Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

svejk

Átm. 22 mm-es 400-as tárcsát a nyomdai előkészítők simán levilágítják filmre.
Ez pont jó a 150 LPI-s Q98xx-ekhez.
A film elég vastag ahhoz, hogy egy kis aggyal ekkora átmérőn megfelelően merev legyen.

Ma már azt mondom jó játék volt, akkoriban azonban több hobby gépre is felkerült.
(az ipari servo még csak álom volt abban az időben számomra)

wzc80zbf7

Hát sajnos nekem is egyenlőre álom az ipari vezérlő és szervó hajtás ezért szeretném azokból megcsinálni amiket itthon találok. Esetleg nem tudnál privátba küldeni egy jó tárcsa tervet a Q98xx-hez? Amit csak elrohanok a nyomdába és megcsinálnak? Jobban hagyatkoznék arra ami már működik. Másik opció volt hogy rendelek Aliról olyan encodert amit linkeltem csak azzal az a baj hogy nem egyszerű összehozni a motorokkal.

szf

Szia!
Én annak idején hasonló problémával küzdöttem mint te.Egyik esetben a motor által meghajtott tengely túlsó végére szereltem fel az encodert a másik alkalommal pedig egy encoder tárcsát közvetlenül a tengelykapcsoló, motor felőli oldalára raktam fel (böszme nagy lyuk volt rajta ).Mindegyik a mai napig működik. De, ha szétszedsz egy tintasugaras nyomtatót ott is külön van az encoder tárcsa meg a DC motor.

wzc80zbf7

Az utóbbiról esetleg nem tudsz egy képet mutatni? Azt nem nagyon értem egyenlőre. :) A menetes orsó végére lenne lehetőség felszerelni az encodert de akkor ott még esztergáltatni kellene. Azt meg nem szeretném, jobban örülnék ha valamilyen módon fel tudnám szerelni a motorra az encodert csak teszt kedvéért is.

svejk

estére elküldöm, corel-ban rajzoltam

szf

Küld egy emailt,hogy vàlaszolni tudjak.Nem tudok ide képet feltenni a telóról.

s5f8tmfv3

svejk

Sajnos a 400-ast nem találom, csak az http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/film%20encoder%20t%E1rcs%E1k/" TARGET=_fnew>500 -at és a 600-asat.

gk6nzg8h4

Ez az encoder tárcsa gyártása dolog engem is érdekelne. Nekem 1200-as tárcsák kellenének.

vjxy4wmi

Kedves Barátaim! Elektron útmutatása alapján az eddig zörgő-csörgő DCM-400W DC szervómat DG4S-16035 meghajtóval sikerült beállítanom, csendes,sima járásúra. Most viszont a MACH-3 nem enged motortuningot. Minden más funkció működik, lehet állítgatni össze-vissza, de a motortuning nem gördül le. Ezen a szofverkikapcsolás, ki- és bekapcsolás, kihúzás, újraindítás, hangoló egység leválasztása, stb. stb sem segített. Mit lehetne itt tenni??? Köszönettel; Tambi

vjxy4wmi

Bocs! Egyébként a motort nagyszerűen forgatja a MACH3...

2dbfy8y

Lehet érdekes lenne machot újratelepíteni.
Hátha megoldja.

Kisamotors

Helló!

Van egy Minertia (RM) szériás, 4 kefés 70W-os, 2000-es encoderes motorom. Biztos ismerős, felbukkant már a fórumon korábban ilyen.

Gondoltam másodjára is nekifutok, hogy összehagnoljam az SMC-vel, igazán most sem jártam sikerrel.
Igazat megvallva, már elsőre sem illeszkedtek a dolgok egymáshoz, de gondoltam paraméterezéssel talán meg tudom oldani.
2000-es encoder már sok lehet az SMC-nek,de Z tengelyen lenne, nem tervezek gyors mozgást.
Másik, hogy 50V-ról szeretném hajtani, ahogy az E240-eket, X,Y-on azok vannak.

Ennek a mocinak viszont teljesen más a specifikációja, különösen a V/Rpm érék.
50V-ról ez 10.000 Rpm fölött forogna.
Azért még így is sikerült összehoznom egy használható beállítást.
Viszont azt vettem észre, hogy nem túl nagy nyomatékkal el tudom fordítni a motor tengelyét úgy, hogy nem érzékei a vezérlő, nem állítja le hibajellel.
finoman mozgatva látszik a "szkópon" a hiba, de egy idő után állandósul, miközben a tengely  elforgatható. Persze küzd ellene, az áram max. közelében van, a bajom az, hogy még a hibajelző sárga led sem jelez.  

Nem is erőltetném a dolgot csak a gépen már a helyén van a motor, nem akarok új konzolt gyártani, mert nem pont ugyanaz a felogatása, mint az E240-nek.

vjxy4wmi

Köszi Pabló! Gondoltam rá, de ha minden PID-hangolásnál újra kell telepíteni a MACH-t, akkor szomorú leszek...
Derűs napot!

vjxy4wmi

Gátlástalanul rátelepítettem a MACH-ra, megjavult, és még az UC100 is működött. Köszi