Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

DC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:16

Előző téma - Következő téma

Robika37

Üdv az Uraknak !

Segítségeteket kérném ! Megépítettem Kozo mester oldalán fellelhető SMC servo vezérlő áramkör és a hozzá tartozó Attiny programozó adaptert. nos itt már sikerült elakadni, összedugtam a számítógép lpt portjával a Ponypro programot elindítva és követve a lépéseket nem igazán akar írni és olvasni az eszköz . Pislog a LED szerencsétlen ,de mindig kidobja a program, hogy nem találja a "device"-t . Segítsetek megvilágosodni mit rontottam el . Köszi : Robi

s7manbs8

Vajon mi nem jó ? Van a programozó paneled, meg a Pony program, meg az összekötő kábel, meg a PC LPT port, mindenben lehet hiba, az LPT port jó üzemmódban van ? Panelen megvan az 5V vagy ami kell neki ? Stb. Pony programban is van pár beállítás, az is ha nem jól van, hibázhat, meg milyen op rendszerben próbálod ?

Robika37

Konkrétan:
Win Xp sp3 müködik  
jelenleg nem nyomtató kábel van hanem mindkét végén 25 tűs csatlakozós. próbáltam másikkal is akkor sem...lpt port üzemmód ? mire gondolsz.
panel kap külön 5v-ot 7805 -ös ic vel csináltam (rövid kábel szűrő kondik stb.)
panel 1:1 Kozo oldaláról (gondolom jó ? ..)
hmm. Pony beállítások.. nem tudom , mit nézzek ?  
[#help]

s7manbs8

Képet tudsz mutatni a bellítsokról a Poy ban meg a panelról melyik is az, mert az oldalán vírusosnak jelezte így nem látom a panlet ez melyik féle.

Azt hogy eleve működőképes e vajon, azt én nem tudom. Akár alkatrészt is tévedésből rosszat tehettél bele pl.  

Az LPT portnak a BIOS-ban SPP módban kell lennie állítva pl.  

Ponyban jó processzor van kiválasztva, IO mode megfelelő stb.

Robika37

http://www.imgserv.com/images/2016/01/11/DW8Gg5.jpg" border=0>

ez az adapter.
Bios-ban csak ECP és EPP vagy vegyes funkció van egyikkel sem mükszik. Alkatrészeket kétszer is átnéztem mivel ehhez a műfajhoz annyira nem értek (de a színeket számokat felismerem)

Robika37

http://www.imgserv.com/images/2016/01/11/bhj6zO2F.jpg" border=0>

ezek a beállítások..[#help]

s7manbs8

Ez jónak néz ki, ha ott az oldalon nem írja, hogy esetleg valamelyik lábat meg kéne invertálni. Nálam is így van beállítva valami hasonló a prgoramozóm, ott is LS244 IC van a proci előtt.

Amikor olvasni akarod a config fuse biteket a LED villogni kezd, akkor valami jel ki is megy az LPT lábán, persze több láb is van, ki tudja odáig OK e egyáltalán. A proci is gondolom j irányba van betéve a foglalatba, másik processzort is próbáltál ?

tibs

Én már szívtam olyan kábelel amiben csak négy szál volt összesen.

Robika37

Nos , két adaptert készítettem, mindkettő komplett abban természetesen másik proc. van ...mindkettővel ugyanezt csinálja. A "probe" funkciót le Ok-za utána ha olvasni ha törölni ill. bármit akarok akkor azt írja,hogy nem ismeri az eszközt.

Robika37

Ebben benne van az összes ér, szétszedtem a csatlakozót ....

s7manbs8

Ilyenkor meg lehetne nézni más valakinél megy e a kütyüd, ha igen akkor nem az a baj, hanem a gépen valami. Ha lenne több géped PC, nekem van vagy 3-4, így ha ilyesmi bajom van meg tudom nézni ezt is.

De pl. pont a Pony Prog nekem a win7 alatt nem akar menni egyik gépen, illetve olyan, mintha OK lenne és mégse csinál semmit az se mint a tied.

s7manbs8

A paneleden is lehet forrasztás hiba, összeér a forr cin pl. lábakat rövidre zár stb. lehet itt sok móka. :)

Robika37

OK, megpróbálom másik gépen is aztán majd meglátom. Nékem teljesen megfelel az Xp nem kívánok újabb op rendszer felé kacsintani.

Robika37

Mivel nem vagyok profi az ilyen elektromos dolgokban ezért is készítettem 2db ot. Ahová lehet foglalatot tettem és forrasztás után letisztítottam a folyasztószertől és kicsipogtattam nincs-e valami össze futva. meg már sajnos az ilyesmihez kell a szemüveg azon keresztül meg minden jobban látszik.

s7manbs8

Az elektromosság rögös útjai ... :)