Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Kicsit elírtam 6 MByte kell egy perchez meg 60 MByte 10 perchez.

3z3fhyubr

Adott egy 40mm-es menetemelkedésű orsó. Ezen kellene egy kocsit mozgatni 1 méteres úton.
A feltételek:
-az 1 méter megtétele a legnagyobb sebesség esetén 3 mp alatt, a leglassabb sebesség esetén 60mp alatt
-a motor mozgása legyen teljesen folyamatos
-egy joystick jele kerüljön át a motorra(sebesség és irány)
-a motor mozgásának simítása, hirtelen sebességváltások átvezetéssel történhessenek csak meg
-adott pozíciók eltárolása(erre van egy linear wire position encoder-ünk)

A pozicionáló részt mi is meg tudjuk csinálni, a motor vezérlése volna a lényeg.
Kérek mindenkit, csak az szóljon hozzá aki segíteni akar nem pedig beszólni. Köszönöm.

3z3fhyubr

Csak kulcspozíciókat tárolnák. Két kulcspozíció között a vezérlő automatikusan generálna a jeleket. így elég egy MCU is.

s7manbs8

Akkor összesen hány lépésből áll az út ? Milyen áttétellel hajtjuk a tengelyt, milyen felbontású motorral
 ?

s7manbs8

Kulcspozíció mellett kell még más adat, mert az honann derül ki, hogy miylen időpontban van ott és közte miylen sebességgel ment ?

3z3fhyubr

Egyenlőre sem az áttétel, sem a motor nem tisztázott. Kérdés volna, hogy a megvalósíthatóságot szem előtt tartva mit érdemes választani ezeknek a paramétereknek.

Jelenleg egy 200-as felbontású motorral próbálkozunk, de nem is a mechanikán van most a hangsúly, hanem a vezérlésen.

Természetesen a leglassabb és a leggyorsabb mozgás nem egy mozdulatban zajlik. Egy potméterrel lehetne szabályozni, hogy milyen szintnek felel meg a joystick kitérése.

3z3fhyubr

nem tökéletes visszajátszás kell, pár pont között kel mozogni

az eltelt idő és a pontok távolsága szépen meghatározza a sebességet amire szükség van a mozgásnál

s7manbs8

3z3fhyubr

Ilyen hirtelen ugrások a 13232-es számú hsz-emben megfogalmazott feltételek miatt nem lehetnek. A szoftvertől elvárás, hogy ilyen esetben automatikus "vaslaja" ki a jelet.

kaqkk007

A kedves az udvariasság volt a többi meg a nick- de ha már három éve itt vagy a fórumon illene tudnod hogy nem illik össze-szét spam-elni egy fórumot mert van egy kérdésed. Lehettem volna én is aki pénzt keres evvel de mivel szépen válaszoltál nem én leszek ...

000000000

Foglalkoztam már ilyen Teach in / Playback szervo rendszerekkel, pont azokat tudja majdnem, ami neked kell. Ha komolyan érdekel, összerakok nagy vonalakban megint egy ilyen rendszert, amit aztán élőben megnézhetesz és utána illesztjük a te mechanikai hajtásodhoz optimalizálva.

Pár dolgot amit írtál, az úgy biztos nem megvalósítható, de ebbe most nem mennék bele, majd megbeszéljük, ha keresel.

s7manbs8

Eleve kivasalja, ezt minden program tudja alapból, a Mach3 is meg a többi is.

s7manbs8

Ha magát az út idő függvény nézzük, ha akármit megrajzolsz, arra kell illeszteni egy egyenesekből s álló vagy fekvő parabolákból álló szakaszhalmazt, ami legjobban megközelíti a megrajzolt vonalat, a parabolák elnyúltsága meg a megengedett maximális gyorsulásnak a mértékétől függ.

s7manbs8

El tudom képzelni, hogy a LinuxCNC-ben is alapból benne is van ez a betanítás is, szoktak azzal roöbotokat is vezérelni. Egy bemeneten nézi a Jojstick értékét, azzal mozgatod, majd ezt eltárolja és visszajátsza.

d30xhrezp

Szia!

Esetleg nézd meg a következő videót,van benne ami jó lehet
neked. Arduino alkalmazását mutatja be különböző motorvezérlésekkel,potméterrel . Van web oldaluk is letölthető
alkalmazásokkal.
https://www.youtube.com/watch?v=PQ1FBcQT0AI

Üdv .