Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

gk6nzg8h4

Tisztelt Urak!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy ha építettem egy USB-s motorvezérlő rendszert - ahol meg tudok adni a(z aszinkron, szinkron) motornak nyomatékot, fordulatszámot vagy pozíciót, és ezt ő végrehajtja - a Mach 3 milyen lehetőségeket kínál, hogy összekapcsolódjak vele?
 Tud erről valaki valamit? Köszönöm!

2f428kduf

Én már öreg ember vagyok. Úgy tudom a szinkron motorok, kevés kivétellel(a marha kicsik és alacsony fordulatúak) nem indulnak csak úgy el, fel kell pörgetni a szinkronfordulatra.
  Persze lehet, úgy vagyok mint az piás, aki minden nap kérdezi a doktort: ihatna-e egy stampedlivel. A nem válaszra, meg, hogy tegnap is kérdezte, azt mondta: Hátha fejlődött az orvostudomány.
Hát, hátha fejlődtek a szinkron motorok.

jani300

Üdv ! A szinkron motorokba is szoktak kalickát tenni a forgórészbe ,és így felpörög a szinkron fordulatszám közelébe , és csak szinkronba kell ugratni . Öreg lévén , én is tanultam valami ilyesmit :)
De gondolom nem erre gondolt a vezérlővel kapcsolatban . Ugye az AC szervó is szinkron motor és mégis ! Működik :)
De nem kötekedésként írom , csak a teljesebb kép kedvéért .

jani300

Érdekeseket írsz !
Kitöltöttebb adatlappal lehet kevesebbet bacogatnak :)[#integet2]

gk6nzg8h4

Tisztelt Urak!

Adatlap? Jaj tudom.
Kor 30-as. Fogl. Villamosmérnök Tart. hely. Szeged  

Wiki szerint a szinkron forgógép: Forgórészét egyenárammal táplált tekercseléssel, vagy állandómágnesekkel gerjesztik, állórészén többfázisú váltakozó áramú tekercselés található.

Sásdi Úrnak szeretném elmondani, hogy az utóbbi 30 évben a mérnökök azon vannak, hogy olyan elektronikát készítsenek, ami a szinkron motor forgórészének állása alapján adja rá az áramot a három bemenetre, így a motor mindig nyomaték alatt van. Ez a "jel" már változó frekvenciájú, illetve ha a forgórész áll, akkor nem is szinuszos. (szaknyelven elektronikus kommutáció)
 A frekvenciaváltó onnan tudja, hogy hogy milyen szögben van a forgórész, hogy méri a három ág áramát, és matematikailag visszaszámítja.

Egyébként az a híre járja az állandó mágneses motoroknak, hogy a legeslegjobb a hatásfokuk, továbbá nagyságrendekkel nagyobb nyomatékot képesek leadni összehasonlítva egy azonos súlyú egyenáramú motorral. Sajnos az elterjedésének gátat szab, hogy az állandó mágnes (neodyum rudak) nagyon drágává teszik.

gk6nzg8h4

Állandó mágneses motor = Szinkronmotor
(nem ideértve az egyenáramú motort aminek kommutátora van)

kozo

Üdv Urak ...
Ha valaki használja az SMC servot és a terminal progimat akkor ...
Az oldalamra feltettem egy SMCterminal program frissítést . Nagy csodák nincsenek benne , inkább csak hiba javítások .

Megjegyzem mint az oldalamon is : csak az SMC1.2hex file használatával teljes a progi funkció skálája . A miértek az oldalon olvashatóak .

Kisamotors

Kösz, én használom, sajnos többet is, mint terveztem :)

Továbbra sem boldogulok a szervók "lépésvesztésével".
A 100 nanós kondi látszólag megoldotta a dolgokat, asztalon tökéletesnek tűnt.

Nem tudom hogy fogjak a hibafeltáráshoz. Sokszor kis sebességen (1000mm/min, 300 gyors.) , is lépést veszt.
Annak ellenére, hogy sokkal nagyobb sebességen 10x nagyobb gyorsuláson sem villannak be a sárga ledek. (5000mm/perc, 3000 gyorsulás).

SMC terminalból ennnél is vadabbul tud működni, majd leesik a gép az állványról, ilyenkor már villognak a hibajelző ledek.

Szóval mi annak az oka, hogy a képességei 10%-án járatom és mégis úgy veszt lépést, hogy nem veszi észre?

Stress teszttel 5000-es gyorsulással centiket képes volt arrébb mászni.

E240, 50V-ról megy, direktben hajt egy 1605-ös 400mm-es orsót.A mozgó tömeg olyan 20-25 kiló.
A táp egy 300W-os toroid, 2x10000uf, 100uf, 100nF szűréssel.
Encoder UTP kábelen megy a táp és a jel 1-1 csavart érpáron.

