Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

0cphxg8ns

Felőlem hívhatjuk ezt az egeret mókusnak is, csak pörögjön! [#nevetes2]

Viccet félre téve: Nem lovagolok én itt az elnevezéseken, sőt. Engem javítottak ki. :D Ehhez mérten hárítom a felelősséget, hogy mire alapozva beszéltem "sületlenségeket". :)

Gyakorlatilag meg most a lényeg amúgy is a működés elvéről szólt, illetve annak vezérléséről, álló pozíciójában tartásáról, esetleg egy léptetőmotorral való párhuzamról
(a szemléltetés kedvéért), csak elkalandoztak a fórumtársak az elnevezéseken. [#pias]

000000000

Gábor! Te bedőltél sokimm-nak, mert felületesen olvastál:)
"Erdélyi Viktor szerint : azok a szervó motorok amelyek ..."
Sajnos nem ezt írta, így kár volt sokimmm-nak is ezt idéznie, hiszen a szerző nem állít semmit arról, mitől és mikor nevezhetünk egy motort szervómotornak.

A mondandód második fele már, ami az inerciát, túlterhelhetőségét illeti, nos azok a fontos dolgok, és valóban ezek, meg még pár ilyen fontos műszaki adat (kiemelten az elektromechanikai időállandója a motornak) dönti el azt, hogy egy motort jogosan hívhatunk szervómotornak.

Nyilván ezek után belátható, hogy egy mezei ablaktörlő motorból nem lesz szervómotor, mert kap egy encodert, viszont egy igazi szervó motor akkor is az marad, ha nincs rajta encoder.[#vigyor2]

0cphxg8ns

Bedőlt? Hát mit írt akkor Erdélyi Viktor kedves Robsy? :)
"Szervo mechanizmusnak, vagy rövidebben szervónak olyan rendszert hívunk, amely negatív visszacsatolású hibaérzékelő rendszert használ a mechanizmus megfelelőteljesítményének elérése érdekében. Ez a definíció még kiegészül azzal, hogy csak akkor nevezünk igazából szervónak egy rendszert, ha az a fent említett hiba korrekciós rendszer segítségével képes szabályozni a mechanikai pozícióját is. Ebből következőmódon, noha pl. az elektromos ablakemelőben található hibajelző rendszer annak elkerülése végett, hogy odacsípjük valaminket, de a rendszer ebből nem képes az ablak pozícióját megállapítani, -ezt a feladatot mi magunk végezzük- , az elektromos ablakemelő nem nevezhető szervorendszernek."

Az én szervó motoromon (gyárilag annak gyártották), nincs semmiféle hibakorrekciós rendszere (leszerelték róla), amivel szabályoznám a mechanikai pozíciót. :) (ha a hall szenzorokat is kiszedem a tervrajzból, és csak megfelelő gyorsasággal billegtetem az arduino lábait, a megfelelő fordulatszám elérése érdekében...). Még ekkor is szervó motornak hívod? (végül is rájöttem, ez költői kérdés, mert nekem mindegy, hogy nevezed, én csak más okos mondataival dobálózom. :D) [#fogmosas]

Pörgetni szeretném, nem nyelvtan náciskodni. [#wave]

ANTAL GÁBOR

OK ! nevesítsük a dolgot ! Ha a horgász kifog egy pontyot ami 29 cm akkor azt vissza kell dobni Ha 31 cm akkor hazaviheti ( ha a horgászok olvassák biztos kijavítanak , az adatok 40 évvel ez előttiek )

Vegyünk egy ( DC) motort! Az elektromechanikai időállandója 20 ms   ( valós adat ! )   Szervó ? nem szervó ?  Hol a határ ?

m6j2vsrdz

Ez a motor képessége szerint szervó motor. Megnéztem a linkedet, gyárilag 500-as encoder volt hozzá. Üzemszerűen is azzal működött volna. Arduinoval is működne, csak azt nem tudom menet közben honnan tudná, éppen hol tart. A vezérlést ki kéne egészíteni  épp azokkal a funkciókkal, amelyeket elvesztett az encoder hiányával.
Ha az a célod, hogy arduval működtesd, szerintem csináld nyugodtan. De nem szabályozás lesz hanem vezérlés - hiszen hiányozni fognak a visszacsatolás/beavatkozás elemei.

Itt egy közérthető szösszenet:

Írja: "A BLDC motorok sokkal hatékonyabban alakítják át az elektromosságot mechanikai erővé, mint a kefés egyenáramú motorok. Ez főleg annak köszönhető, hogy a kefék hiánya miatt mentesek az elektromos és súrlódási veszteségektől. A nagyobb hatékonyság a terhelésmentes és kis terhelésű tartományokban érzékelhető leginkább. Nagy terhelésnél a BLDC motorok és a jó minőségű szénkefés egyenáramú motorok hasonló hatékonyságúak."

