Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

vjxy4wmi

Kedves D.Laci és Svejk!
400-t mutat a DRO.
Köszi.

D.Laci

„(Az AMT103 encoder "100/fordulat" osztásra van állítva)”
’” Servoconfigurator3-ban a "Lépésszorzó" 1, viszont az "Encoder x" 2 „
„400-t mutat a DRO. „

Ez sehogy nem jön ki nekem 400-ra, de nem gond.
A „Motor Tuningban” a „Steps per „értéket állítsd, 400-ra.
A „Velocity In`s or mm`s per min.” értéket  3000-re. (elvileg 3000f/min lesz a fordulatszáma a motornak percenként).
És ez mindössze 20kHz.
De minek tudni a pontos fordulatszámot? Nem a pontos pozicionálás lenne inkább az érdekes?

svejk

Gondolom még csak asztalon próbálja.
Persze a pozíció meg a megtett fordulatok számából adódik...

vjxy4wmi

Kedves Barátaim!  
Fordítva vettem be a hashajtót, legalábbis a kódoló kapcsolót fordítva olvastam. Nézzétek el gyengülő szememnek, de akkorák a számok, hogy szemüveggel sem látom.  
A valóságban a 192-re volt állítva, ezt szorozta meg 2-vel. Most 500-ra állítottam és 2-es szorzóval 100 step/mm-el 30 000 mm/percnél 3000 ford/perc, 40 000-el 4000 ford/perc a mért fordulat.  
A motor nem szerszámgépet fog mozgatni, de igen gyors működésre, és viszonylag komoly nyomatékra lenne szükség.
Ez nem sikerült volna, ha nem segítetek. Köszönöm szépen, és derűs estét!

r5y7cufaj

Sziasztok!
Segítséget kérnék, hogy kell ősszekötni ezeket? Két motort szeretnék meghajtani a három közül. Mekkora táp kell ezekhez?
Köszönöm!

kmajer

A JAT honlapján fent van a doksi.
Ha jól emléxem az Ecobrax maga a táp.

kmajer

AZ Ecostep 200 elméletileg meg tudja hajtani
a DC szervót, de firmwarefüggő.
A régebbi vasra az új firmware nem megy fel.

r5y7cufaj

Sajnos èn ehhez nem értek. Hogy kezdjem el? Mivel tudom a pc-hez kötni? Esetleg a kínai 5tengelyes breakout jó hozzá (vagy valami más megoldás kell hozzá)?

kinai levalaszto

r5y7cufaj

d30xhrezp

Üdv!
Saját építésű SMC vezérlő.Egy kicsit átalakítva.
A fet-meghajtók és a fetek nem lettek beépítve.Helyette kapot
egy régi printerből kiszedett L298n-es motor meghajtó ic-t.
A kis servó motorhoz tökéletes.Eredetileg egyből rá akartam rakni a panelra,át tervezve,de nem voltam benne biztos,hogy jó lesz.Így használható eredetiként is a panel.
SMC servo driver with old printer servo motor.

r5y7cufaj

Szia!

Köszi, de ezzel a vezérlővel szeretném megoldani.

svejk

RS422-es a step-dir bemenete, tehát a próbákhoz valószínűleg nem kell semmi, közvetlen az LPT-ről meg tudod hajtani.
Később aztán használj hozzá egy korrekt TTL-RS422-es átalakító IC-t.

A motorok a sajátjai? Mert ha nem akkor inkább ott lesz nagyobb probléma. A kezelő szoftvere megvan?

r5y7cufaj

A motorvezérlő felprogramozásához megvan a program. A kínai 5-tengelyes breakout kártyával szeretném meghajtani mert az mach3 kompatibilis.
A kisebbik és a legnagyobb motor erre a motorvezérlőkre volt kötve. De sajnos úgy néz ki, hogy csak a kisebbik motort fogom tudni használni mert az még hajtható 24V-al, de a másik kettőnek min 90V kellene (adatlap szerint) amit itthon nem tudok előállítani.

svejk

Ajaj...
- használhatod a breakout-ot de nincs a servo működtetéséhez feltétlen szükség rá
- Milyen betűjelű a tápegységed? AA vagy AB?
Aszerint kell a hálózathoz csatlakoztatnod.

Egyébként meg egy ilyen nagyértékű cuccnál ne az legyen már pont a gyenge láncszem, hogy épp nincs olyan trafóm.