Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Zozi

Ha négyszerezi az enkoder felbontast, számold ki mekkora fordulatszamot bír lekovetni 1000-es enkoderrel. Az smc legujabb verziója 84 KHz en mintavételezi a jeleket és egy KHz re leosztva avatkozik be.

Kisamotors

1500rpm körül van a határ, de egyelőre nekem step/dir jelekkel 250-et tud.Elindul, de egyből meg is áll, mint mikor egy léptető kiesik a szinkronból.

Terminálon a P0 sebességgel tudja az 1000 körüli rpm-et.

Kisamotors

a GRBL firmware-ben, a step pulse ideje túl hosszú volt. Levettem minimumra így már megy.
Szórakozom még vele, de 600prm-en már teljesen jó. Ez 3000mm/min gyorsjáratot jelent 5mm-es orsóval direktben. Teljesen elég lenne kis gépre.

PSoft

Keresek uServo magyar nyelvű leírást(.pdf)

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Doksik/Uservo_doksi/uservo_manual_HUN.pdf" TARGET=_fnew>A vezérlőnek megvan a magyar nyelvű doksija.

http://cnctar.hobbycnc.hu/PSoft/Doksik/Uservo_doksi/uservo_breakout_manual.pdf" TARGET=_fnew>Az "alaplapnak", viszont nincs.

Biztos, hogy van az "alaplapról" is magyar nyelvű doksi, hisz a vezérlőről is van, csak én nem találom.:(
Akár link is lehet, ahonnan letölthető.
Ha valaki tud segíteni, megköszönöm.

ludus

Sziasztok!
Egy 12-es tengely fordulatait kéne számolnom, ehhez keresnék olyan enkóder tárcsát (vagy komplett egységet) ami felhúzható erre a tengelyre.
Minden segítséget köszönök!
Laci

vjanos

Lehet nem értem a teljes problémát, de elsőre túlzásnak tűnik egy enkóder erre.
- Csinálsz a tengelyre egy bármilyen, egy helyen réselt tárcsát, a résen át optokapu ad fordulatonként jelet
- Felerősítesz a tengelyre egy mágnest, amit fordulatonként hall IC vagy reed cső érzékel  
- Esetleg ádáz esetben egy bütyök ami gombot nyomtkod :)

ludus

Igen ezek is megoldások lehetnek, de teljes fordulatokat kéne nézni nagyjából bármilyen helyzetből.

Bencze András

Akkor az index impulzusok frekvenciája/periódusideje kell neked.

ludus

Szia!
Valami ilyesmire gondoltam csak egyrészt ez max 8-as tengelyre jó, másrészt meg jó lenne találni sporttársi áron valamit (a motor amin lenne harmadennyibe került cak pakk)...

Kisamotors

Mitől veszthet"lépést" egy szervo hajtás úgy, hogy nem látom a hibaregiszterben?
Azaz ott nulla hibával áll vissza, de egy elég gyors, forszírozott tesztprogram után a tengely nullpozicióra állva akár több fokot is eltér. (Akár 10-60 fokot is.)

A sárga led talán pár esetben villan fel egy kicsit, 3000-es gyorsulásnál és 6000-es sebesség felett.
SMC driver, E240 motor 50V-ról. Tudom nem nagy durranás, de még kis sebességeknél és gyorsulásoknál is hibázik.

vjanos

Nem lehet mechanikai hiba? Pl a bordáskerék megforog a tengelyen?
Esetleg az enkóder kerék forog meg?

Kisamotors

Szia!
Itt van az asztalon egy szigszalaggal a bordás kereken.Ennyi a mechanika.
 A kerék tuti nem mozdul, az encoder tárcsa talán, mert azt még nem néztem meg.

svejk

Vagy a step jel vagy az encoder jelek útjában van a hiba.
A HEDS optika táplábain közvetlen egy 100 nF sokat szokott segíteni.
No meg megfelelően kis értékű felhúzóelenállások.

Kisamotors

Köszi, mechanikailag rendben lévőnek tűnik az encoder.
Teszek rá egy 100 nanos-t. A megfelelően kicsi az mennyi ? 2-5 kOhm?
Van egy kis elfordítható stift a HEDS burkolatán. Az mire szolgál? Meccs nézés közben, nehéz kitalálni.
Fene 2:0....