Tudnátok ezzel a jellemzőkkel bíró rendszerhez paramétereket adni kályhának? (P0-P7)

Attól tartok az én beállításaim elég vadak, bár látszólag teljesen jól működik.

Kösz!

Kisamotors

Még annyi, hogy jellemzően az X,Y-on nagy a tévesztés, a Z tengelyen, ahol lényegesen kisebb 10x3mm-es orsó van, 200mm hosszban, nagy sebességen, és gyorsuláson sem téveszt észrevehetően. Nem mértem órával, de 1-2 tizednél nem több, vagy nulla. Tudom ez is nagyon sok lenne, ha nem arról beszélnénk, hogy az X,Y meg két centi :)

svejk

A mikrovezérló a hibás működést csak a bemenő step jelek és a motorról visszajövő encoder jelek arányából tudja megállapítani.

Ha ezen kívül akár a step jelek, de főként az encoder jelek fals értékek akkor a mikrovezérlő ezt próbálja korrigálni és ilyenkor lesznek az igazi tévesztések.

Tehát ez a két kör amit alaposan át kell tanulmányozni.
Hidd el a mikrovezérlő önmagában nem téveszt...

Kisamotors

Ok, de mit tegyek?

Árnyékoljak, szópoljak, paraméterezzem újra?
Hol kezdjem?
Azért gyanakodom a paraméterekre, mert volt olyan beállításom is, ami stabilan és gyorsan működött, de kézzel mozgatva az orsót, oda-vissza, egyszer csak el tudtam tekerni 10-20-50 fokot is. Lengésbe jött és "darálva" el lehetett tekerni.

Ezekkel a paraméterekkel használom most:

P0 433
P1 730
P2 1240
P3 57
P4 320
P5 696
P6 256
P7 2273

Tápfesz 50V.

Karácsony Sándor

Én is kacérkodtam az SMC servoval ,mert egyszerűnek néz ki .De, ha így kell "szópolni" vele mindig halogatom.

Kisamotors

Szkópolni akart lenni természetesen.

Én a gépépítés "öröme" miatt építek gépet, ha egyszer kész lesz, nem is tudom mit kezdek vele.
Na nem ezért haladok lassan, hanem folyamatosan ehhez hasonló szívásban vagyok.
1-2 hétig még elmegy, de ezzel már régen küzdök.

Épp az itt olvasottak miatt lett szervós, mert az szabályzott, sok tekintetben jobb, kontrolált rendszer.
Érdekelt a kihívás és a működése is, de most csak egy helyben topogok vele.
Biztos vagyok benne, hogy 2-3Nm-es lépetőkkel sokkal jobban járnék, legalábbis sokkal jobban bíznék bennük ezek után.
Értem én, hogy nagyon fapados vezérlő, de itt nem ez a gond.
 Valami nálam nem stimmel, amit elvárnék a vezérléstől azt bőven túlteljesíteni még az SMC is.  

kozo

Az e240 motorral a határokat feszegeted , 50V sok amper ... encoder 1000es? Ha igen akkor ne erőltesd .  
Kissebb motorokhoz inkább ajánlanám az SMCt 400-500 as encoderrel .

Az írt hibajelenség kábelezés ill. zavarra utal (akár a PC párhuzamos kábel föld stb miatt is , ne csak az encoder kábelt ellenőrizd , próbáld PC párhuzamos kábel nélkül , föld hurkokat se nagyon csinálj , motor kábel árnyékolás is fontos stb... ), ha kábelezést rendben érzed , akkor a 7414 IC step - dir - encoder kapukat kösd át , kicsi zavarokat is bebillenthet , stabil zavarmentes jel esetén nem kell az csak a kommunikációra .

Paraméterek :
P1 lehetne kicsit magasabb ha kell a fordulat
P1 P2 "aránya"  , értéke sem nagyon tetszik lehet inkább fel kellene cserélni őket .
P3 kicsit soknak tűnik  
P4 szerintem 240 elég kell legyen (320 at a terminal progi elvileg nem is enged)
P5 akár jó is lehet de ha mégsem találod el akkor sokat ront a működésen
P7 nagyon magas , én nem is nagyon használom , 1 -100 között is hatásos lehet.

(Megyek mert kihűl a Balaton ...)

Kisamotors

Kösz a segítségeteket, délután futok még egy kört a beállításokkal, ha nem lesz megnyugtató és jelentős a változás, újravezetékelem az egészet.

50V, mert gondoltam ha már tudja, miért ne mehetne 3000Rpm környékén.
Viszont gyakorlatban nekem az 1000Rpm is bőven elegendő (5000mm/min).
tapasztalat szerint 3-4A áram is mindenre elég, dinamikusan mozog ezzel is.
Az encoder 512-es osztású.