégyenletes, kezdő (még csöves) TV-szerelő koromban egyszer előfordult, hogy a biztosítékot néztem meg utoljára... Direktben hajtva FOK-GYEM TR-9158-al 38,8V-ról 0,33A-t vesz fel, és lézeres fordulatszámmérővel (DT-2234C+) mérve 2874-t forog... Igazam volt Barátaim, saját hülyeségem kergetett volna az őrületbe, ha Amatőr fórumtársunk nem nyitja fel a szemem. Köszönet érte!!!                                                                                                                                                                                

gvox

A DG4S-160-35 PWM je csak 80% ig nyitható ezért a tápfeszülségből 20% ot vesztesz, emeld meg a tápfeszt hogy a motorra a névleges fesz kerülhessen

vjxy4wmi

Kedves Gvox, Amatőr és más segítőim!
Ma elkészült a 70V-os (2x24V egyenirányítva, 4x6800 uF/100V kondival szűrve). Mindent összedugtam, majd bekapcsoltam a hálózatot. (Ezt bírnia kell ,minden részegységnek, hiszen ez az üzemszerű bekapcsolás). A motor minden vezérlés nélkül felpörgött, talán túl is a 3000 ford/percen, majd a vezérlő kikapcsolta a motort, a piros LED ismét felváltva villogott a zölddel. Ezt a jelenséget a 70V-ról semmilyen módszerrel, Mach3-al, Servoconfig3-al megszüntetni nem tudtam. Ekkor levettem a csatlakozót a tápról, és átdugtam a FOK-GYEM 38,8V-jába. A vezérlőben lévő, 70 V-ra töltött 470 uF/200V-os kondi nyomott egy szikrát a 38,8V-os táp felé. Ettől eltekintve a "feszültség visszacsökkentése" rendben lezajlott, de a jelenség továbbra is ugyanaz. Mindkét szoftverrel  vezérelve a motor néhány tized másodpercre felpörög, piros LED, DG4S-16035 vezérlő általi tápelvétel. Természetesen szétszedtem a vezérlőt, a de a négy motormeghajtó FET Ohm-mérővel mérve jónak tűnik, annyi bizonyos, hogy nem totálzárlatos egyik sem. Van valami elképzelésetek, hogy mi a manó?????????  
Köszönettel; Tambi
(Az AMT103 encoder "100/fordulat" osztásra van állítva)

Kisamotors

Fordítsd meg a motor polaritását, vagy cseréld meg az encoder A-B csatlakozóját.

vjxy4wmi

Köszönöm kedves Kisamotors!!! Motor polaritáscserétől rögtön megjavult. Míg élek sem jöttem volna rá...Nem is értem, hogyan lehetséges ez???? Sőt azt sem értem, hogyan lehet a fordulat lézerrel mérve 3000, ha a Mach3-ban 25 a step/mm, 46140 mm/sec a sebesség, 1000 pulzus/fordulat az encoder beállítása, 2 a szorzója??? Előre is köszönöm!!!

Kisamotors

Tök egyszerű, ha fordított a polaritás a tengelyen keletkező nyomatéknak nem ellenntart, hanem azzal azonos irányban mozdítja a motort.
Növekszik a hiba, növeli az áramot (kitöltést).
Ezért még gyorsabban forog a rossz irányba és így tovább, míg a hiba el nem éri a kritikus szintet és lekapcsol.
Mekkora fizikai osztású az encodered, és mi az összáttétel?

Beállított PPR x 4 impulzust ad az encoder.
(2. All resolutions stated are before quadrature decoding. (example: 1000 ppr x 4 = 4000 counts)

Kisamotors

"Mekkora fizikai osztású az encodered, és mi az összáttétel?"

Bocs, úgy értem mennyire van beállítva.

vjxy4wmi

Köszönöm kedves Kisamotos!
Talán erre mondják, hogy Kolombus tojása. Tényleg szégyenlem, hogy magamtól nem jöttem rá.  
Az encoder 1000-re van állítva, a Servoconfigurator3-ban a "Lépésszorzó" 1, viszont az "Encoder x" 2 (1-t nem is enged. Legalábbis nekem) Ezzel a beállítással, továbbá a Mach3 Step/mm 100 és a sebesség 12000-el a motor 3120 körül forog. Ez hogyan lehetséges???

svejk

"Az encoder 1000-re van állítva, a Servoconfigurator3-ban a "Lépésszorzó" 1, viszont az "Encoder x" 2 "

Ez azt jelenti, hogy a motorod fordulatonként 2000 impulzust ad, ennek kell összhangban lennie a software beállításaival.

"..Mach3 Step/mm 100 és a sebesség 12000-el a.."

12000 mm/perc és 100 step/mm, ez azt jelenti hogy percenként 12000x100 azaz percenként 1200000 impulzust ad a software.

A fentiek szerint 1200000/2000=600 azaz 600 ford/perccel kellene a motorodnak forognia.

Az, hogy nálad mi a gond távolról csak találgatni lehet.  
A mach3 ezekkel a beállításokkal csak 20kHz step frekivel megy, tehát ez nem lehet korlát.

Biztos mm-re van állítva a Mach3?  
Az alapállapot az inch.
Biztos 1000 fizikai osztása van az encodernek?

D.Laci

A „Motor Tuningban” a „Steps per „értéket állítsd, 1-re. a motor tengelyét jelöld meg.  
Az adott tengely „DRO”-ját (kijelzőjét) nullázd le. Szép lassan mozgasd az adott tengelyt addig, míg vélhetően pontosan 1-et fordult a motor tengely, azt a számot kérnénk szépen?!?!

D.Laci

A „Motor Tuningban” a „Steps per „értéket állítsd, 1-re. a motor tengelyét jelöld meg.  
Az adott tengely „DRO”-ját (kijelzőjét) nullázd le. Szép lassan mozgasd az adott tengelyt addig, míg vélhetően pontosan 1-et fordult a motor tengely, azt a számot kérnénk szépen amit a DRO-ban kijelez?!?!