Ezzel kevésbé értek egyet: A BLDC-ben a szükséges gerjesztés nagy részét az állandó mágnes hozza létre, (nem pedig külső gerjesztés) ezért nincs disszipációs/ohmos veszteség vonzata, ezért a hatékonyság ennek javára írható - szerintem.
[Itt jegyzem meg, hogy a Grundfos új (lakossági) keringető szivattyúi is állandó mágnes gerjesztésűek, ezért mennek 5-15 wattal, szemben a régebbi 20-60 wattosokkal, azonos teljesítmény mellett.]

000000000

Igen bedőlt neked, hiába idézed még százszor ezt a pár sort.
Hol, van ebben olyan jelzős szerkezet, hogy szervómotor????

Sehol, tehát egy műszaki Fórumon jobb lenne, ha az általad beleképzelt kifejezések, nem is létező dolgok szajkózása helyett a TÉNYEK hatnának Rád. [#ejnye1]

Kicsit több szerénységet, szakmai alázatot várnék el Tőled új fórumozóként, hiszen egyelőre abban kértél segítséget, mitől is forog, hogy is működik egy ilyen BLDC motor.
Az már csak hab a tortán, hogy először DC szervó motornak hitted az első szösszenetedben a motorodat, aztán átjöttél ide a DC szervó topikba. Van egy rossz hírem, ide se való ez a téma. Mehetsz tovább az AC szervó topikba.

000000000

Kedves Gábor!
Ha egy orvos megméri a vérnyomásodat, mikortól kezdve magas vagy alacsony? Gondolom van rá szakmai határ az orvostudományban.
Ugyanígy egy ismeretlen motorról pár alapméréssel el lehet dönteni, hogy csak egy mezei motor, szervo jellegű vagy igazi szervó motor.
Az egyik ilyen nagyon fontos minősítő alapmérés, amiből sok minden kiderül az az egységugrás teszt.
Bizonyára emlékszel, a régi Fórumon is sokat írogattam erről. Ha Téged, vagy bárkit érdekel egy rövid összefoglaló a Robsy motorhajtás dinamikai mérőrendszer témáról, akkor nosza, csak egy klikkbe kerül.

ANTAL GÁBOR

Az én példámban ez 20 ms  
 Szerintem ha valakinek  80 Hg mm a vérnyomása  akkor az alacsony és ha 160Hg mm akkor magas .  
 Ha az időállandó 15 ms akkor szervó ha meg 30 ms akkor mezei?  Vagy még az 50 ms is szervó ?   Megmérni nincs lehetőség ,  dönteni  kellene az elektromechanikai időállandó ismeretének birtokában ! Jól néznék ki ha előbb megvenném azután egységurás teszt majd [#rinya][#rinya]

idézem :
"kiemelten az elektromechanikai időállandója a motornak dönti el azt, hogy egy motort jogosan hívhatunk szervómotornak. "

Amikor azt iram hogy a gyakorlat alapján húzom meg a satumat  ( és biztonságból alu kalapáccsal rá is ütök a kulcsra  a marógépnél ) akkor rögtön azzal jöttél hogy te a mérnöki módszereket részesíted előnyben  majd kiszámoltad hogy elég oda 3.5 Nm is !!

0cphxg8ns

Ne izguld túl a dolgot a 15 hozzászólásoddal. Köszönöm a linket, átolvasom, de többet nem reagálok az üzeneteidre, csak kiolvasom belőle a hasznos részt, a többi felet elsiklok, hogy maradjon a békesség. [#worship]
A tartalmilag hasznos részeket előre is köszönöm.[#vigyor2]

PSoft

"Kicsit több szerénységet, szakmai alázatot várnék el Tőled új fórumozóként,...

Tibor!

Nyilván elkerülte a figyelmedet, hogy sokimm kolléga egy nappal előbb regisztrált a fórumra mint Te.
E szerint a tényállás szerint, Te vagy az "új fórumozó".:)
(no persze, ez nem igaz, de...mégis igaz!)

Bencze András

Csak a "BLDC" kifejezést mellőzzétek, mert az önmagában ellentmondás.

fpd0kbd4

Azért had derüljön ki,hogy egy önkéntes száműzetésből visszatért nagy múltú fórumtag lett "lekopaszozva" !

000000000

"no persze, ez nem igaz, ...."
Látod tudod te az igazságot is, ha éppen olyan kedved van.
Így kár volt a többit leírnod, mivel NULLA szakmaiságot találtam benne a szervómotor fejtegetéseimmel kapcsolatban. És ahhoz meg csak kéne tartani magadat, hogy szakmai alapon vitázz velem, elvégre CNC szakmai Fórumon vagyunk.

000000000

Miért mellőzzük? Teljesen rendben van az, a szakirodalom ismer ilyen kifejezést, de ha nekem nem hiszel, talán ez a majdnem 1000000 találat szerintem elég meggyőző lehet.

ANTAL GÁBOR

Na és mi a helyzet a 20 ms -al ? Végre el tudnám dönteni hogy szervó  vagy "szervó szerű " ( netán mezei) a kérdéses motor  
 Úgy izgulok hogy már 130 is lehet a vérnyomásom ....[#vigyor4]