Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

wzc80zbf7

E240-esekhez lesz. Nem tudom ez kicsi vagy nagynak számít :). Ezeket hány V-al és A-rel lehet megküldeni?

d30xhrezp

Ahogy írja,IRF540-essel 50V 5-8A-ig javasolja.

wzc80zbf7

Az oké de a motor is ki fogja bírni? :)

d30xhrezp

Ez az 50V,5-8 A a fetek miatt van,hogy azok ne menjenek tönkre.
Ha a motorod feszültsége kisebb,akkor kisebb feszültséget adsz neki.

Kisamotors

Az áramot lehet (kell) korlátozni, így a kérdés az, hogy elegendő-e a nyomaték, amit így a motor tud.
512-es fizikai osztású encoderrel elméletben 3000prm a határ, de ehhez kell neki kb. 40-50V. Kisebb feszültséggel még direktben sem éri el ezt a fordulatot.  
Persze sok féle E240-van, (Reilance Eletric, Electorcraft), azoknak kellett a nagyobb feszültség, hogy forogjanak.
Részletes adatlapon fel van tüntetve ez az érték  V/Rpm-ben, (mondjuk én nem találtam meg a neten).
A 80-as encoderes YDK motorjaim pl. sokkal nagyobb fordulatúak.

Rabb Ferenc

svejk

Kisamotors

Kösz a gyors reagálást, ezt megtaláltam viszont most, sokadjára átnézve látom hogy, tényleg ott van a Ke (V/RPM) érték is...  
Legalább nem tévedtem nagyot, 14V körül forog 1000 Rpm-el.

Időközben beüzelemtem a motorokat, szerintem sikerült jól beállítani az itthoni PC-n.
Felszereltem a gépre, a műhelyben egy notival vezérlem.
Kézi vezérléssel szépen fut, de ahogy elindítok egy Gkódot jó nagyokat ránt a mechanikán.
először azt hittem valami megszorul egy pillanatra, de a motorok áthúzzák rajta. Sokáig kerestem mi akad, mi szorul, de a mortorokat leszerelve láttam a motorok okozzák a durva ütésszerű hibát.
Pár század, tized másodpercre, mintha megállnának, vagy hirtelen (ütés szerűen) leesne a szögsebessége indokolatlanul. Véletlenszrű, de ismétlődő dolog, a fordulat/gyorsulás növelésével durvább.
Ebben a melegben nem volt kedvem a drótmalacot szkópolni, van esetleg valami mentő ötleted, mint legutóbb?
Notebookra gyanakszom, mert csak az változott a konfigban, PC-ről jól ment. A Mach3 beállításai persze azonosak.

svejk

Csak általánosságokat tudok mondani.
A servo a mechanikán mindig másképp viselkedik mint terhelés nélkül.  
Általában a mechanikával is be kell állítani a PID-et.
(én anno az asztali tesztek alkalmával mindig felfogattam a motortengelyre egy kézi fúrógép tokmányát, ez hivatott utánozni a mechanika tehetetlenségét)
Az exact stop--constans velocity (G61-G64) beállítás is megkavarhatja rendesen a dolgot, főleg a teszt fázisokban.
Természetesen a notid is lehet a gyenge pont, de egy fórumtársunk nemrég valami ilyesmit írt, hogy tiszteljük meg a szoftver fejlesztőit, hogy rendes vason futtatjuk a programot. [#smile]

Kisamotors

Beállítás alatt én egy másik E240-et fogattam rá kuplunggal. Mikor már nagyjából elégedett voltam, tettem rá 20W-nyi izzót is a dinamóként működő motorra.
Biztos van még mit finomítani rajta, bár ott tartanék!
Összeáll lassan a PC-s vezérlés is, felemeltem a kernel frekit 100kHz-re, így már csak 4000mm/min felett akad, az alatt harmonikusan mozog.
Egyelőre jó lesz, úgy sem terveztem 3000 feletti sebességet.
A Mach beállításainak sok helyen utána néztem, bár kevés dolog ragad meg bennem, túl sok input, de az exact stop/cont.vel. dologra már Zozo is felhívta a figyelmem.

A notim, nem mai darab, de elég erős vas, két magos valami, seder rajta a win7 :)
Itt olvastam, hogy sok noti LPT portja "furán" működik, lehet itt is ez van.

Csak tesztelésre használtam, mert így is sok a drót, nem akartam még hozzá pc-t, monitort, bill.-t, egeret előszedni. :)

Gépállványt is meg kellene már csinálnom, lenne helye a PC-nek. Na meg ezer dolgot...
Kösz a segítséget!

wzc80zbf7

Kisamotors

A HEDS elsősorban annyival tud többet, hogy már ott van a motor végén, ill. csak rá kell csavarozni :)
Ez pedig rá kell faragni, tengelykötés, közdarab, távtartó...stb. Egyébként biztason működik vele, kicsit kisebb felbontású, de ez SMC-hez akár még előny is lehet.

wzc80zbf7

Hát jelenleg semmi nincs a motorok végén. :) Még tengelycsonk se amire rá lehetne tenni az encodert, ezért gondolkodom a kínai encoderen. Van itthon nekem vagy 3db Q9874 de ezekhez meg nincs kódtárcsa. :( Bár megpróbálhatok csinálni. Amit küldtem encoderrel meg az a baj hogy nem tudom hogy kellene felfogatni a motorra.

wzc80zbf7

Nincs meg valakinek a SquireTech által készített encodertárcsa tervező program? Meg tudná esetleg valaki osztani? Nem találom sajnos sehol.

Kisamotors

Vajon mennyire kivitelezhető egy százasnál nagyobb osztású tárcsa?
Olyat pedig 3 dolcsiért találsz az eBay-en, optoval együtt. Más kérdés, hogy ilyen kis felbontású encoderrel DC hajtást építeni...